ORBAN TESTEAZA MAMALIGA – Guvernul PNL pune in pericol sute de mii de locuri de munca. Avertismentul lui Tariceanu: “Situatia economica va deveni mult mai grea”

3407

Guvernul PNL condus de premierul Ludovic Orban pune in pericol sute de mii de locuri de munca. Ceea ce inseamna sute de mii de familii, adica milioane de romani. Iar totul se intampla din cauza ca Executivul refuza sa creasca punctul de pensie cu 40%, asa cum prevede legea.

Avertismentul este lansat de presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu (foto). Intr-un comentariu facut luni, 10 august 2020, pe pagina sa de Facebook, liderul ALDE explica faptul ca majorarea pensiilor este benefica nu doar pentru pensionari, ci si pentru zeci de mii de mici intreprinderi, in conditiile in care banii primiti in plus de pensionari se vor intoarce in economie, prin consum. Pe de alta parte, chiar daca refuza sa majoreze punctul de pensie cu 40%, mergand pe o crestere de doar 14%, Guvernul Orban va fi nevoit sa faca alte cheltuieli. Este vorba despre acordarea de ajutoare de somaj, in conditiile in care sute de mii de romani vor ramane fara locuri de munca.

Redam analiza presedintelui ALDE Calin Popescu Tariceanu:

“Guvernul Iohannis-Orban testeaza prin media aservita varianta maririi pensiilor doar cu 14% si nu cu 40% asa cum prevede legea. Probabil vor sa vada daca mamaliga sta sa explodeze…

Ce nu stiu ei, sau nu vor sa spuna, este ca situatia economica va deveni mult mai grea tocmai ca nu maresc pensiile si alocatiile conform legii. In fiecare zi se pierd sute de locuri de munca. Stiti de ce? Pentru ca produsele nu se mai cumpara si nimeni nu e nebun sa produca pe stoc, chiar daca guvernul ar baga bani in sustinerea intreprinderilor. Ce nu inteleg liberalii astia vopsiti este ca economia nu mai functioneaza prin ordine si decrete militare, ci pe baza unei singure legi: cerere si oferta. Oferta sa zicem ca inca mai exista, dar cererea se stinge putin cate putin in fiecare zi. Pentru ca au indus panica de parca vine sfarsitul lumii, pentru ca refuza sa stimuleze cererea, pentru ca se imprumuta in draci pentru orice, mai putin pentru ceea ce este cu adevarat nevoie.

Sa fie clar, marirea pensiilor cu un procentaj care abia acopera cresterile de preturi nu sacrifica doar 5 milioane de pensionari, dar sacrifica si cateva sute de mii de locuri de munca. De fapt, ce fac ei, in final, va duce la aproape aceeasi suma cheltuita, doar ca ea nu va fi cheltuita pe marirea pensiilor, ci pe ajutoare de somaj! Deci, care este castigul economiei?

Da, traim un paradox pe care Iohannis si Orban par sa nu-l inteleaga: ca sa salvam locurile de munca trebuie sa marim veniturile! Pentru ca acesti bani pe care pensionarii ar trebuie sa-i primeasca de la 1 septembrie nu le sunt necesari doar lor, ci ei vor reprezenta combustibilul care va mentine in miscare zeci de mii de mici intreprinderi cu sute de mii de locuri de munca. In conditiile in care economiile lumii sunt si ele gripate si comertul international este la terapie intensiva, stimularea cererii interne este singura cale de a tine in viata companiile mici si mijlocii.

In consecinta, guvernul Orban trebuie sa plece si cei care vor veni trebuie sa mareasca veniturile populatiei ca o masura de sustinere economica, in primul rand, sa impoziteze componenta necontributorie a pensiilor si sa redea increderea romanilor in economie. Spaima si statul in casa poate va amana infectarea cu virus, dar atunci cand vom iesi la lumina vom gasi o tara parjolita de ciuma galbena”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole