Ordonanta pensiilor a fost adoptata de Guvern. Actul normativ contine prevederi si cu privire la sistemul RO e-TVA (Document)
Guvernul a adoptat miercuri, 4 noiembrie 2024, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor masuri, care contine si prevederi privond impozitarea pensiilor obtinute din strainatate.
Astfel, acestea se supun impozitarii prin aplicarea cotei de impozit de 10% asupra venitului impozabil lunar stabilit prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Potrivit Executivului, necesitatea acestor clarificari a fost determinata de masurile privind impozitarea veniturilor din pensii introduse prin Legea 282/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si a Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si are ca scop inlesnirea indeplinirii obligatiilor fiscale de catre contribuabilii care realizeaza astfel de venituri.
Noi masuri aprobate de Guvern, incluse in acest act normativ, au in vedere imbunatatirea functionarii sistemelor informatice RO e-Factura si RO e-TVA, raspunzand astfel solicitarilor mediului de afaceri.
In ceea ce priveste RO e – Factura se are in vedere:
-clarificarea faptului ca identificarea prin CNP este optionala si reglementarea inscrierii pe factura a unui cod format din 13 cifre de zero in locul codului de identificare fiscala a beneficiarului – persoana fizica, daca acesta nu comunica niciun cod;
-restrangerea operatiunilor pentru care este obligatorie utilizarea sistemului national RO e – Factura doar la operatiunile cu locul livrarii/prestarii din punct de vedere al TVA in Romania;
-eliminarea exceptiei de la obligatia utilizarii sistemului national RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decat bonurile fiscale);
-introducerea obligatiei referitoare la inscrierea in facturile emise pentru operatiunile realizate in baza unor contracte de achizitii publice/sectoriale etc. a codurilor CPV corespunzatoare din nomenclatorul de referinta in domeniul achizitiilor publice;
-abrogarea prevederilor referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanta titularilor acestora, din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009, avand in vedere ca toate facturile emise in relatia B2C vor fi raportate in sistem de la 1 ianuarie 2025.
Amanare la e-TVA
In ceea ce priveste sistemul RO e-TVA, se are in vedere amanarea obligatiei persoanelor impozabile de transmitere a rezultatului verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin "Notificarea de conformare RO e-TVA" de catre ANAF, si implicit a sanctiunii pentru neindeplinirea acestei obligatii, de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025, avand in vedere complexitatea sistemului informatic national RO e-TVA si necesitatea asigurarii functionarii in bune conditii a acestuia, in conformitate cu obiectivul pentru care a fost implementat.
De asemenea, se clarifica evidentierea TVA colectate prin autofacturare, in cazul obiectivelor de investitii din cadrul unor programe de interes public sau social, finantate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, in sensul ca persoanele impozabile care implementeaza astfel de programe si au dedus TVA pentru achizitii, trebuie sa emita o autofactura.