ORDONANTA PENTRU 112 – Acuratete mai mare pentru localizarea apelurilor
Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta prin care vor fi implementate masurile ce vor asigura cresterea preciziei localizarii apelurilor efectuate la Serviciul de urgenta 112.
Potrivit Executivului, acest nou tip de localizare cu acuratete crescuta va fi furnizat doar pe timpul gestionarii unei situatii de urgenta si se va putea realiza independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele in tehnologii mai vechi, iar ariile de determinare a pozitiei vor fi restranse de pana la 25 de ori, in unele cazuri.
Actul normativ va permite implementarea unei solutii tehnice care reprezinta o premiera la nivelul serviciilor de urgenta europene, fiind rezultatul analizarii celor mai noi tehnologii disponibile in domeniu.
Obligatie prin lege
"Romania are acum printre cele mai bune sisteme de localizare pe apelul 112 din Europa si cel mai bun dintre statele UE cu relief complex. Acest proiect face parte dintr-un demers mai amplu de imbunatatire a localizarii pe 112, de aceea am depus in Parlament un amendament la Codul urbanismului prin care vom obliga ca toate cladirile de blocuri nou construite sa fie cartografiate 3D pentru a facilita accesul agentiilor de interventie de urgenta la locul precis identificat prin 112”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetarii.
„In prezent, pe timpul unui apel la 112, localizarea se realizeaza atat pe baza caracteristicilor de acoperire a celulei GSM la care este conectat telefonul, cat si pe baza GPS-ului, functiilor si senzorilor incorporati in telefoanele inteligente. In primul caz, localizarea este furnizata in 99,9% din apeluri, dar ofera arii de localizare mai mari de 12,5 km2 pentru 58% dintre situatii, respectiv mai mari de 50 km2 pentru 25% dintre acestea. Complementar cu acest prim tip de localizare, al doilea caz se bazeaza pe localizarea AML care este furnizata pentru aproximativ jumatate din apelurile efectuate la numarul de urgenta 112, ca urmare a dependentei de terminalul mobil si a limitarilor asociate acestei tehnologii. Astfel, noua configuratie va permite arii mult mai restranse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, in functie de tehnologia de comunicatii mobile utilizata. Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atat din telefonul mobil, cat si din retea.
Interventie rapida
O astfel de capabilitate a Serviciului de urgenta 112 permite interventia mai rapida la caz a echipajelor specializate de Ambulanta, Politie, Pompieri, SMURD, Jandarmerie si Salvamont. Totodata, va ajuta la o localizare mai exacta a victimelor in cazul unor calamitati naturale (cutremure, inundatii, avalanse etc.) sau in cazul persoanelor disparute sau ratacite.
Prevederile legislative adoptate vor asigura cadrul legal pentru realizarea unor configuratii la nivelul retelelor de comunicatii ale operatorilor publici de telefonie mobila astfel incat sa poata determina cu acuratete crescuta coordonatele geografice ale locului de unde se suna la 112. De asemenea, la nivelul Serviciului de urgenta 112 vor fi realizate modificari in arhitectura de sistem pentru a permite primirea, procesarea si punerea la dispozitia operatorilor si dispecerilor a acestor informatii de localizare cu acuratete crescuta.
Procesul de dezvoltare a noilor functionalitati se va realiza etapizat, in urmatoarele luni: proiectare arhitectura, instalare echipamente, implementare si operationalizare a metodelor de obtinere a informatiilor de localizare, testare pilot si extindere la nivel national", precizeaza ministerul Digitalizarii".