Grid star
eveniment

ORBAN E DIN ALT FILM – Fostul presedinte CCR Augustin Zegrean demonteaza teoria PNL ca in sesiunea extraordinara a Parlamentului nu poate fi depusa motiune de cenzura: “Cine spune ca nu se poate depune motiune de cenzura in timpul vacantei parlamentare es

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, ii da cea mai proasta veste premierului Ludovic Orban (foto). Concret, August Zegrean demonteaza alegatiile PNL potrivit carora in sesiunea extraordinara a Parlamentului nu poate fi depusa motiune de cenzura.

Asa cum se stie, liberalii in frunte cu prim-ministrul Orban au sustinut ca motiunea de cenzura a PSD este una nelegala, intrucat ea nu poate fi depusa in vacanta parlamentara, situatia actuala in care Parlamentul se afla convocat in sesiune extraordinara neschimband lucrurile. Cu totul o alta opinie are insa fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean, o opinie mult mai avizata credem noi decat cea a lui Ludovic Orban sau a reprezentantilor PNL.

In acest sens, Augustin Zegrean a explicat la Digi24 ca nicaieri in Constitutie nu se precizeaza ca in sesiunea extraordinara a Parlamentului nu se pot depune motiuni de cenzura. “Deci cine spune ca nu se poate depune motiune de cenzura in timpul vacantei parlamentare este in afara Constitutiei”, afirma Zegrean.

Practic fostul presedinte al CCR a dat verdictul: motiunea PSD impotriva Guvernului Orban este cat se poate de legala, iar sesizarea PNL formulata la CCR prin care contesta depunerea motiunii de cenzura in sesiunea extraordinara a Parlamentului va fi respinsa de pe scaun.

Iata declaratiile fostului presedinte CCR Augustin Zegrean facute la Digi 24 si preluate de revista Qmagazine:

“Sigur ca nimeni nu poate fi oprit sa depuna plangere la Curte. Este dreptul de a se adresa justitiei, este un drept fundamental si constitutional, nu ti-l poate lua nimeni. Problema este cineva va castiga, daca va sesiza Curtea Constitutionala. Evident, conflict juridic de natura constitutionala nu este prin faptul ca s-a depus o motiune de cenzura. Parlamentul este in functie de la investire pana la expirarea mandatului. In toata aceasta perioada Guvernul este responsabil, este raspunzator in fata Parlamentului, pentru ca in sistemul nostru constitutional Guvernul este numit in baza votului de incredere acordat de catre Parlament si Parlamentul poate retrage acest vot de incredere oricand, nu numai in sesiune, sau numai duminica sau numai toamna. Oricand. Nu este vacanta parlamentara. Nu se vorbeste in Constitutie de vacanta parlamentara. In Constitutie spune ca Parlamentul lucreaza in doua sesiuni ordinare, doua sesiuni pe an, una incepe in februarie si se sfarseste in iunie, alta incepe in septembrie si se sfarseste in decembrie. Raman 4 luni in care parlamentarii sunt in functie, dar isi desfasoara activitatea in teritoriu, in circumscriptiile electorale. In aceasta perioada pot fi convocate sesiuni extraordinare si nu scrie in Constitutie ce nu se poate face in sesiune sau ca nu s-ar putea depune motiune de cenzura in sesiune extraordinara. Nu este nicio diferenta din punct de vedere al Parlamentului, al activitatii parlamentare intre sesiunea ordinara si sesiunea extraordinara. Deci cine spune ca nu se poate depune motiune de cenzura in timpul vacantei parlamentare este in afara Constitutiei.

Aici lucrurile sunt cat se poate de clare, nu au decat sa deschida Constutia si sa vada ca scrie ca motiunea se dezbate, inseamna ca se vorbeste despre ea si se voteaza in 3 zile de la data prezentarii in fata Camerelor reunite ale Parlamentului”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani