Ordonanta pentru salariul minim. Ministerul de Finante a elaborat proiectul prin care se majoreaza suma pentru care nu se datoreaza impozit pe venit (Document)
04 June 2024 10:00 Lumea Banilor 750Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) a pus in dezbatere publica Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, precum si alte masuri fiscale. Concret, se majoreaza suma din salariul minim pentru care nu se datoreaza impozit pe venit.
Conform proiectului OUG, se propune majorarea sumei de 200 lei/luna reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor pentru care nu se datoreaza impozit pe venit si care nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii la nivelul de 300 lei/luna. Masura se aplica veniturilor din salarii si asimilate salariilor aferente lunilor iulie - decembrie 2024 inclusiv.
400 lei in plus
Guvernul ar urma sa aprobe in aceasta saptamana cresterea salariului minim. Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica proiectul de Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Cresterea va avea loc din 1 iulie 2024. Astfel, se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 3.700 lei lunar incepand cu data de 1 iulie 2024, ceea ce reprezinta o crestere de 12,12%, fata de luna iunie 2024. In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 3.300 lei.
La stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata s-au avut in vedere:
-art. 3 din Conventia Organizatiei Internationale a Muncii nr. 131/1970 privind fixarea salariilor minime, ratificata de Romania in 1975;
-reducerea numarului persoanelor salariate aflate in risc de saracie si excluziune sociala;
-factorii de ordin economic, inclusiv cerintele dezvoltarii economice, productivitatea muncii, evolutia indicelui preturilor de consum, cresterea economica, cresterea castigului mediu si interesul care exista pentru a realiza si a mentine un inalt nivel de folosire a fortei de munca.