Grid star
interviuri

PARTIDUL REPUBLICAN ANUNTA PLANUL PENTRU ROMANIA – Alexandru Coita: “Mediul privat s-a lovit de aroganta guvernantilor... Au bagat in coma economia... Vom prezenta un Plan pentru Romania prin care sa dam o voce mediului de afaceri... Ducem Romania in top

Liderul nou-infiintatului Partid Republican din Romania, Alexandru Coita (foto), ataca dur masurile aplicate de catre Guvernul Romaniei pe intreaga perioada a starii de urgenta, respectiv a starii de alerta. Intr-un interviu acordat Lumea Banilor, Coita critica lipsa unui program fezabil si a unor politici publice pentru restartarea economiei romanesti.

Presedinte al unei formatiuni a carei misiune este sprijinirea capitalului autohton si a mediului de afaceri romanesc, Alexandru Coita sustine ca autoritatile au reactionat cu intarziere, masurile adoptate bagand practic in coma economia. “Masurile Guvernului au fost haotice, intempestive si nu au tinut cont de nevoile economiei,acuza Coita.

In ceea ce priveste o eventuala legatura cu Partidul Republican din SUA, Alexandru Coita neaga o asemenea relatie, insa recunoaste ca doreste ca formatiunea sa politica sa fie racordata la America. Asta nu inseamna insa ca vor fi adoptate modele copy-paste.

Prezentam interviul cu presedintele Partidului Republican din Romania, Alexandru Coita:

Cum ati perceput si simtit toate aceaste perioade de “stare de urgenta”, “stare de alerta”, distantare sociala si telemunca, in calitate de antreprenor si in ce masura v-au afectat masurile de restrictie impuse de catre autoritatile romane?

Aceasta pandemie ne-a dat peste cap toate planurile pe 2020. Ca antreprenor, am fost dezamagit sa vad ca Guvernul era mereu cu un pas in spate fata de evenimente. Au reactionat cu intarziere la semnalele de alarma venite din mediul international. Apoi au instituit reguli extrem de stricte care practic au bagat in coma economia, au bulversat mediul de afaceri cu o comunicare haotica si foarte prost coordonata. In final, cand a venit vorba de a da o mana de ajutor mediului de afaceri, mediul privat s-a lovit de aroganta guvernantilor care au vorbit mult si au facut putin spre deloc. Programul IMM Invest, ca sa dau cel mai relevant exemplu, s-a dovedit a fi o mare bataie de joc la adresa firmelor romanesti, daca ne uitam la numarul urias de cereri respinse, pe criterii netransparente.

Va spun sincer ca acum singura speranta ca antreprenor mi-o pun in fondurile care ar trebui sa vina de la UE, in jur de 33 de miliarde de euro, doar ca si acolo am un mare semn de intrebare pentru ca Guvernul nu da semne ca pregateste propuneri serioase pentru a primi acesti bani, care se dau doar in baza unor proiecte bine conturate.

Noi am inceput deja consultarile cu mediul de afaceri, ma refer aici la Partidul Republican din Romania, si in foarte scurt timp vom prezenta public un Plan pentru Romania prin care sa dam o voce mediului de afaceri. Aici ma refer in primul rand la IMM-uri, la capitalul autohton, sute de mii de oameni care platesc taxe si creeaza locuri de munca si care sunt efectiv ignorati, ca sa nu spun umiliti, de statul roman.

Considerati ca Guvernul Romaniei a luat masurile necesare si corecte din punct de vedere economic, prin impunerea Ordonantelor Militare privind masurile de prevenire a raspandirii COVID-19, dintre care enumeram: inchiderea componentei HORECA, a mall-urilor, suspendarea activitatii cabinetelor stomatologice, a centrelor de infrumusetare, suspendarea unor zboruri etc..?

Asa cum spuneam mai sus, masurile Guvernului au fost haotice, intempestive si nu au tinut cont de nevoile economiei. Cum poti sa ai incredere, ca om de afaceri, intr-un Executiv care nu e in stare sa numere? Ma refer aici la faimoasele trei zile de vid legislativ intre starea de urgenta si cea de alerta.

Apoi, avem tot felul de inventii originale, cum ar fi aceasta stare de alerta, de piedici puse mediului de afaceri. Guvernantii trebuie sa inteleaga ca degeaba luptam cu virusul daca omoram economia: consecintele pe termen lung ar putea fi catastrofale! Orice gandire trebuie sa aiba in vedere un echilibru intre nevoia de a evita suprasolicitarea sistemului de sanatate si absoluta obligatie de a sprijini business-ul autohton. Altfel, vorbim de o situatie de genul „operatia a reusit, pacientul e mort.” Si nu cred ca ne dorim asta!

De ce Partidul Republican din Romania? Cum a luat nastere si ce aduce nou pe scena politica? Ce va propuneti mai concret pe termen mediu si lung, pentru a fi o alternativa solida la partidele traditionale?

