Ordin pentru producatorii de alimente: gospodariile taranesti pot vinde maxim 800 kilograme anual, iar daca cantitatea este mai mare, trebuie sa devina persoane juridice (Ordinul)
06 November 2024 09:10 Lumea Banilor 661Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a pus in dezbatere publica un Proiect de Ordin privind cantitatea maxima de produse prelucrate din legume si fructe, obtinute intr- o gospodarie taraneasca, care poate fi vanduta.
Potrivit documentului, producatorii primari de legume si fructe care detin o gospodarie taraneasca de legume si fructe trebuie sa se inregistreze la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, prin notificarea activitatilor lor, de obtinere si vanzare a produselor prelucrate din legume si fructe. Poate cea mai importanta prevedere: producatorii pot vinde maxim 800 kilograme anual, iar daca cantitatea este mai mare, trebuie sa devina persoane juridice.
Prezentam prevederile Ordinului:
-Gospodaria taraneasca de legume si fructe este unitatea in care producatorii primari de legume si fructe isi obtin din productia proprie produse prelucrate din legume si fructe, pe care le comercializeaza, in cantitate limitata, fara a fi incadrati intr-o forma juridica de organizare;
-Producatorii primari de legume si fructe care detin o gospodarie taraneasca de legume si fructe, asa cum aceasta este definita la alin. (1) trebuie sa se inregistreze la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, prin notificarea activitatilor lor, de obtinere si vanzare a produselor prelucrate din legume si fructe;
-Cantitatea totala de produse prelucrate din legume si fructe, obtinute intr- o gospodarie taraneasca de legume si fructe, asa cum aceasta este definita la alin. (1) este limitata la maxim 800 kg/an;
-Activitatea de vanzare a produselor prelucrate din legume si fructe care nu sunt obtinute de catre producatorul primar de legume si fructe, din productia proprie sau care sunt obtinute si vandute de acesta, dar depaseste anual cantitatea prevazuta la art. 43 alin. (4), -800 kilograme- se poate realiza doar in conditiile in care producatorul este constituit intr-o forma de organizare juridica pentru desfasurarea acestor activitati si dupa obtinerea documentului de inregistrare pentru siguranta alimentelor.