Grid star
criptomonede

"PANICA SI SANGE PE STRAZI” IN PIATA CRIPTO – Ce se afla in spatele prabusirii fara precedent a criptomonedelor. Decizia care a oprit dezastrul total

Daca in anii precedenti fluctuatia salbatica a pietei cripto era doar o "stire exotica” in presa internationala, in prezent prabusirea activelor cripto antreneaza colapsul unor companii gigant, precum Tesla si Microstrategy, care au in bilant sume uriase in cripto. Bitcoin a atins miercuri, 11 mai, un minim de 25.300 dolari, in tandem cu toate criptomonedele majore care au pierdut, cumulat, 500 miliarde dolari in mai putin de o saptamana."„Carnagiul” cripto de zilele trecute i-a luat prin surprindere atat pe analisti, cat si pe investitori. O decizie disperata de ultima ora a oprit, cel putin pe moment, riscul unui colaps total al pietei. Dar ce se afla in epicentrul scandalului?

Gilda Popa

Piata cripto a intrat intr-un declin accelerat inca de la finalul saptamanii trecute dupa ce joi, 5 mai, Federal Reserve (FED), condusa de Jerome Powell, a majorat dobanda cheie cu 0,50%, marcand cea mai mare crestere a dobanzii de referinta din ultimii 20 de ani. Asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, decizia a declansat panica in randul unor investitori, care au inceput sa-si lichideze activele cripto. Insa nimeni nu se astepta la acel moment la "macelul” care avea sa urmeze. Un dezastru fara precedent pentru ca, in acest moment, in conditiile in care in piata cripto au intrat companii si actori institutionali care joaca la nivel global, aceasta a devenit "too big to fail”.

Miercuri, 11 mai, Bitcoin a atins cea mai mica valoare din decembrie 2020, atingand un minim de 25.300 dolari, iar intreaga piata cripto mai valora joi, 12 mai, doar 1,12 trilioane dolari, in conditiile in care la inceputul saptamanii 9-15 mai valora 1,6 trilioane dolari, iar in primele zile ale anului 2022 intreaga capitalizare de piata a criptomonedelor era de peste 2,2 trilioane dolari. Fondatorul blockchainului Cardano, Charles Hoskinson, a remarcat ca intreg sectorul activelor virtuale intra intr-o noua "iarna cripto” si va dura saptamani sau chiar luni pana sa se atinga fundul prapastiei, dupa care va exista un ragaz, relateaza cryptopotato.com. Potrivit acestuia, pietele activelor digitale se afla intr-o faza de "sange si panica in strada”.

Criptomoneda care se afla in epicentrul "scandalului cripto” al momentului

"Daca aceasta este prima ta iarna cripto, atunci bine ai venit. Piata cripto a trecut prin multe din 2011 si (n.r. fluctuatiile neastaptate) au lovit mereu ca o baie rece de gheata. Suntem in faza de sange si panica in strada. Va dura saptamani sau luni pe masura ce se gaseste fundul prapastiei. Apoi o urcare de lunga durata. Acesta a fost intotdeauna pericolul de a-i invita pe cei de pe Wall Street (n.r. in piata cripto) Si cand pietele nu merg in directia pe care o doresc, ei renunta. Ei trateaza criptomonedele la fel ca pe orice alt activ si il eticheteaza drept unul exotic cu risc ridicat. Cand pietele nu merg in directia pe care o doresc, ei vand”, a scris fondatorul Cardano pe pagina sa de Twitter.

In epicentrul dezastrului se afla criptomoneda Terra (LUNA), care a pierdut peste 99% din valoare intr-un timp record de doar 24 de ore.

Tokenul cripto Terra (Luna) s-a prabusit de la 120 de dolari la 0,02 dolari in intervalul 11 – 12 mai, o corectie de 99,9%, din care 99% a avut loc in 48 de ore de la un eveniment de tip "lebada neagra” - un eveniment extrem de rar, cateodata unic in piata. Prabusirea dramatica a insemnat o scadere a capitalizarii de piata de la peste 40 de miliarde de dolari la mai putin de 500 de milioane de dolari, ceea ce a dus la pierderi fara precedent pentru investitorii intr-o criptomoneda de top.

Terra era anterior una dintre cele mai valoroase 10 criptomonede din piata, iar luna trecuta atinsese un varf de 120 de dolari pe unitate. Criptomoneda LUNA a avut o crestere uriasa incepand cu ianuarie 2021, cand era 0,64 de dolari pe unitate. Astfel, cresterea in intervalul 3 ianuarie 2021-1 mai 2022 era de 12.400%.

De ce prabusirea criptomonedei Terra a avut un efect sistemic in piata cripto

Terra este un sistem de plata construit pe un blockchain. A fost dezvoltat de Terraform Labs din Coreea de Sud, care a fost fondata in 2018 de Do Kwon si Daniel Shin. Do Kwon a fost anterior angajat de Microsoft si Apple. Terra este o platforma de plata blockchain care a fost creata special pentru un "stablecoin”, adica o moneda stabila.

Criptomonedele stabile sunt "conectate” automat pretul monedelor fiat (cele mai multe la dolarul american) sau al altor active. Acestea sunt concepute pentru a mentine un pret stabil, ceea ce le face populare atunci cand vine vorba de facilitarea tranzactionarii si imprumutarii altor active digitale.

Terra este moneda stabila care urmareste pretul monedelor fiduciare si poarta numele lor. De exemplu, moneda stabila Terra de baza urmareste pretul drepturilor speciale de tragere ale Fondului Monetar International si se numeste TerraSDR sau SDT. Alte monede stabile Terra includ TerraUSD (UST), care urmareste dolarul american si TerraKRW (KRT) care urmareste wonul sud-coreean. LUNA este simbolul monedei stabile Terra. Ea absoarbe volatilitatea pretului monedelor stabile Terra.

De obicei cuplata de dolar, la inceputul acestei saptamani TerraUSD (UST) s-a decuplat de dolar, ceea ce a cauzat prabusirea sa. De ce a avut loc aceasta prabusire, inca nu se stie. Do Kwon, unul dintre fondatori, nu a dat explicatii clare investitorilor si publicului.

"Inteleg ca ultimele 72 de ore au fost extrem de dure pentru voi toti – sa stiti ca sunt hotarat sa lucrez cu fiecare dintre voi pentru a trece peste aceasta criza si ne vom construi o cale de iesire din aceasta. Ecosistemul Terra este unul dintre cele mai vibrante din industria cripto, cu sute de echipe pasionate care construiesc aplicatii care definesc categoria… Revenirea Terra la forma va fi o priveliste de vazut”, a scris Do Kwon miercuri, 11 mai pe Twitter.

Surse: Este vorba despre un "atac coordonat” cu scopul de a prabusi Bitcoin pentru a-l cumpara ieftin

Business2Community scrie ca circula un zvon ca acesta a fost un atac coordonat pentru a destabiliza Terra si a provoca o prabusire a Bitcoin, astfel incat unii actori sa poata profita pentru a cumpara la un nivel ieftin.

Efectul colapsului Terra a fost sistemic in piata si, de asemenea, amplificat de criza in derulare in urma deciziei de saptamana trecuta a FED, care a semanat deja panica printre investitorii cripto. Colapsul a "contaminat” rapid sfera stablecoins (criptomonede stabile), care joaca un rol important in ecosistemul cripto si reprezinta aproximativ 13% din capitalizarea pietei cripto. In urma acestuia, Tether, cea mai mare moneda stabila din lume (legata de dolarul american), a scazut, de asemenea, joi, 12 mai, sub valoarea sa de 1 dolar, pe fondul unei panici mai ample pe pietele criptomonedelor. Toate aceste "accidente” au antrenat in avalansa prabusiri accelerate ale tuturor criptomonedelor.

Decizia de criza care a „salvat” temporar situatia in piata cripto

Se pare ca Do Kwon, unul dintre fondatorii Terra, s-a tinut de cuvant si a luat rapid masuri drastice pentru a salva intreaga piata cripto de la un colaps total. In urma acestei decizii vineri, 13 mai, Bitcoin a reusit sa recupereze pragul de 30.000 dolari, iar a doua criptomoneda dupa capitalizarea de piata, Ether, sa revina peste 2000 dolari dupa o dramatica "scufundare” sub acest prag critic.

Astfel, validatorii Terra au decis sa inghete blockchain-ul Terra din cauza prabusirii pretului pietei LUNA, relateaza cryptopotato.com. Echipa sustine ca la costuri atat de mici, un cumparator - balena ar putea comite cu usurinta un atac deosebit de periculos pentru a prelua controlul retelei.

Blockchainul a fost inghetat oficial la blocul 7.603.700, facand imposibile tranzactiile native pe blockchain-ul Terra. Trebuie mentionat ca daca cineva obtine controlul a peste 50% din oferta unui token de guvernare (in cazul blockchainului Terra acesta este LUNA), teoretic ar putea modifica protocolul intr-un mod rau intentionat. Spre exemplu, Protocolul Fortress a fost lovit de un astfel de atac saptamana trecuta, cand un hacker si-a cumparat efectiv guvernarea retelei blockchain pentru mai putin de 20.000 de dolari.

Fondatorii Terra precizeaza ca vineri, 13 mai, exista in circulatie 3,45 miliarde de criptomonede LUNA. In conditiile in care criptomoneda LUNA se tranzactioneaza cu mai putin de un cent, 50% din toate tokenurile LUNA aflate in circulatie ar costa doar cateva sute de milioane de dolari, ceea ce face ca reteaua sa fie extrem de vulnerabila la o "preluare ostila” de catre unul sau mai multi investitori puternici.

Prabusirea Terra se datoreaza in mare masura destabilizarii raportului UST fata de dolar, ceea ce a dus la conversiile in masa a UST – LUNA. Pretul criptomonedei monedei este acum mai mic decat era in timpul ICO (n.r. oferta initiala), ceea ce inseamna ca investitorii timpurii sunt acum „sub apa” daca si-au pastrat pozitiile, explica dezvoltatorii Terra decizia luata.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani