Grid star
antreprenoriat

ORDONANTA CU PROBLEME – Agricultorii critica prevederile din Ordonanta “Creditul fermierului”: “Ne exprimam ingrijorarea ca bancile comerciale vor avea un apetit scazut de a adera la schema pentru a acorda credite cu dobanda scazuta”

Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania (FAPPR) avertizeaza ca o serie dintre masurile anuntate de Ministerul Agriculturii condus de Florin Barbu (foto) drept solutii la criza din agricultura nu pot fi puse in practica sau necesita imbunatatiri majore. Astfel, este nevoie de modificarea Ordonantei de Urgenta “Creditul fermierului” (click aici pentru a citi).

FAPPR precizeaza ca respectivele credite prevazute in OUG nu sunt acordate cu garantii de stat si isi exprima ingrijorarea ca bancile comerciale vor avea un apetit scazut de a adera la schema pentru a acorda credite cu dobanda scazuta. Agricultorii cer ca orice crestere a ROBOR sa fie asumata de stat, si nu platita de catre beneficiari.

Prezentam comunicatul Forumului Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania:

“Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania (Forumul APPR) considera ca o serie dintre masurile anuntate de MADR ca solutii la criza din agricultura nu pot fi puse in practica sau necesita imbunatatiri majore, dupa cum se arata in cele ce urmeaza.

1. In ceea ce priveste Creditul Fermierului, pe fondul crizei provocate de agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei, apreciem faptul ca MADR acorda un sprijin sub forma de grant intr-un moment extrem de sensibil pentru agricultura romaneasca, insa ordonanta ar trebui amendata in regim de urgenta pentru a fi cu adevarat eficienta. 

Mentionam ca organizatia noastra a transmis aceste comentarii si in perioada in care proiectul de act normativ a fost in consultare publica, dar acestea nu au fost incorporate in forma finala: 
• dat fiind ca acest instrument se cumuleaza cu orice alte scheme construite pe Cadrul Ucraina si accesate de o societate dupa septembrie 2022 (adica orice IMM Invest, Agro IMM Invest si chiar recenta schema de granturi de 100 eur/ha pentru culturile de toamna din anul 2022) diminueza drastic sumele ce pot fi accesate, avand in vedere plafonul de 280. 000 euro; 
• reiteram faptul ca aceste credite pentru capital de lucru nu sunt acordate cu garantii de stat (de la FGCR sau in alta forma). Daca acest lucru se justifica prin prisma faptului ca garantia ar fi diminuat suma efectiva pusa la dispozitie pentru credite (din cauza ca ajutoarele de stat se cumuleaza), ne exprimam inca o data ingrijorarea ca bancile comerciale vor avea un apetit scazut de a adera la schema pentru a acorda credite cu dobanda scazuta;

In egala masura, pe fondul potentialelor fluctuatii ale ROBOR, consideram ca ar fi absolut necesar ca orice crestere a acestui indicator sa fie asumata de stat si nu platita de catre beneficiari; 
• totodata, semnalam faptul ca cei care au dificultati financiare vor fi in continuare ne-eligibili – desi noi, fermierii, am solicitat prin mai multe adrese scrise, precum si intalniri directe, echipei de conducere a MADR, sa se asigure ca tocmai aceasta categorie, cea mai vulnerabila si mai afectata de volatilitatea pietelor agricole indusa de razboi, va putea beneficia de schemele de ajutor de stat pe Cadrul Ucraina. Solicitarea Forumului APPR pe acest subiect este completarea de urgenta a textului ordonantei; 
• nu in ultimul rand, am solicitat ca leasingurile si ratele la utilaje, precum si datoriile comerciale catre furnizorii de input-uri (atat pentru debite curente, cat si pentru restante) sa se poata plati prin intermediul acestui instrument de sprijin, deoarece acestea sunt o constrangere majora pentru fermieri, fiind exact acele datorii care nu se pot amana la plata. In acest sens, solicitam sa se mentioneze expres ca bancile comerciale ce intra in acest program sa permita si plata acestor obligatii. 

2. In acelasi context, al identificarii unor solutii care sa permita injectii de lichiditate intr-un sistem decapitalizat, dorim sa readucem in atentia autoritatilor angajamentele luate de conducerea MADR cu privire la elaborarea unui act normativ privind creditul agricol, care ar urma sa puna la dispozitia operatorilor din agricultura, in conditii avantajoase, scheme de imprumut pentru investitii (pentru amenajari de irigatii, teren agricol, etc.). 
Dar ne vedem in situatia de a atrage din nou atentia, atat pentru elaborarea schemelor de creditare pentru capital de lucru, cat si a celor pentru investitii, asupra necesitatii unor consultari solide si extinse cu reprezentantii bancilor comerciale, pentru a evita orice sincopa sau formula studiata insuficient care ar conduce la limitarea finantarii fermierilor. 

3. In al treilea rand, apreciem flexibiliatea solutiei adoptate de Comisia Europeana pentru a permite Statelor Membre sa deroge de la cerintele GAEC 8. Subliniem ca FAPPR a fost de acord inclusiv cu propunerea initiala, mai ambitioasa, de 7% culturi leguminoase, ca alternativa la GAEC 8 din Reg 2115/2021, conform consultarilor cu membrii nostri, si ca am comunicat in diverse conferinte ca leguminoasele in cultura secundara sau covoarele verzi, chiar si fara tratamente fitosanitare, pot contribui la atingerea obiectivelor de mediu, permitand, in acelasi timp, cultura principala care sa contribuie la veniturile fermei. 
Reamintim ca si propunerea FAPPR pentru formularea ecoschemei PD-04 in 2023 a fost in acelasi sens, adica posibilitatea ca fermierii sa cultive, in loc de 5% elemente neproductive, plante fixatoare de azot in cultura principala sau secundara – varianta adoptata de MADR si acceptata de Comisia Europeana – si care s-a dovedit bine construita si accesata de fermieri! De aceea, consideram ca Romania ar trebui sa initieze dialogul cu celelalte State Membre si cu Comisia Europeana pentru ca varianta din 2024 sa ramana o varianta permanenta la GAEC 8. 

Pe aceasta cale, Forumul APPR isi exprima disponibilitatea de a participa la discutii pentru a gasi cele mai bune solutii privind imbunatatirea cadrului juridic actual in beneficiul fermierilor din tara”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani