Grid star
eveniment

Patronatele reactioneaza: atac la antreprenoriatul romanesc

Patronatele reactioneaza la reducerea pragului de impozitare pentru microintreprinderi prevazut in Ordonanta-trenulet (click aici pentru a citi). Potrivit immromania.eu, cresterea taxarii si impozitarii este un atac asupra antreprenoriatului romanesc si intreprinderilor mici si mijlocii.

Patronatele arata ca reducerea pragului de impozitare pentru microintreprinderi si cresterea impozitului pe dividende vor avea efecte catastrofale pentru antreprenorii romani, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii, ducand, cel mai probabil, la falimente in lant si la pierderea a zeci de mii de locuri de munca:
“Amintim ca sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania angajeaza peste jumatate din forta de munca din Romania. Precizam ca aceste masuri nu au fost niciodata discutate cu mediul de afaceri si nu a fost realizat niciun studiu de impact cu privire la efectele acestora pe termen mediu si lung”. 

Prezentam comunicatul patronatelor:

“Cresterea taxarii si impozitarii este un atac asupra antreprenoriatului romanesc si intreprinderilor mici si mijlocii
Reducerea pragului de impozitare pentru microintreprinderi si cresterea impozitului pe dividende vor avea efecte catastrofale pentru antreprenorii romani, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii, ducand, cel mai probabil, la falimente in lant si la pierderea a zeci de mii de locuri de munca. 
In loc de a reduce drastic cheltuielile publice, guvernul apeleaza din nou la solutia taxarii suplimentare a celor care au dus si pana acum greul sustinerii financiare, prin taxe si impozite, a unui aparat administrativ supradimensionat si ineficient, atat la nivel central cat si la nivel local. 
Mai mult decat atat, masurile de reducere a pragului de taxare pentru microintreprinderi la 250.000 euro din 2025 si la 100.000 euro din 2026, precum si cresterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, sunt propuse a fi luate cu doar 3 zile inainte de implementare, in profund dispret pentru prevederile legale legate de predictibilitatea si stabilitatea mediului de afaceri. Efectul acestor masuri este cu atat mai devastator, cu cat nu lasa timp efectiv de calcule, modificari ale preturilor, optimizare a costurilor si schimbari de strategii pentru antreprenori. Pentru multi dintre acestia, noile prevederi inseamna nici mai mult nici mai putin decat inchiderea afacerilor sau reducerea personalului, un cadou otravit de sarbatori. 
Amintim ca sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania angajeaza peste jumatate din forta de munca din Romania.
Precizam ca aceste masuri nu au fost niciodata discutate cu mediul de afaceri si nu a fost realizat niciun studiu de impact cu privire la efectele acestora pe termen mediu si lung. 

Este inacceptabil faptul ca, in repetate randuri, guvernul a asigurat cetatenii si mediul de afaceri ca nu va introduce cresteri de taxe si impozite, promisiuni care acum se dovedesc a fi neadevarate. Aceasta lipsa de onestitate afecteaza grav intreaga relatie dintre autoritati si mediul de afaceri.
Intelegem nevoia de a reduce drastic deficitul bugetar, dar masurile guvernamentale ar trebui sa se concentreze inprincipal pe masuri de reducere a cheltuielilor publice, nu pe impunerea unei poveri fiscale suplimentare pe cei care au dus si pana acum greul cresterii economiei romanesti. Orice masura de crestere a impozitarii mediului de afaceri trebuie sa vina in contrapartida cu masuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
Prin urmare, solicitam imperativ guvernului sa elimine din proiectul de Ordonanta de Urgenta toate masurile care au impact asupra mediului de afaceri, inclusiv reducerea pragului la microintreprinderi, cresterea impozitului pe dividende si eliminarea facilitatilor fiscale din anumite domenii. 
Acestea trebuie discutate si agreate mai intai cu mediul de afaceri si implementate doar in urma unor studii de impact, care sa permita antreprenorilor sa-si ajusteze afacerile corespunzator, pentru beneficiul economiei romanesti".
 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani