Grid star
criptomonede

PARLAMENTARII BRITANICI CER LEGIFERAREA INDUSTRIEI CRIPTO DUPA MODELUL JOCURILOR DE NOROC – Raportul Comisiei pentru Trezorerie descrie in termeni duri riscurile investitiilor in active cripto: „Vestul salbatic”

Camera inferioara a Parlamentul Regatului Unit a adoptat miercuri, 17 mai, un raport in care propune reglementarea criptomonedelor dupa modelul jocurilor de noroc, pe motiv ca activele digitale sunt folosite de escroci si prezinta riscuri semnificative pentru clienti, relateaza Reuters. Parlamentarii britanici sustin ca industria cripto este vazuta de catre legiuitorii din UK ca „vestul salbatic” al serviciilor financiare.

Gilda Popa

Marea Britanie pregateste primele norme pentru piata cripto, care in prezent respecta doar regulile de protectie impotriva spalarii banilor. In acest context, comisia parlamentara pentru Trezorerie a subliniat ca Bitcoin, Ether si celelalte criptomonede nu sunt legate de nicio moneda reala sau de vreun activ, ceea ce determina fluctuatii de valoare si poate duce la posibilitatea ca toti banii investiti in ele sa se piarda.

Dimensiunea pietei globale a criptoactivelor a fluctuat in ultimii ani, reflectand volatilitatea semnificativa a preturilor multor criptoactive, dar ramane mica in raport cu dimensiunea pietelor financiare traditionale. Capitalizarea totala de piata a criptoactivelor in prezent se ridica la 1,2 trilioane de dolari (0,2% din cele 487 de trilioane de dolari ale activelor financiare globale totale), in scadere de la un varf de 2,9 trilioane de dolari in noiembrie 2021.

Avand in vedere impactul potential al acestora asupra peisajului serviciilor financiare, acordam o atentie deosebita criptoactivelor. Inca din 2018, Comisia pentru Trezorerie a publicat un raport in care a cerut o reglementare mai stricta pentru a proteja consumatorii de o industrie pe care a descris-o drept vestul salbatic. Nimic din ce am analizat in ancheta noastra din 2023 nu a schimbat aceasta impresie”, se arata in raportul parlamentarilor britanici.

Parlamentarii sustin ca investitorii in cripto au acelasi comportament ca pariorii la jocurile de noroc

In raportul sau, Comisia pentru Trezorerie recomanda „cu tarie” ca guvernul sa reglementeze activitatea de tranzactionare „cu amanuntul” si de investitii in criptomonede similar cu jocurile de noroc, iar nu ca servicii financiare, in conformitate cu principiul „acelasi risc, acelasi rezultat de reglementare”.

Speculatiile consumatorilor in ceea ce priveste criptoactivele fara sustinere intr-o moneda fiduciara, cum ar fi Bitcoin si Ether, este un domeniu in care avem ingrijorari deosebite si consideram ca guvernul trebuie sa adopte o abordare diferita pentru a proteja mai bine consumatorii. Criptoactivele fara suport nu au valoare intrinseca, iar volatilitatea preturilor lor expune consumatorii la potentialul de castiguri sau pierderi substantiale, fara a servi in acelasi timp niciunui scop social util.

Aceste caracteristici seamana mai mult cu jocurile de noroc decat cu un serviciu financiar, o impresie intarita de dovezile pe care le-am primit cu privire la comportamentul consumatorilor. Suntem ingrijorati de faptul ca reglementarea tranzactionarii cu amanuntul si a activitatii de investitii in criptoactive va crea un efect de „aureola” care ii va face pe consumatori sa creada ca aceasta activitate este mai sigura decat este sau protejata atunci cand nu este. Prin urmare, recomandam cu tarie guvernului sa reglementeze activitatea de tranzactionare cu amanuntul si de investitii in criptoactive fara suport ca jocuri de noroc, mai degraba decat ca serviciu financiar, in concordanta cu principiul 'acelasi risc, acelasi rezultat de reglementare', mai noteaza reprezentantii Comisiei pentru Trezorerie in raport.

Tranzactii ilicite in criptomonede de „cel putin 1,24 miliarde lire sterline” in 2021

Parlamentarii britanici mai arata ca activele cripto „sunt folosite de criminali pentru a comite escrocherii, fraude si spalare de bani”. Potrivit Planului de combatere a Criminalitatii Economica (2023–2026) elaborat de Guvernul britanic, „informatiile demonstreaza cresterea criminalitatii legate de criptoactive in infractiuni de spalarea de bani si retelele internationale de criminalitate organizata”. De asemenea, documentul citat arata ca „tranzactiile ilicite in criptoactive legate de Regatul Unit in 2021 au echivalat probabil cu cel putin 1,24 miliarde de lire sterline”. Mai mult, peste 50% dintre escrocheriile din UK care folosesc un scenariu de investitii pentru a pacali victima implica criptomonede, potrivit raportului.

De altfel, Autoritatea britanica de Conduita Financiara a avertizat in repetate randuri populatia ca si-ar putea pierde banii investiti in criptomonede. Potrivit datelor oficiale ale guvernului, unul din zece adulti din Marea Britanie detine sau a detinut la un moment dat criptomonede.

Marti, Uniunea Europeana a adoptat primul sau set de norme pentru pietele cripto. Acestea prevad ca emitentii de “monede digitale” si procesatorii de tranzactii sa fie autorizati in UE si sa cunoasca numele celor care schimba criptomonede.

La nivel global, “Industria cripto” este evaluata la 1.200 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o parte infima a sistemului financiar, scrie Reuters. Insa falimentul unor firme din domeniu, cum a fost cel al FTX exchange anul trecut, a impulsionat guvernele sa reglementeze sectorul.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani