Grid star
eveniment

Ordonanta pentru bugetarii cu functii de conducere. S-a introdus obligativitatea privind absolvirea studiilor superioare cu diploma de licenta (Document)

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care prevede, printre altele, obligativitatea privind absolvirea studiilor superioare cu diploma de licenta pentru bugetarii cu functii de conducere. Mai exact,pentru conducerile companiilor de stat,  Astfel, a fost aliniata legislatia privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice la cerintele Comisiei Europene si in acord cu necesitatea implementarii unui cadru clar si transparent pentru selectia si mandatul administratorilor acestor entitati. 

Noile reglementari adoptate prin Ordonanta de Urgenta urmaresc cresterea transparentei si reducerea dependentei intreprinderilor publice de subventiile bugetare.

Cele mai relevante modificari aduse prin Ordonanta de Urgenta:

1. Pentru asigurarea transparentei, a competitiei libere si a asumarii raspunderii publice, au fost stabilite criterii de selectie mai clare, mai riguroase, inclusiv prin impunerea verificarii conflictelor de interese. Astfel, membrii comisiilor de selectie si nominalizare nu se pot afla in raporturi juridice de coordonare sau subordonare ierarhica cu candidatii inscrisi la procedura de selectie si nominalizare. Daca exista astfel de situatii, conducatorul autoritatii publice tutelare va dispune inlocuirea membrilor aflati in incompatibilitate.
2. Pentru cresterea profesionalizarii managementului, a fost introdusa reglementarea expresa privind absolvirea studiilor superioare cu diploma de licenta, atat pentru conducatorii Agentiei pentru Monitorizarea si Evaluarea Performantelor Intreprinderilor Publice (AMEPIP), cat si pentru membrii consiliilor de administratie si de supraveghere.
Presedintele si vicepresedintii AMEPIP trebuie sa aiba cel putin diploma de licenta si minimum 10 ani de experienta profesionala in domeniul economic sau financiar, de management sau juridic, dintre care cel putin 7 ani in functii de conducere executiva in companii sau in functii de conducere in administratia publica, unde au exercitat atributii de conducere sau supraveghere asupra unor intreprinderi publice.
In cazul membrilor consiliilor de administratie si de supraveghere, acestia trebuie sa aiba studii superioare finalizate cel putin cu diploma de licenta si experienta in domeniul stiintelor ingineresti, economice, sociale, juridice sau in domeniul de activitate al respectivei intreprinderi publice de minim 7 ani.
3. O alta modificare relevanta - membrii consiliului de administratie nu vor putea cumula calitatea de membru cu cea de salariat al intreprinderii publice. Daca administratorii sunt desemnati dintre salariatii intreprinderii publice, contractul individual de munca va fi suspendat pe perioada mandatului.

De asemenea, in situatia incetarii mandatului unui membru in consiliul de administratie (CA) sau consiliul de supraveghere (CS), membru al directoratului ori director, procedura de selectie se va desfasura cu respectarea prevederilor legale in vigoare la data incetarii mandatului. 
Actul normativ mai reglementeaza expres faptul ca prerogativa numirii directorilor provizorii revine Consiliului de Administratie sau Consiliului de Supraveghere, iar dispozitiile referitoare la durata mandatului si sanctiunile contraventionale aplicabile administratorilor provizorii se vor aplica si in cazul directorilor provizorii.

Salariile directorilor

4. Pentru a creste performanta manageriala, sunt aduse modificari si cu privire la modul de calcul al remuneratiei directoratului. Astfel, la fel ca in cazul membrilor consiliilor de administratie sau consiliilor de supraveghere, si in cazul directoratului remuneratia va fi formata dintr-o indemnizatie fixa lunara si o indemnizatie variabila, stabilita in functie de performanta manageriala. Componenta variabila a remuneratiei va fi revizuita anual, in functie de nivelul de realizare a obiectivelor cuprinse in planul de administrare si de gradul de indeplinire a indicatorilor-cheie de performanta aprobati de adunarea generala a actionarilor. Acesti indicatori vor fi cuprinsi in contractul de mandat.
Companiile vor intocmi un raport trimestrial privind realizarea indicatorilor cheie de performanta inclusi in contractul de mandat. AMEPIP il va publica pe pagina proprie de internet.
Procedura de selectie pentru membrii consiliului de administratie sau supraveghere se finalizeaza in termen de cel mult 150 de zile de la data aprobarii hotararii adunarii generale a actionarilor de initiere a procedurii. Potrivit OUG, se reglementeaza clar rolul compartimentelor de guvernanta corporativa din cadrul autoritatilor publice tutelare  in procesul de elaborare a scrisorii de asteptari, realizata impreuna cu structurile de specialitate din cadrul autoritatii publice tutelare si ale intreprinderii publice.
AMEPIP va elabora si va prezenta Guvernului un raport anual privind intreprinderile publice pana cel tarziu la data de 30 septembrie a anului urmator celui la care se face raportarea, fata de 30 mai, avand in vederea necesitatea unui timp adecvat pentru colectarea si prelucrarea datelor.

>>Proiectul de Ordonanta de Urgenta
>>Nota de Fundamentare

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani