Grid star
criptomonede

PARADOXUL LUI „NAKAMOTO” – Craig Wright cere in instanta o imposibilitate tehnica in blockchain: restituirea a 111.000 BTC furati

Cel mai complex si mai ciudat proces din istoria Bitcoin, posibil chiar din istoria litigiilor, a fost declansat joi, 25 februarie, de Craig Steven Wright, miliardar in Bitcoin si cunoscut dupa ce a pretins ca ar fi identitatea din spatele pseudonimului Satoshi Nakamoto.
Craig a reclamat in februarie 2021 furtul a 111.000 BTC, scrie Financial Times, echivalentul a 3,5 miliarde de lire sterline. Insa ce a urmat ar putea revolutiona modul in care este inteleasa intreaga arhitectura Bitcoin.
Si anume Craig cere in instanta, in premiera, inlocuirea criptomonedelor furate cu altele noi, ceea ce ar dubla practic in blockchain suma furata de 111.000 BTC, permitand atat victimei, cat si hotilor, sa pastreze suma.

Astfel, scrie Financial Times, Societatea de avocatura Litigii ONTIER LLP a declansat joi, 25 februarie, proceduri legale revolutionare impotriva unui numar de dezvoltatori Bitcoin in numele Tulip Trading Limited (TTL), companie care detinea criptomonedele furate si al carei principal beneficiar este Dr. Craig Wright.

Actiunea in instanta va chestiona din punct de vedere legal, pentru prima data, natura si amploarea indatoririlor legale conferite si datorate de dezvoltatorii ecosistemului Bitcoin catre detinatorii de criptomoneda, rezultate din controlul pe care il exercita asupra blockchain-urilor respective.- Financial Times

Craig Steven Wright este un om de stiinta si om de afaceri australian. El a sustinut public ca este partea principala a echipei care a creat bitcoin si identitatea din spatele pseudonimului Satoshi Nakamoto. Aceste afirmatii sunt considerate false de o mare parte din mass-media si de comunitatea criptomonedelor.

Cu toate acestea, un eveniment din povestea Dr. Wright, care nu a primit atat de multa atentie cat merita, ar putea sa duca la reconsiderarea relatiei sale misterioase cu parintele Bitcoin.

Evenimentul care ar putea declansa in lant o serie de efecte asupra intregii filosofii actuale din spatele retelelor blockchian a avut loc in februarie 2020, scrie coingeek.com: Politia Surrey a fost informata ca hackerii au patruns in reteaua Dr. Wright si au furat cheile criptate private pentru 111.000 BTC, detinuti la doua adrese ale firmei lui Craig, Tulip Trading Limited.

"Naratiunea ca Bitcoin este in afara legii trebuie sa se incheie"

Aceste active erau si continua sa fie detinute de TTL. Furtul face obiectul unei anchete in curs de desfasurare a diviziei de criminalitate cibernetica a Unitatii regionale de criminalitate organizata din sud-estul Angliei.

Naratiunea ca Bitcoin este in afara legii trebuie sa se incheie. Cartea alba Bitcoin defineste dreptul de proprietate, nu detinerea cheilor. Proprietatea nu inseamna secret. Riscul de securitate este minim atunci cand considerati ca Bitcoin este un activ recuperabil care poate fi returnat in mod probabil proprietarului”, a spus Craig Steven Wright

In aceasta saptamana, el a trimis scrisori dezvoltatorilor pentru BTC, BCH, BCH ABC si BSV (entitati implicate in ecosistemul tehnic al Bitcoin) carora le solicita sa permita TTL sa recastige accesul si controlul asupra celor 111.000 BTC furati, aratand ca acestia datoreaza detinatorilor de bitcoin atat obligatii delictuale, cat si obligatii fiduciare conform legislatiei engleze, ca urmare a nivelul de putere si control pe care il detin asupra blockchain-urilor respective.

Valoarea creantei la preturile actuale de pe piata depaseste 3,5 miliarde lire sterline (GBP).

Acest caz este mai degraba unul ciudat si complex, chiar si pentru Craig-Toshi insusi, scriu jurnalistii FT. Frauda pe care a reclamat-o la politie in februarie 2021 ar fi avut loc acum un an. Si mai ciudat este ca Wright nu urmareste hackerii, ci are ceva de impartit cu dezvoltatorii.

Oh, nu ar fi mult prea simplu. Wright ia masuri impotriva dezvoltatorilor si a persoanelor care scriu codul bitcoin; numerar bitcoin (BCH); bitcoin cash ABC; si, in mod bizar chiar si bitcoin SV” - precizeaza jurnalistii de la Financial Times.

Acest lucru nu se datoreaza faptului ca el crede ca dezvoltatorii sunt cei care i-au furat Bitcoin-ul, ci pentru ca el sustine ca Bitcoin „a fost conceput pentru a functiona in conformitate cu legea, astfel incat activitatea ilegala sa poata fi inversata”

Cu alte cuvinte, Wright considera ca ideea ca blockchain-ul care sta la baza Bitcoin si a tuturor celorlalte criptomonede ar trebui sa fie „imuabil” este gresita. Asa ca, desi nu crede ca dezvoltatorii sunt vinovati, el ia masuri legale impotriva lor, deoarece crede ca au capacitatea de a returna monedele despre care spune ca i-au fost furate - adica sa faca blockchain-ul. . . reversibil.

Pentru ca Wright sa aiba succes, ar trebui ca mai mult de 50% din nodurile care mentin diferitele blockchains in functiune sa accepte sa inverseze tranzactiile pentru acesti bitcoins furati. Deci, crede Wright ca sistemul este mult mai centralizat decat suntem determinati sa credem? - Financial Times

Jurnalistii de la Financial Times actualizeaza joi, 25 februarie, dupa-amiaza, articolul, pentru a adauga ca echipa lui Craig Wright a luat legatura cu redactia FT „pentru a clarifica ca nu cere ca reteaua sa devina reversibila, ci mai degraba sa inlocuiasca criptomonedele furate cu altele noi, toate cu un tren complet si la solicitarea instantei.”

Se pare ca ideea este sa se asigure ca atat hotul, cat si victima pot pastra banii, scriu cei de la FT.

Premisele in blockchain difera de o retea de plata conventionala, in care o tranzactie ilicita poate fi inversata, rambursand astfel victimei suma de care a fost pagubita, dar si confiscand de la hot veniturile din infractiuni. Intrebarea este atunci: cine plateste pentru rambursarea celor 111.000 de dolari victimei?

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani