Ordonanta de urgenta privind suspendarea ratelor la banci, in drum spre Monitorul Oficial

7837

Decizie importanta adoptata, joi 26 martie 2020, de Guvernul Romaniei. Mult asteptata Ordonanta de Urgenta privitoare la suspendarea ratelor la banci pentru persoanele fizice si juridice a fost adoptata joi in sedinta de Guvern de la Palatul Victoria. Masura vine dupa ce mediile economic si politic au acuzat reprezentatii Guvernului ca nu iau masuri pentru ajutorarea romanilor care trec printr-o situatie dificila din punct de vedere financiar, dupa ce a fost instituita starea de urgenta.

In acest context, multi reprezentanti ai mediului de afaceri au acuzat Guvernul de faptul ca face jocul bancilor, in detrimentul cetatenilor romani, fiind dat exemplu pozitiv cazul Ungariei unde premierul Viktor Orban a dispus suspendarea platii ratelor la creditele bancare pana la finalul anului (Click aici pentru a citi).

Ministrul Finantelor Florin Citu (foto) a anuntat astfel in timpul sedintei de guvern de joi ca ratele la banci vor putea fi suspendate pana la 9 luni, in functie de solicitarile pe care fiecare persoana le va formula:

„Suntem pregatiti cu OUG, vizeaza persoane fizice, juridice. Pana la 9 luni este perioada pentru care se suspenda plata ratelor”.

Decizia adoptata joi vine dupa ce, cu o zi in urma, ministrul Finantelor Florin Citu a avut o intrevedere cu reprezentatii Bancii Nationale a Romaniei, precum si cu reprezentatii sistemului bancar, in care au analizat conditiile in care o astfel de ordonanta ar putea fi emisa.

Ulterior acestei intrevederi, Citu a precizat printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook ca le-a propus reprezentatilor BNR un termen de suspendare a ratelor de 9 luni, lucru care a fost deja agreat, urmand sa fie concretizat prin OUG adoptata in sedinta de joi:

„Solutia pe care o propune Ministerul Finantelor, pe care am propus-o Bancii Nationale a Romaniei si sistemului bancar este una care ia in calcul mai multe elemente. In primul rand, m-am gandit la perioada de timp, nu stim exact cat timp o sa dureze aceasta perioada, si atunci am zis ca cei care doresc sa aiba ratele amanate la banca pot sa o faca pana la 9 luni de zile.
Este un termen pe care l-am discutat cu BNR si cu sistemul bancar. Pana la noua luni de zile este propunerea cu care am mers eu si a fost agreata de BNR si sistemul bancar. Ramane de vazut daca asa va ramane ordonanta de urgenta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole