Grid star
eveniment

Patru salarii bonus pentru cadrele didactice (Proiectul)

Bani in plus pentru cadrele didactice care reusesc sa reduca abandonul scolar prevede propunerea legislativa pentru completarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Astfel, se propune un sistem de plata a doua bonusuri de progres in valoare de 4 salarii medii pe economie, care pot fi aplicabile de maximum doua ori pe an in cadrul unei generatii de elevi, gandit ca sistem complementar/alternativ la masurile deja existente si in vigoare pentru combaterea abandonului. 

Potrivit Expunerii de motive, situatia abandonului scolar in Romania este una dramatica, intrucat suntem fruntasii Uniunii Europene, cu o rata de abandon de 16,6% intr-o medie europeana de 9,5%. Un sfert dintre copiii si tinerii Romaniei nu sunt la scoala. La tara, un copil din trei a abandonat scoala. 700.000 dintre copiii si tinerii din Romania care au intre 3 si 23 de ani nu sunt in cataloagele niciunei gradinite, scoli, vreunui liceu sau facultati. Asta inseamna ca un sfert dintre ei nu urmeaza nicio forma de invatamant din tara, arata initiatorii.

Prezentam pasaje din Expunerea de motive, pe care o atasam integral la finalul articolului, alaturi de proiectul de lege:

“Legea invatamantului preuniversitar defineste abandonul scolar si propune solutii pentru corectarea acestuia. Potrivit actului normativ, ‘Abandonul scolar reprezinta incetarea frecventarii invatamantului obligatoriu de catre un beneficiar primar al educatiei, demonstrata prin absente nemotivate care au condus la imposibilitatea finalizarii a 2 ani scolari succesivi’.

Situatia abandonului scolar in Romania este una dramatica, intrucat suntem fruntasii Uniunii Europene, cu o rata de abandon de 16,6% intr-o medie europeana de 9,5%. 
Un sfert dintre copiii si tinerii Romaniei nu sunt la scoala. La tara, un copil din trei a abandonat scoala. 700.000 dintre copiii si tinerii din Romania care au intre 3 si 23 de ani nu sunt in cataloagele niciunei gradinite, scoli, vreunui liceu sau facultati. Asta inseamna ca un sfert dintre ei nu urmeaza nicio forma de invatamant din tara. 

Prin prezenta propunere legislativa dorim sa introducem un sistem de recompensare/bonusare pentru cadrele didactice din invatamantul primar care reusesc sa aiba rezultate concrete in diminuarea abandonului scolar. Consideram ca un sistem de recompensare ar putea fi, pe de-o parte, o recunoastere a muncii deosebite pe care acele cadre didactice care reusesc sa stopeze unii elevi din abandonarea sistemului educational o duc atat in cadrul orelor de scoala , cat si in afara acestora. 
Pe de alta parte, sistemul educational are nevoie de masuri alternative sa ii stimuleze pe cei implicati in actul educational sa actioneze si sa fie rasplatiti pentru rezultatele lor. 
Din aceste motive, am gandit un sistem de plata a doua bonusuri de progres in valoare de 4 salarii medii pe economie, care pot fi aplicabile de maximum doua ori pe an in cadrul unei generatii de elevi, gandit ca sistem complementar/alternativ la masurile deja existente si in vigoare pentru combaterea abandonului. 
Pentru inceput, propunem ca bonusarea sa se aplice pentru cadrele didactice din primele 100 de unitati de invatamant cu rata cea mai mare a abandonului scolar din tara, sub forma unui proiect-pilot, cu capacitatea de extindere spre noi unitati de invatamant si scalabilitate la nivelul tuturor unitatilor de invatamant din Romania”.   

>>Proiectul pentru completarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice
>>Expunerea de motive a proiectului pentru completarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani