Grid star
analize

Orban i-a taiat limba lui Citu

Ne putem imagina ceva mai socant legat de situatia economica a pensionarilor, decat faptul ca acestora li s-a taiat de la radacina orice speranta? Ei bine, raspunsul e afirmativ. Exista ceva si mai socant. Si anume ca verdictul politic este anuntat de Ludovic Orban. Nu de Florin Citu. Ceea ce deschide o paranteza politica. Larga cat o prapastie.

Exista o lege in vigoare. Promulgata de mult timp de catre presedintele Klaus Iohannis. Aceasta lege, votata si de reprezentantii actualei coalitii aflate la guvernare, obliga Executivul sa mareasca cu 40% punctul de pensie. Cel mai tarziu, acest lucru trebuia sa aiba loc incepand de la 1 ianuarie. Pensionarii insa au fost victimele unei uriase inselatorii. Pensiile acestora au fost marite la sfarsitul anului trecut cu 14%. Nu cu 40%. Dupa care Guvernul, nu mai conteaza care, Orban sau Citu, a afirmat ca nu-si mai poate indeplini obligatia indexarii pensiei cu rata inflatiei, intrucat, vezi Doamne, ea ar fi fost cuprinsa – si inca anticipat – in cresterea de 14%. Aceasta indexare era si ea o obligatie legala si trebuia facuta inca din ianuarie 2020. Nu a fost facuta atunci. Nu a fost facuta nici in ianuarie 2021. Prin urmare, pensionari au pierdut peste 7% reprezentand inflatia cumulata in cei doi ani. Asa ca, strict aritmetic, din cresterea angajata de Parlament de 40% a punctului de pensie, varstnicii nu au mai beneficiat decat de cel mult 7%. Care si ei se duc pe apa sambetei treptat, pe parcursul acestui an, tot din motive de inflatie.

Ceea ce s-a intamplat este foarte grav. Practic, multi dintre pensionari vor fi astfel condamnati la moarte. Indirect, este lovit si consumul. Unul dintre motoarele posibile ale cresterii economice. Tot indirect, este lovit naprasnic si bugetul Sanatatii. Neavand bani sa-si cumpere medicamente, neavand posibilitatea sa-si faca tratamentele la timp, multi dintre pensionari vor lua cu asalt spitalele, si asa supuse unei presiuni fara precedent. Dar totusi, cel mai grav lucru este ca se naruie si ceea ce a mai ramas din increderea populatiei in cuvantul politicienilor. Acesta este fondul problemei. O problema eminamente sociala, dar care, fireste, se transforma si intr-o forma politica.

Un efect pervers politic legat de neonorarea angajamentului clasei politice si presedintelui Romaniei fata de pensionari s-a produs ieri. Cand, cu o zi, doua, trei inainte de a fi facut public proiectul de buget, Ludovic Orban s-a precipitat si a facut fatalul anunt. Cum ca pensionarii nu vor primi in acest an nimic din ceea ce li se cuvine legal. Ca nu vor avea parte nici de indexare si nici de vreo marire a punctului de pensie. Dar de ce Orban si nu Citu? In ce calitate a vorbit Orban? Nu putea sa o faca in calitatea pe care nu o mai detine si anume cea de premier. Nici de fost premier si probabil nici de viitor premier. Sau cine stie?

Ludovic Orban este presedintele PNL. PNL este doar un membru al triumviratului aflat la putere. Admitand ca cele trei partide, PNL, USR si UDMR ar fi dorit sa faca cunoscut opiniei publice ca isi asuma aceasta decizie dramatica si ca ele au impus-o Guvernului, atunci ar fi trebuit sa-i vedem facand anuntul laolalta pe Ludovic Orban, pe Dan Barna si pe Kelemen Hunor. Ceea ce nu s-a intamplat. Si atunci ce anume i-a fript limba inca presedintelui PNL? A vrut sa arate cumva ca vointa sa este decisiva in raport cu reprezentantii celorlalte doua partide din coalitie? Ma indoiesc. Daca ar fi fost asa, atunci atat Dan Barna cat si Kelemen Hunor ar fi sarit ca arsi. Si nu au sarit. Ce explicatie ar mai sta in picioare? Teoretic, ca Ludovic Orban a luat aceasta decizie de a se pronunta in locul premieruluil pentru a-i arata acestuia cine e jupanul. Cine este in aceasta educatie Alfa si cine este Omega? Ar fi cumva o continuare logica a amenintarii prin santaj, pe care sursele din PNL ale presei politice o devoaleaza. Si anume ca Orban l-ar fi atentionat pe Citu sa nu-l contracandideze pentru pozitia de presedinte PNL, pentru ca in caz contrar isi va pierde statutul de premier. I se va retrage sustinerea politica. Acest scenariu ar putea fi cumva luat in calcul drept plauzibil.

Dar mai exista un scenariu. Inca si mai dramatic. si anume ca Florin Citu ar fi refuzat sa faca el insusi anuntul dramatic legat de pensionari. Si ca, in aceste conditii, l-a fortat pe Ludovic Orban sa iasa in fata. Mai bine sa se subrezeasca partidul, decat sa se subrezeasca Guvernul, s-o fi gandit Citu. Sau poate inca nu s-a ajuns la un consens in Guvern pe aceasta tema si, vrand sa forteze lucrurile, Ludovic Orban a sutat inainte, a furat startul si a pus celelalte doua partide in fata unui fapt implinit. In aceste conditii, am putea conchide ca nu numai in raport cu Citu, ci si in raport cu celelalte doua partide, Ludovic Orban a dorit sa semnalizeze ca el este masculul alfa.

Dar daca situatia este inca si mai complicata? Daca asupra acestui subiect, de-a dreptul exploziv, nu exista in realitate un consens nici macar in interiorul PNL? Daca Ludovic Orban se teme de reactia pe care ar putea sa o aiba reprezentantii curentului reformist din partid in raport cu o decizie atat de impopulara? Daca a dorit musai sa-si puna propriul partid in fata faptului implinit? Asta ar complica si mai mult lucrurile.

Dupa cum se poate lesne observa, chiar fara sa mai fiu nevoit sa duc aceste rationamente pana la capat, coalitia, Guvernul, PNL si Ludovic Orban insusi s-au asezat pe un butoi de pulbere. in aceasta logica cred ca, in plan politic, mai important decat anuntul in sine este faptul ca nu Florin Citu, ci Ludovic Orban si l-a atribuit.

Sursa: Corectnews.com

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani