Grid star
business capital

PANDEMIA NU S-A ATINS DE PENSIILE PRIVATE – Sistemul a ramas neclintit

Iata ca exista si vesti bune. Pandemia nu s-a atins de pensiile private. Sistemul a ramas neclintit in fata dusmanului invizibil (Covid – 19). Nu o spunem noi, ci conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Concret, estimarile ASF ne arata ca la finalul lunii septembrie, fondurile de pensii private au inregistrat rentabilitati real pozitive pentru participanti, noteaza ASF in comunicatul emis vineri, 6 noiembrie 2020.

Cu toate ca, pandemia manifestata intens la inceputul anului 2020, a dus la inchiderea sau reducerea activitatilor economice cu repercusiuni severe asupra pietelor financiare care au experimentat redirectionarea fondurilor banesti catre active de calitate inalta si volatilitate redusa, sau chiar catre numerar, comparativ cu decembrie 2019, indicii bursieri au cunoscut contractii semnificative. In cazul Romaniei, tara cu deficite gemene: fiscal si de cont curent, randamentul titlurilor la 10 ani a crescut cu 50 bps intre lunile februarie si martie.

Mai exact, vestea buna este ca fondurile de pensii private din Romania, cu expunere preponderent locala si regionala au reusit sa gestioneze eficient criza, astfel incat la finalul trimestrului III 2020 ratele de rentabilitate au fost real pozitive.

Explicit, in luna martie 2020, pietele financiare au fost afectate de corectii masive, ca urmare a pandemiei si reducerii activitatii economice, astfel incat si rata medie ponderata de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a inregistrat niveluri scazute.

S-a constatat ca evolutia ulterioara pozitiva a pietei financiare (actiuni, titluri cu venit fix) dupa anuntarea si implementarea unor masuri de sprijinire a economiei a permis recuperarea pierderilor anterioare, astfel incat la finalul lunii septembrie 2020 rata medie ponderata de rentabilitate a depasit nivelul consemnat la inceputul anului, fiind de 4,7503%.

Mai mult, tinand cont de faptul ca rata medie a inflatiei pe ultimii 5 ani a fost de 2,42%, se poate observa ca fondurile de pensii Pilon II au inregistrat randamente real pozitive cu mult peste dobanzile aferente depozitelor bancare.

In acelasi timp, fondurile de pensii facultative cu risc mediu au inregistrat o scadere conjuncturala de scurta durata in martie si au recuperat integral scaderea, reusind sa genereze la final de septembrie o rata medie ponderata de rentabilitate de 4,1255%, peste rata medie a inflatiei din ultimii 5 ani, participantii beneficiind de randamente real pozitive, mai este subliniat in comunicatul ASF emis vineri, 6 noiembrie 2020.

*Cititi aici comunicatul integral emis de ASF

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani