PACTUL PENTRU FISCALITATE - Mihai Daraban: "Decidentii politici nu ar trebui sa vorbeasca de criza economica in Romania”
18 October 2022 16:56 Lumea Banilor 1098Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), impreuna cu Asociatia pentru Studii si Prognoze Economic-Sociale (ASPES), a organizat marti, 18 octombrie, conferinta Pactul Pentru Fiscalitate 2022, in cadrul careia a fost prezentat studiul „Perceptii despre fiscalitatea din Romania”.
Din cauza sistemului de colectare ineficient, precum si a unei lipse de politici unitare si solide in acest domeniu, Romania pierde 475 de euro in fiecare secunda, adica 15 miliarde de euro pe an. Dezvoltarea reala a Romaniei depinde si de o politica fiscala sanatoasa, care sa respecte cateva principii fundamentale, precum: eficientizarea legislatiei fiscale, restrangerea exceptiilor fiscale si transparentizarea procedurilor de aplicare si verificare, stimularea investitiilor si atragerea de investitii directe in economie, depolitizarea, reprofesionalizarea, informatizarea si interconectarea ANAF si toleranta zero la evaziune fiscala si criminalitate economica.
"CCIR a militat intotdeauna pentru stabilitate si predictibilitate fiscala. Predictibilitatea se refera in primul rand la fiscalitate pentru ca din punct de vedere al traseului politic si economic al Romaniei in contextul international lucrurile sunt destul de clare, nu exista surprize. In ceea ce priveste predictibilitatea fiscala, Romania are, de mai multi ani, un mic avantaj in ceea ce priveste costul fortei de munca care face ca productia economica sa nu stagneze. Evident, criza energetica va reprezenta o provocare pentru noi, dar, asa cum stim, provocarile aduc progres. Decidentii politici nu ar trebui sa mai vorbeasca de criza economica pentru ca astfel dezarmeaza investitorii care devin extrem de prudenti, iar economia noastra are nevoie urgenta de investitii in toate domeniile”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.
Studiul
"Studiul Perceptii despre fiscalitatea din Romania, realizat pe un esantion national de 1104 persoane, a relevat faptul ca pentru redresarea economica a tarii, majoritatea respondentilor au indicat generalizarea sistemelor de plati electronice si limitarea drastica a platilor in numerar, reducerea cu 10% a numarului de angajati din aparatul de stat, precum si reducerea sporurilor angajatilor din administratia publica cu 50%. De asemenea, plafonarea veniturilor maxime obtinute din bani publici de catre o persoana la 6.000 euro lunar, anularea pensiilor speciale, anularea subventiilor pentru partidele politice, reducerea accizelor la energie si combustibili cu 10% si acordarea de facilitati fiscale temporare pentru companiile care investesc si creeaza locuri de munca au fost identificate ca solutii pentru o dezvoltare economica durabila”, a declarat presedintele fondator al Biroului de Cercetari Sociale, dl. Bruno Stefan.
Pactul pentru Fiscalitate este un proiect care a fost lansat in decembrie 2014 si are ca principal scop dezbaterea importantei predictibilitatii si stabilitatii fiscale, combaterea evaziunii fiscale si cresterea gradului de colectare, dar si alte masuri economice si fiscale.