OPORTUNITATI DE AFACERI – Webinar organizat de CCIR

1446
camera de comer afaceri

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova, a organizat marti, 27 octombrie 2020, webinar-ul „Oportunitatile oferite de Acordul de Asociere si Zona de Liber Schimb Aprofundata si Cuprinzatoare dintre UE si Republica Moldova pentru comunitatea de afaceri”.
 
Acest webinar deschide seria unor evenimente, in format digital, in cadrul carora CCIR abordeaza implicatiile Acordurilor de Asociere (AA) si a Zonelor de Liber Schimb Aprofundate si Cuprinzatoare (ZLSAC/DCFTA) dintre UE-Republica Moldova, UE-Ucraina si UE-Georgia pentru mediul de afaceri, in vederea informarii oamenilor de afaceri cu privire la oportunitatile oferite pentru accesarea celor trei piete din vecinatatea Romaniei.
 
Directorul Directiei Relatii Externe din cadrul CCIR, Eduard Costin, a transmis mesajul presedintelui CCIR Mihai Daraban, de sustinere pentru mediul de afaceri de peste Prut, indemnand antreprenorii romani sa acceseze piata de desfacere din Republica Moldova:

„La nivelul statelor membre UE, Romania este principalul partener economic al Republicii Moldova. Daca in Romania exista peste 6230 de societati comerciale cu capital moldovenesc de peste 42 milioane de euro, in Republica Moldova se regasesc doar 1300 de companii cu capital romanesc, cu un total de investitii directe aproape 300 milioane euro.

Legaturile dintre Romania si Republica Moldova trebuie exploatate in continuare la cel mai inalt nivel, deoarece exista un potential important de cooperare in diverse sectoare, iar antreprenorii romani trebuie sa descopere si sa exploateze acest potential. CCIR este activa prin actiuni concrete de suport si informare in sprijinul dezvoltarii relatiilor bilaterale Republica Moldova si Romania”.

Romania, cel mai important partener comercial pentru Republica Moldova

La randul sau, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a declarat ca Romania ramane cel mai important partenere comercial pentru Republica Moldova, lucru dovedit de-a lungul anilor de dinamica pozitiva a volumelor comerciale:

„Din nefericire, pandemia a influentat in mod negativ comertul exterior al Republicii Moldova, exporturile catre Romania scazand cu 18%, iar importurile cu 27%. In acest sens, la nivelul Camerei, am realizat un sondaj cu 350 de participanti pentru a vedea care este impactul pandemiei, ceea ce trebuie facut pentru redresare economica si ceea ce trebuie facut dupa pandemie”.
 
Potrivit CCIR, acordurilor de Asociere si a Zonelor de Liber Schimb Aprofundate si Cuprinzatoare dintre UE-Republica Moldova au contribuit semnificativ la cresterea exporturilor Moldovei catre piata europeana. In 2019, UE a achizitionat 64% din exporturile Moldovei, inregistrand o ascensiune majora. Pe termen lung, Acordul de Asociere si de Liber Schimb cu UE va contribui in mod categoric la modernizarea Republicii Moldova, prin consolidarea institutiilor, dezvoltarea climatului investitional si o mai bună conectivitate intre Moldova si Uniunea Europeana.

Acordurile cu Republica Moldova si Georgia au fost ratificate si au intrat oficial in vigoare in iulie 2016, in timp ce acordul cu Ucraina a fost implementat provizoriu la 1 ianuarie 2016 si a intrat in vigoare in septembrie 2017. 

In calitate de membra a Parteneriatului Estic din 2009, Republicii Moldova i-a fost oferit, in 2014, un statut avansat de parteneriat cu UE, orientat sa creeze legaturi politice si economice mai stranse cu comunitatea europeana – cea mai mare piata din lume.

In prezent, Uniunea Europeana este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, cu care in 2019 a realizat 54% din comertul total, urmata de Federatia Rusa cu 10% si China cu 7%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole