Grid star
eveniment

ORDONANTA DE URGENTA: SALARIILE PROFESORILOR CRESC CU 20% – Cadrele didactice vor primi venituri majorate cu 13% de la 1 ianuarie 2024. Va exista o a doua majorare de 7% prevazuta pentru iunie 2024 (Document)

Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto)a pus in dezbatere publica proiectul de Oordonanta de Urgenta a Guvernului privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru prorogarea unor termene. Proiectul de OUG contine si dispozitii privind marirea salariilor profesorilor.

Concret, in 2024, salariile cadrelor didactice vor creste cu 20% in doua transe:

- incepand cu data de 1 ianuarie 2024 se acorda o majorare cu un procent de 13% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

- incepand cu data de 1 iunie 2024 se acorda diferenta pana la 20%.

Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, cuantumul brut al salariilor de baza ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum si ale personalului nedidactic din sistemul national de invatamant se majoreaza in anul 2024 cu 20% in doua transe, dupa cum urmeaza:

a) incepand cu data de 1 ianuarie 2024 se acorda o majorare cu un procent de 13% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) incepand cu data de 1 iunie 2024 se acorda diferenta pana la 20%”, prevede proiectul.

Sporurile se plafoneaza

Alte prevederi din acelasi proiect de OUG privesc sporurile bugetarilor. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

De asemenea, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestora. La acest capitol, exista unele exceptii pentru institutiile de forta, angajatii din aceste domenii putand fi platiti pentru munca suplimentara efectuata: Pentru activitatea desfasurata de personalul militar, politisti, politistii de penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, se acorda drepturile prevazute de legislatia aferenta lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezinta solda de functie/salariul de functie/salariul de baza cuvenita/cuvenit”.

* Cititi aici integral proiectul de OUG privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru prorogarea unor termene

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani