Ordonanta Finantelor pentru jocurile de noroc, avizata favorabil. Modificarile urmeaza sa fie adoptate de Guvern (Avizul)
Unda verde pentru reglemantarea functionarii pacanelelor. Consilul Economic si Social (CES) condus de Bogdan Simion (foto) a avizat favorabil Proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc care stabileste modul de autorizare, dupa ce Guvernul a decis eliminarea pacanelelor din localitatile care au sub 15.000 de locuitori.
In proiectul de OUG care urmeaza sa fie adoptata de Guvern se prevede ca Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN) are obligatia de a interoga baza de date a Institutului National de Statistica, pentru a verifica daca este indeplinita aceasta conditie, la momentul verificarii dosarelor depuse de firmele care au ca obiect jocurile de noroc.
Proiectul mai prevede ca organizatorii de jocuri de noroc tip slot-machines se pot sesiza din oficiu cu privire la faptul ca din datele actualizate ale Institutului National de Statistica, intr-o comuna, un oras sau un municipiu in care exploateaza jocuri de noroc tip slot-machines, populatia dupa domiciliu a scazut sub 15.000 de locuitori. In acest caz, se procedeaza la sistarea activitatii de exploatare a mijloacelor de joc tip slot-machines in respectivele unitati administrativ – teritoriale.
Afara din localitatile care au sub 15.000 de locuitori
Legea jocurilor de noroc a fost promulgata in 17 aprilie 2024 de presedintele Iohannis. Printre cele mai importante prevederi ale Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.82/2023 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, precum si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.20/2013 privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2009 se numara eliminarea pacanelelor din localitatile care au sub 15.000 de locuitori.
Legea stabileste ca “spatiul propus, daca are amplasate mijloace de joc de tip slot-machine astfel cum sunt acestea definite in art. 10 alin. (1) lit. e), trebuie sa se afle intr-o unitate administrativ-teritoriala cu o populatie mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numarului de locuitori se face prin adeverinta eliberata de primaria in a carei raza teritoriala se afla spatiul propus”.
Se stabilesc si niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licentei de organizare si de exploatare care se platesc anual, precum si a taxelor speciale si a garantiilor depuse de companiile din acest domeniu.
Taxele platite
(i) organizatorii de jocuri de noroc la distanta licentiati din clasa I – 500.000 euro anual;
(ii) persoanele juridice implicate direct in domeniul jocurilor de noroc traditionale si la distanta licentiate din clasa II – 15.000 euro anual;
(iii) jocurile la distanta monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual.
Organizatorii de jocuri de noroc traditionale licentiati:
• Pentru jocurile loto: 200.000 euro anual;
• Pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual;
• Pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual;
• Pentru pariurile in cota fixa: 200.000 euro anual;
• Pentru pariurile in contrapartida: 100.000 euro anual;
• Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masa de joc;
•Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 5.000 euro anual pentru fiecare club.
Pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat, dupa cum urmeaza:
-100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat in cursul anului 2023, proportional cu perioada de timp ramasa dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante;
-300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat in cursul anului 2024 – 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat in cursul in anului 2025 si urmatorii.
Pentru jocurile bingo desfasurate in sali de joc: 5.000 euro anual. Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor retelelor de televiziune: 500.000 euro anual.