ORDONANTA PENTRU PROCESUL CU PFIZER – Finantele angajeaza avocati si maresc salariile angajatilor de la Directia Juridica. Romania a fost data in judecata pentru plata a 28,94 milioane de vaccin anti-Covid in valoare de circa 564 milioane euro, respectiv plata catre Pfizer Romania a 2,78 miliarde lei (Document)
Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) angajeaza avocati pentru procesul cu Pfizer si mareste salariile angajatilor de la Directia Juridica, fiind initiat in acest sens un proiect de Ordonanta de Urgenta.
Documentul prevede selectarea unor avocati, indiferent de forma de organizare a profesiei, din Romania si/sau din strainatate, specializati in litigii arbitrale internationale si/sau in legislatia nationala specifica litigiilor judiciare internationale. Ne referim la proiectul pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 126/2005 privind reprezentarea Romaniei sau a institutiilor publice in fata Curtii de Arbitraj Internationale a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii.
Romania se pregateste pentru procesul intentat de compania Pfizer, care cere in instanta banii pentru toate dozele de vaccin anti-Covid pe care tara noastra le-a achizitionat, dar care nu au mai fost apoi comandate. Pfizer solicita obligarea Romaniei la executarea contractului de achizitie prin plata pretului pentru cele 28,94 milioane de vaccin pe care nu le-a mai comandat, in valoare de circa 564 milioane euro, respectiv plata sumei de 2,78 miliarde lei si plata cheltuielilor de judecata aferente procedurii, respectiv 22.500 euro.
Procesul, in 20 februarie
Potrivit Notei de fundamentare a proiectului pus in dezbatere de Ministerul Finantelor, in ianuarie 2024 a fost transmisa si inregistrata in evidentele Ministerului Sanatatii citatia emisa de Tribunalul de Prima Instanta francofon din Bruxelles la data de 22 decembrie 2023, in cauza inregistrata cu nr. F5331-23, promovata de catre reclamantii PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer Romania SRL, impotriva Romaniei, avand ca obiect actiunea in pretentii generate din (ne)executarea Contractului de achizitie vaccinuri COVID-19, incheiat intre contractant si Comisia Europeana. Astfel, prin citatia mai sus-mentionata, Romania, reprezentata de Ministerul Sanatatii, a fost notificata sa se prezinte in data de 20 februarie 2024, la ora 09.00, in fata primei camere a Tribunalului de Prima Instanta francofon din Bruxelles.
Se cere obligarea Romaniei la executarea contractului de achizitie prin plata pretului pentru cele 28.940.613 doze ramase pe care le-a achizitionat in valoare de 564.341.953,5 euro, respectiv plata catre Pfizer Romania a sumei de 2.780.851.410,07 lei, sub rezerva majorarii pe parcursul procedurii, plus dobanda la rata de refinantare a BCE plus 5 puncte. Se mai cere si obligarea Romaniei la plata tuturor costurilor si cheltuielilor de judecata aferente procedurii, inclusiv a costurilor aferente procedurii de citare si a daunelor procedurale stabilite la 22.500 euro:
“Reprezentarea juridica in fata Tribunalului de Prima Instanta francofon din Bruxelles nu poate fi asigurata de consilierii juridici din Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor, ci numai de catre un cabinet/societate de avocatura cu experienta semnificativa si care sa indeplineasca conditiile legale in vederea reprezentarii juridice a Romaniei in aceasta cauza, sens in care se impune contractarea acestor servicii juridice in regim de urgenta pentru a fi respectat termenul procedural din aceasta jurisdictie.
Prin prezentul proiect, se propune ca reprezentarea Romaniei sau a institutiilor publice membre ale Guvernului in litigiile viitoare, judiciare si arbitrale, internationale, altele decat cele de la Curtea de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii sau de la un alt tribunal arbitral international, atunci cand prin cererile de arbitrare sunt invocate clauze care se refera la protectia reciproca a investitiilor din tratatele internationale la care Romania este parte, sa se poata realiza de Ministerul Finantelor, pe baza mandatului acordat de Guvern prin memorandum”.
Motivarea personalului
Prin acest proiect de modificare a OUG 126/2005 se maresc si salariile pentru zece angajati ai Directiei Juridice din Ministerul de Finante cu 50% din salariul brut. Masura este menita sa motiveze personalul structurii, sa stopeze migratia catre alte institutii publice si sa permita atragerea de personal calificat, motiveaza Finantele.
“Se apreciaza ca aprobarea unei majorari salariale este menita sa motiveze personalul structurii, sa stopeze migratia catre alte institutii publice si sa permita atragerea de personal calificat. Pe de alta parte, in conditiile in care alte structuri juridice din ministere apreciaza ca nu pot realiza atributiile specifice care decurg din asigurarea asistentei si reprezentarii juridice in litigiile internationale cu personalul propriu avand aceeasi calificare ca si cei din cadrul Directiei generale juridice a Ministerului Finantelor, acordarea unei majorari salariale de 50% aplicata la salariul de baza brut de care beneficiaza personalul de specialitate juridica din cadrul Directiei generale juridice a Ministerului Finantelor este de natura sa asigure recunoasterea importantei activitatii unice realizate pentru reprezentarea statului in litigiile internationale si nationale care deriva din acestea. Tocmai din acest motiv, intrucat practica a demonstrat ca nu exista timpul necesar pentru o specializare la locul de munca, intentia conducerii Directiei generale juridice este ca personalul specializat desemnat sa aiba cel putin o minima experienta in drept international. Majorarea salariala se va acorda pentru un numar maxim de 10 persoane de specialitate juridica”.