Pentru ca doctrina Republicana inseamna pragmatism si atasament fata de valorile democratice. Practic vorbim aici de chintesenta modelului de societate pe care ni-l dorim: deschis, in care toti oamenii sa aiba o sansa sa se afirme, care sa sprijine antreprenorii, dar sa intinda si o mana celor nevoiasi.

Acesta este un aspect foarte important pe care multi il uita: nu putem avea o tara moderna, prospera si civilizata cu 5 milioane de oameni care se zbat in saracie! Acesta nu e un model european, e un model de tara subdezvoltata. Oamenii nevoiasi trebuie ajutati si trebuie sa intelegem ca atunci cand le oferim o sansa ne facem si noua un bine.

Avem mai multe proiecte pe care le vom dezvalui in acest sens, inclusiv crearea unor adevarate paradisuri pentru investitii in zonele cu grad ridicat de saracie. Sunt modele bune aplicate cu succes in China de zeci de ani, iar mai nou si in tari membre UE ca Italia! Veti vedea ca in scurt timp vom veni cu o noua gandire economica si de dezvoltare, de care Romania are nevoie urgenta pentru ca acum din pacate suntem prinsi intre socialismul invechit si o gandire de dreapta care efectiv ignora oamenii. Noua ne pasa de oameni si intelegem ca doar generand noi surse de venit putem sa-i ajutam pe cei aflati in dificultate.

Cat despre legatura cu Partidul Republican din SUA, pentru ca banuiesc ca exista aici un interes pentru cititori, va pot spune ca nu suntem o filiala a acestuia. Avem evident multi prieteni peste Ocean, atat romani cat si americani, eu insumi locuind in America peste 5 ani. Vrem evident sa fim racordati la America, dar asta nu inseamna ca aplicam modele copy-paste asa cum s-a facut in trecut. Orice propunere tine cont in primul si in primul rand de specificul nostru ca tara si de nevoile acestui popor! Altfel nu se poate.

Cum v-ati propus sa reganditi Romania, astfel incat sa devina un Silicon Valley al Europei, si cum sprijiniti capitalul autohton, implicit pe tinerii antreprenori?

Vom dezvalui foarte curand un set de masuri absolut radicale, in sensul bun. Adica gandim de la zero proiecte, pornind de la nevoile oamenilor si nu de la sabloane invatate pe de rost. Va voi dezvalui cateva detalii, in avanpremiera.

In primul rand, componenta de digitalizare, pentru ca aici este o miza uriasa pentru Romania. Planul nostru include doua fronturi: in primul rand efectiv vorbim de mutarea online a statului, astfel incat orice roman, oricat de izolat ar fi din punct de vedere geografic, sa poata sa interactioneze cu statul printr-un simplu dispozitiv. Vorbim aici de sistemul de taxe si de impozite, dar si de sistemul medical si educational, de exemplu!

Pentru asta, fiecare roman trebuie sa primeasca in folosinta o tableta cu titlu gratuit prin care sa poata accesa toate serviciile statului.

Evident, asta trebuie facut in strans parteneriat cu sectorul IT romanesc, care a fost grav afectat in ultimii ani. Avem datoria sa reinviem acest domeniu, sa atragem experti romani din afara, sa facilitam contracte pentru firmele romanesti, care produc soft, dar si hardware. Nu in ultimul rand, vom prezenta un plan pentru crearea unor mega-parcuri tehnologice, cate una in fiecare provincie istorica, prin care trebuie sa incubam la foc automat start-up-uri IT. Trebuie sa gandim la scara mare, altfel nu se poate. Tehnologia este pasaportul Romaniei spre zona statelor dezvoltate si trebuie sa fructificam acum aceasta oportunitate!

Cat despre domeniul IMM-urilor in sens larg, va mai dau o informatie in exclusivitate: vom dezvalui foarte curand un program cu o tinta foarte clara - sa ducem Romania in top 3 forte antreprenoriale din Europa. Si asta pana in 2025! Pentru a ajunge acolo, trebuie un efort national urias, asta insemnand minim 250.000 de start-up-uri sprijinite cu granturi de la stat si UE, povara fiscala zero pentru primul an in cazul firmelor care investesc in cercetare si dezvoltare, un cadru legislativ care sa ajute firmele romanesti sa castige licitatii publice, dupa modelul european, dar aici sunt si multe alte componente.

Practic, acum dupa pandemie, drumul se bifurca pentru Romania: fie cadem inapoi in zona statelor sarace fie facem saltul spre clubul tarilor dezvoltate. Noi pariem pe economie, pe antreprenori, pe o societate unita si coeziva si consideram ca nu avem de ales decat sa ne ridicam si sa devenim o forta in Europa si in lume. Avem potentialul, o meritam, ne mai trebuie doar o clasa politica prin care sa canalizam energia fantastica a acestui popor. Noi ne-am asumat rolul de a mai „scutura” praful de pe politicienii vechi si noi de a da startul la un dialog pe idei si proiecte. Antreprenorii au nevoie de o voce si misiunea noastra este sa le asiguram reprezentarea politica”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani