PARLAMENTUL EUROPEAN A APROBAT PRIMELE NORME PENTRU CRIPTOMONEDE - Eurodeputat: UE are acum o "claritate in reglementare” pe care SUA nu o au inca
Parlamentul European a aprobat joi, 20 aprilie, primele norme UE pentru urmarirea transferurilor de criptoactive, prevenirea spalarii banilor, precum si norme comune privind supravegherea si protectia clientilor platformelor de tranzactionare cripto, potrivit unui comunicat al legislativului european.
Gilda Popa
Astfel, deputatii europeni au aprobat cu 529 de voturi pentru, 29 impotriva si 14 abtineri primul act legislativ al UE pentru urmarirea transferurilor de cripto-active, cum ar fi Bitcoin si altcoins. Pachetul legislativ, care a fost convenit provizoriu de negociatorii Parlamentului si ai Consiliului in iunie 2022, stabileste mecanismul prin care transferurile de criptomonede, ca in cazul oricarei alte operatiuni financiare, pot fi intotdeauna urmarite, iar tranzactiile suspecte blocate. Asa-numita „regula a calatoriei”, deja utilizata in finantele traditionale, se va aplica in viitor si transferurilor de active cripto. Mai precis, regula prevede ca informatiile privind sursa activului si beneficiarul acestuia sa „calatoreasca” in acelasi timp cu tranzactia si sa fie stocate de ambele parti ale transferului.
Legislatia adoptata joi, 20 aprilie 2023, ar urma sa se aplice, de asemenea, tranzactiilor de peste 1 000 de euro din asa-numitele portofele autonome (o adresa de portofel de criptomonede a unui utilizator privat) atunci cand acestea interactioneaza cu portofelele gestionate de furnizorii de servicii de tranzactionare si stocare de criptomonede. Normele nu se aplica transferurilor de la persoana la persoana efectuate fara un furnizor sau intre furnizori care actioneaza in nume propriu.
Reguli de piata uniforme in UE pentru cripto-active
Plenul a dat, de asemenea, unda verde finala, cu 517 voturi pentru, 38 impotriva si 18 abtineri, noilor norme comune privind supravegherea, protectia consumatorilor si garantiile de mediu pentru criptoactive, inclusiv criptomonede - Regulamentul MiCA (Markets in Crypto-assets). Proiectul de lege include garantii impotriva manipularii pietei si a criminalitatii financiare.
MiCA va acoperi criptoactivele care nu sunt reglementate de legislatia existenta privind serviciile financiare. Dispozitiile-cheie pentru cei care emit si tranzactioneaza cripto-active vizeaza transparenta, divulgarea, autorizarea si supravegherea tranzactiilor.
In cele din urma, textul convenit include masuri impotriva manipularii pietei si pentru a preveni spalarea banilor, finantarea terorismului si alte activitati infractionale. Pentru a contracara riscurile de spalare a banilor, Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) ar trebui sa infiinteze un registru public pentru furnizorii de servicii de criptoactive neconforme care opereaza in Uniunea Europeana fara autorizatie.
Reprezentantii industriei cripto au criticat textul de lege
In prezent, transferul de active virtuale, de exemplu de Bitcoin, nu era reglementat in legislatia europeana privind serviciile financiare.
„Acest lucru (n.r. legigferarea) plaseaza UE in fruntea economiei cripto, cu cele peste 10 000 de active cripto diferite. Consumatorii vor fi protejati impotriva inselaciunii si fraudei, iar sectorul care a fost afectat de prabusirea FTX isi poate recastiga increderea investitorilor. Consumatorii vor avea toate informatiile de care au nevoie si toate riscurile care stau la baza cripto-activelor vor trebui monitorizate. Ne-am asigurat ca dezvaluirea impactului asupra mediului va fi luata in considerare de catre investitorii in active cripto. Acest regulament aduce un avantaj competitiv pentru UE. Industria europeana a cripto-activelor are acum o claritate de reglementare care nu exista in tari precum SUA.”, a declarat europarlamentarul Stefan Berger, raportor pentru Regulamentul MiCA.
Cu toate acestea, asa cum a relatat Lumea Banilor anul trecut, pachetul legislativ MiCA a fost criticat atat de voci din industria cripto, cat si de mai multi eurodeputati.
Pachetul legislativ „va pune in pericol fiecare proprietar de active digitale”, ducand la dezvaluirea publica a detaliilor tranzactiilor si a adreselor portofelului, au semnalat, intr-o scrisoare semnata in iunie 2022, 46 de lideri si organizatii din industria cripto europeana, celor 27 de ministri de Finante din UE.
Exista critici care vin chiar din legislativul european.
”Actorii (din domeniul) cripto vor putea incepe sa aplice reguli de baza ale finantelor traditionale. Este bine. Este mai bine decat nimic. Dar, oare, este suficient?”, a avertizat miercuri, 19 aprilie, in timpul dezbaterilor, eurodeputata Aurore Lalucq.
Eurodeputata si-a exprimat regretul fata de termenele de aplicare prevazute. Ea a avertizat, dand ca exemplu cea mai mare platforma de schimb de criptomonede din lume – Binance -, ca aceasta ”va putea sa se conformeze MiCA abia peste 18 luni, 18 luni in care cei care fac economii nu vor avea nicio protectie”.