Oportunitate pentru Romania
Cele mai recente date furnizate de Ministerul Muncii ne arata ca, in Romania, lucreaza astazi aproximativ 5,8 milioane de angajati, care au unul sau mai multe contracte de munca active. In acelasi timp, peste 4,5 milioane de romani muncesc onest in Italia, Spania, Marea Britanie sau alte state ale Uniunii Europene si reprezinta pilonii de crestere si stabilitate economica pentru statele care i-au primit.
Este simplu de intuit faptul ca productia nationala s-ar dubla daca am reusi sa-i aducem acasa pe romanii care astazi muncesc peste hotare, la standarde inalte de calitate si cu o productivitate ridicata. Cred ca perioada imediat urmatoare reprezinta cea mai buna oportunitate pentru Romania de a aplica masuri pentru repatrierea cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. Deficitul de forta de munca din constructii, agricultura, servicii este deja foarte mare, la nivelul sutelor de mii, iar proiectele de investitii cu finantare externa nerambursabila vor necesita un volum si mai mare de forta de munca bine calificata. Personal, nu imbratisez solutia propusa de unii de a acoperi deficitul cu forta de munca cu lucratori din Asia sau Africa, cand noi avem milioane de romani care s-ar intoarce si maine in tara daca le-am crea conditiile necesare.
Pana la finalul lunii iunie, voi depune in Parlament un proiect legislativ prin care voi institui un set de masuri si facilitati pentru antreprenorii din Romania care vor angaja, pe perioada nedeterminata, romani care se intorc in tara.
Voi propune, de asemenea, o serie de facilitati pentru romanii care se intorc si vor sa infiinteze o microintreprindere sau o ferma agricola la standarde inalte de calitate. Am convingerea ca voi avea partener in acest proiect si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, pentru a identifica pentru fiecare masura si fondurile necesare.
Impactul bugetar va fi nesemnificativ raportat la efectele pozitive ale acestor masuri: reintregim familiile, asiguram o crestere economica puternica si durabila, majoram veniturile bugetare si avem resurse financiare si pentru salarii mai mari in educatie, sanatate sau aparare, dar si pentru pensii decente.
sursa: Camera Deputatilor