Grid star
criptomonede

"PARIUL” DE 10 MILIARDE DOLARI PE BITCOIN CARE AMENINTA ACTUALA ORDINE FINANCIARA GLOBALA – Antreprenorul care vrea sa readuca "standardul aur”, varianta cripto, in sistemul monetar actual

Angajamentul unei platforme cripto de a achizitiona Bitcoin (BTC) in valoare de 10 miliarde dolari pentru a-si sustine propria criptomoneda stabila, TerraUSD, are potentialul de a "incendia” piata cripto, scrie Reuters. Planul companiei Terraform Labs din Seul, care a acumulat pana acum aproape 40.000 BTC in valoare de 1,7 miliarde dolari, este de a da startul "noii ere monetare a standardului Bitcoin”, reinventand astfel clasicul "standard aur”, abandonat de sistemul financiar global cu aproximativ un secol in urma.

Gilda Popa

Planul, care a fost anuntat luna trecuta pe Twitter de cofondatorului Terraform, Do Kwon, a starnit nenumarate reactii in comunitatea cripto, relateaza Reuters. O criptomoneda stabila (stablecoin), cum este TerraUSD, sustinuta de rezerve de Bitcoin in valoare de 10 miliarde de dolari, potrivit lui Kwon, "va deschide o noua era monetara a standardului Bitcoin”. Reusita implementarii acestui proiect ar echivala cu o revolutie a sistemului financiar global, care ar putea reveni la "standardul aur”, de aceasta data reprezentat de Bitcoin, sustine Kwon.

Terraform Labs din Seul a acumulat pana acum aproape 40.000 de bitcoin in valoare de 1,7 miliarde de dolari intr-o serie de achizitii prin intermediul unei afiliate non-profit, Luna Foundation Guard, conform datelor blockchain disponibile public.

Planul de a transforma Bitcoin in "standardul aur” al pietei cripto are numeroase capcane, avertizeaza analistii

Do Kwon si Daniel Shin au fondat Terra (LUNA) in aprilie 2019. In septembrie 2020, au lansat TerraUSD pe Bittrex Global. De la acea data, TerraUSD a depasit multi concurenti care au lansat stablecoin pe piata, cum ar fi GUSD (Gemini) si PAX (Paxos). Terra este propriul blockchain al TerraUSD, creatia Terraform Labs (o subsidiara a Terra Alliance), potrivit CoinMarketCap.
Do Kwon, CEO al Terraform Labs, este un fost inginer de software la Microsoft si Apple. De asemenea, a fost CEO al Anyfi, un startup care furnizeaza solutii descentralizate pentru retelele wireless. Kwon este inclus in lista Forbes 30 Under 30 a celor mai de succes antreprenori din lume.

Anuntul sau ambitios a determinat alti participanti la piata sa lanseze avertismente cu privire la faptul ca un "tandem” din ce in ce mai strans intre bitcoin si stablecoins precum TerraUSD ar putea introduce un nou risc pentru pietele cripto, care ar ridica perspectiva unei "spirale a mortii” pentru investitori.

"Achizitionarea BTC in valoare de 10 miliarde de dolari poate schimba pretul pe termen scurt. Dar pe o perioada mai lunga, este mai mult ceea ce semnaleaza (n.r. Do Kwon) - ca Bitcoin a fost introdus ca cea mai buna forma de garantie pentru criptomonede”, a declarat Sid Powell, CEO al companiei cripto Maple Finance din Sydney pentru Reuters.

Insa pentru ca Bitcoin sa devina in mod real un "standard aur” in lumea cripto este necesar ca si alti jucatori din piata sa urmeze exemplul Terraform. Si pe termen scurt, exista capcane, spun analistii.

"Exista un pericol pe care unii oameni incearca sa il anticipeze cu mult inainte de cumparare, care ar putea exagera o tendinta de scadere a pietei daca pretul incepe sa se retraga”, a declarat Richard Usher, seful de tranzactionare OTC la firma cripto BCB Group din Londra.

Vetle Lunde, analist la firma de cercetare criptografica Arcane Research din Norvegia, care urmareste achizitiile proiectului Terra, estimeaza ca, pentru a ajunge la rezerve initiale de 3 miliarde de dolari, compania ar trebui sa detina in cele din urma intre 60.000 si 70.000 de Bitcoin.

Acest lucru ar insemna ca Terraform Labs ar depasi cei 43.200 de Bitcoin detimuti de Tesla (TSLA.O), compania publica cu al doilea cel mai mare stoc de Bitcoin dupa MicroStrategy (MSTR.O).

Stablecoins castiga din ce in ce mai mult teren, datorita stabilitatii pretului – legat de o valuta, cum ar fi dolarul

Criptomonedele stabile (stablecoins) castiga rapid teren. Sunt un mijloc comun de schimb si sunt adesea folosite de comerciantii care doresc sa mute fonduri si sa speculeze cu alte criptomonede. De exemplu, este mult mai usor sa schimbi Tether - cea mai mare si mai matura moneda stabila, legata de dolarul american - cu Bitcoin sau alt activ cripto, decat sa schimbi dolari americani in Bitcoin.

Cu un an in urma, capitalizarea de piata a Tether a fost de 44,5 miliarde de dolari, in timp ce cea de la TerraUSD a fost de 1,76 miliarde de dolari. De atunci, cele doua stablecoins au crescut cu aproximativ 85% si, respectiv, 850%, ajungand la o capitalizare de piata de 82,3 miliarde de dolari si 16,7 miliarde de dolari, potrivit CoinMarketCap.

TerraUSD este acum a patra cea mai mare moneda stabila si, ca si alte stablecoins, este legata de dolar. Cu toate acestea, in timp ce companiile cripto din spatele Tether si USD Coin au rezerve in active traditionale despre care spun ca se potrivesc cu valoarea tokenurilor in circulatie, TerraUSD isi mentine valoarea 1:1 in raport cu dolarul printr-un algoritm care modereaza cererea si oferta intr-un proces complex care implica utilizarea a unui alt simbol de echilibrare, Luna.

Rezervele de Bitcoin ar adauga teoretic un alt nivel de reasigurare, mentinand in acelasi timp proiectul Terra descentralizat.

"Ideea ar fi sa sustinem (n.r. tokenul TerraUSD) cu ceva la fel de previzibil – nu din perspectiva pretului, ci din punct de vedere al regulilor si al guvernarii – deoarece Bitcoin este in topul increderii cand vine vorba de cripto”, a spus Matthew Sigel, seful de cercetare a activelor digitale la VanEck din New York.

El a spus ca se astepta ca alte monede stabile algoritmice sa urmeze exemplul Terra si sa-si sustina monedele cu rezerve de bitcoin si chiar alte tokenuri cripto, daca experimentul reuseste.

"Spirala mortii”, amenintarea din umbra de care se tem investitorii cripto

Cu toate acestea, nu toate monedele stabile algoritmice au fost stabile in trecut, unele pierzandu-si valoarea si probusindu-se, spun analistii.

"Mai sunt inca multe de facut si incertitudini de reglementare de depasit in ceea ce priveste monedele stabile algoritmice si rezistenta acestora la un colaps, care ar putea provoca o asa-numita spirala a mortii. Acest fenomen se refera la un cerc vicios teoretic in care contractia UST (TerraUSD) ar duce la retragerea LUNA si la scaderea pretului, ceea ce alimenteaza frica investitorilor si la mai multe exituri din UST”, a declarat Carlos Gonzalez Campo, analist la 21Shares in Elvetia.

Rezerva Bitcoin este menita sa evite aceasta ipotetica "spirala a mortii”, dar este o sabie cu doua taisuri pentru ca ar putea provoca si o contagiune mai larga a prabusirii pretului.

Un astfel de tandem Bitcoin - TerraUSD ar putea genera efectele structurale pe termen lung celei mai puternice criptomonede, explica Carlos Gonzalez . Mai precis, daca Terraform Labs se afla intr-o dificultate si incepe sa lichideze masiv cei 70.000 de Bitcoin in rezerve pentru a stabiliza piata, acest lucru ar putea avea implicatii sistemice in intreaga piata cripto, declansand o prabusire in lant a tuturor criptomonedelor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani