Grid star
eveniment

ORGANIZATORII DE EVENIMENTE, ULTIMATUM PENTRU PREMIER - “Ne vedem nevoiti sa ne obtinem dreptatea prin cai legale”

Organizatorii de evernimente ii cer premierului Florin Citu acordarea de urgenta a finantarii pentru schema de stat aprobata in luna ianuarie, incetarea discriminarii cu scopul folosirii evenimentelor si activitatilor culturale ca pretext de vaccinare prin acordarea de norme care nu au nici o justificare medicala si intocmirea unui plan de sprijinire a operatorilor culturali prin care sa-si revina dupa tot regresul trait.
Acestioa arata intr-o scrisoare deschisa cam in cazul in care nici acum nu primesc vreun raspuns, vor incerca sa-si obtina dreptatea prin cai legale si alte actiuni.

Iata scrisoarea:

"Stimate domnule Prim-Ministru Florin Citu,
Stimate domnule Vicepremier Dan Barna,
Stimate domnule Ministru Bogdan Gheorghiu,
Noi ai cui suntem?
Noi organizatorii de evenimente, producatorii de spectacole, companiile de scenotehnica , tehnicienii, artistii si toate organizatiile culturale din Romania, ai cui suntem? Catre care din institutiile Statului ar trebui sa ne orientam pentru suport si pentru cooperare? Care este organismul care ar trebui sa aiba in vederea si grija si buna desfasurare a industriei culturale si de spectacole din Romania? Pentru ca noi, de mai bine de un an, intrebam si incercam sa gasim un partener de dialog peste tot si nu ne descurcam nici cum.
La debutul pandemiei, am fost primii restrictionati, dar am inteles de ce. Nimeni nu s-a opus, ba chiar multi dintre operatorii culturali au incercat sa faca ce le-a stat in putere ca sa ajute: de la donatii, campanii de constientizare, interventii logistice, sau activitati pentru oamenii care trebuiau sa stea inchisi in case.
Ne-am asteptat cuminti si intelegatori randul la masa discutiilor cu autoritatile publice, intelegand de fiecare data care sunt cele mai presante probleme. Insa luna dupa luna, problemele sectorului cultural au fost amanate, evitate sau ignorate, pana cand s-a implinit deja mai bine de un an de la primele discutii.
Apoi, odata cu venirea verii, am fost pacaliti cu o redeschidere a evenimentelor, in realitate un miraj care a parut ca o relaxare in ochii publicului larg, dar pentru noi, oamenii care chiar traim din aceste proiecte, e o corvoada. Am fost adusi in punctul de a transforma ceea ce era o pasiune si o ambitie, anume proiectele noastre culturale, intr-o nevoie disperata de a castiga ceva, pentru a spera la supravietuire. Nu, in acest moment, situatia in cultura nu este nici pe departe buna. Asadar, va intrebam cine ar trebui sa se preocupe si de noi?

Ministrul Culturii, criticat

Domnule Ministru Bogdan Gheorghiu, toata lumea intelege ca Ministerul pe care-l reprezentati nu are resurse proprii sa ne ajute. Dar ce nu putem intelege este de ce nu va luptati pentru noi? Nici macar nu conteaza rezultatul. Am vrea macar sa stim ca cineva ne apara. Am vrea sa va auzim vorbind public despre sectorul
cultural privat.


Am vrea sa vedem ca faceti un efort, ca trimiteti scrisori si in numele nostru catre alte Ministere pentru fonduri, ca va luptati pentru a clarifica regulamentele de organizare a actiunilor culturale. Am vrea sa vedem, si daca rezultatul nu e favorabil, ca liderul Ministerului Culturii, care ar trebui sa apere intreg sectorul cultural, vorbeste si despre noi.

“ Cat mai continuam sarada asta”

Domnule Prim Ministru Florin Citu, dumneavoastra aveti experienta in guvernare, economie si finante. In baza acestei experiente, va intrebam: cat credeti ca putem supravietui intr-o tara care niciodata nu a prioritizat cultura si care acum o nedreptateste cel mai tare?
Zilele trecute, Domnul Vicepremier Dan Barna a declarat intr-o emisiune televizata ca pentru a stimula campania de vaccinare, ar trebui restrictionat si mai tare accesul la evenimente. Domnule Dan Barna, cat credeti ca sectorul cultural mai poate incasa lovituri dupa lovituri? Cat de rezistenti credeti ca suntem: primii inchisi, niciun ajutor de stat acordat, cei mai reglementati, intr-o industrie in care nici inainte nu se supravietuia usor.
De ce nu ati propus reglementarea si altor activitati sau spatii publice, sau locuri de adunare? Cat mai continuam sarada asta in care evenimentele si activitatile culturale sunt considerate cel mai periculos factor de raspandire a virusului si in egala masura cel mai potent stimulent al campaniei de vaccinare? Uitati-va la rezultate.

Aplicarea restrictiilor, fara logica

De asemenea, atata timp cat exista numeroase industrii si sectoare care lucreaza cu publicul si care au functionat nereglementate in toata aceasta perioada, masurile restrictive aplicate evenimentelor nu fac nimic altceva decat sa ingroape sectorul. Spre exemplu, evenimentele au un caracter punctual. Spatiile comerciale functioneaza zilnic fara aproape nicio restrictie. Un spatiu comercial de succes are pe zi mai multi vizitatori decat majoritatea evenimentelor din Romania. Nu exista o logica in modul in care sunt aplicate restrictiile.
In perioada scurta de redeschidere a sectorului de evenimente culturale, au aparut multe proiecte, organizate sau puternic finantate de institutii publice, cu acces gratuit. Asta in contextul in care operatorii culturali privati au devenit practic obligati sa puna bilete, fiindca altfel nu se descurca cu bugetul de organizare. Practic, Statul nu doar ca nu a ajutat sectorul cultural privat, dar ii si face concurenta acum.
Nedreptatea pe care o traim de atata timp ne-a stors de toate puterile.
Efectele masurilor discriminatorii si a ignorantei cu care sectorul cultural este tratat de mai bine de un an se resimt tot mai tare si tot mai multi operatori culturali sunt afectati ireversibil. Ne-am intors la nivelul cultural la care eram in 2010. Dispar tot mai multi operatori. Pe langa toate acestea, putine evenimente au succes in aceasta perioada. Publicul are reticenta in a cumpara bilete, timpul si posibilitatile de organizare sunt limitate.

Nu mai putem astepta

Va solicitam de urgenta acordarea finantarii pentru schema de stat aprobata in luna Ianuarie, incetarea discriminarii cu scopul folosirii evenimentelor si activitatilor culturale ca pretext de vaccinare prin acordarea de norme care nu au nici o justificare medicala si intocmirea unui plan de sprijinire a operatorilor culturali prin care sa-si revina dupa tot regresul trait. In cazul in care nici acum nu primim vreun raspuns si semn de cooperare din partea autoritatilor Statului, ne vedem nevoiti sa incercam sa ne obtinem dreptate prin cai legale si alte actiuni, pe care, din dorinta de colaborare, nu le-am facut pana acum.
Cu deosebita consideratie,
AROC - Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale
PaCTE - Patronatul Companiilor de Tehnica in Evenimente
AST - Asociatia Serviciilor de Ticketing
MUZE - Asociatia pentru Teatru, Film, Muzica si Dans
ALIS - Asociatia Lucratorilor in Industria Spectacolelor”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani