Grid star
companii

OPERATIUNEA NIMICITI-L PE TRUMP – Val incredibil de ura declansat de corporatii

Un val inimaginabil de ura a cuprins o serie de corporatii impotriva lui Donald Trump dupa protestele de la Capitoliu. Razboiul impotriva lui Trump se poarta acum nu doar in Congres – prin punerea sub acuzare (impeachment) –, ci si in plan financiar si tehnologic, companiile nemaiascunzandu-si disperarea de a-i distruge total pe politician si pe suporterii lui.

Procesatorul de plati Stripe este cel mai recent caz de firma care a rupt relatiile cu Donald Trump sau i-a restrictionat accesul la serviciile ei. Wall Street Journal si Breitbart.com au scris saptamana trecuta despre manevra Stripe, in urma careia fanii lui Donald Trump nu-i vor mai putea face donatii acestuia prin card sau prin transfer bancar.

Alt exemplu este cel al Deutsche Bank, care i-a fost partener si creditor o lunga perioada de timp. Zilele trecute, banca a anuntat ca nu-i va mai furniza servicii lui Donald Trump. In decurs de doar patru zile, Trump a pierdut si magazinul online, precum si dreptul de a organiza concursuri de golf la unul dintre cluburile sale in numele Asociatiei Jucatorilor Profesionisti de Golf.

Ipocrizia Twitter

Din lumea Big Tech (a marilor corporatii care domina Internetul), ne-a atras atentia Twitter, care s-a umplut de ridicol practicand o crasa dubla masura: a atacat Uganda pentru „cenzurarea conversatiei democratice pe retelele de socializare” la doar cateva zile dupa ce il eliminase pe Donald Trump de pe platforma impreuna cu zeci de mii de suporteri ai acestuia, chiar si moderati (deci nu doar radicali).

Miercuri, contul oficial al Twitter a postat aici urmatorul mesaj:

Inaintea alegerilor din Uganda, primim informatii ca furnizorii de Internet primesc ordine sa blocheze retelele sociale si aplicatiile de mesagerie.

Condamnam cu tarie blocarea internetului – este extrem de daunatoare, incalca drepturile elementare ale omului si principiile #InternetDeschis”.

Actiunile Twitter s-au confruntat cu o scadere de peste 10% dupa izgonirea lui Donald Trump, politicianul si sustinatorii sai gasindu-si refugiul in retelele Gab, MeWe si Rumble. De altfel, cenzura este o meteahna veche a Twitter, reteaua pierzand utilizatori inca din 2019. TheVerge.com a relatat ca dimensiunea exodului a facut ca reteaua sa nu mai raporteze numarul de internauti care isi inchid conturile Twitter, cel mai probabil pentru a nu-si descuraja investitorii.

Twitter a muscat mana care l-a hranit

Tot saptamana trecuta, Trump si-a exprimat dezamagirea ca „Twitter a mers din ce in ce mai departe in interzicerea libertatii de expresie”, iar angajatii retelei „s-au coordonat cu Democratii si Stanga Radicala pentru a-mi elimina contul de pe platforma, pentru a ma reduce la tacere pe mine — si pe voi, cele 75.000.000 de mari patrioti ce-au votat pentru mine”.

Twitter o fi ea o societate privata, dar fara cadoul guvernamental al Sectiunii 230 nu ar exista prea mult”, a incheiat Donald Trump, citat tot de The Verge.

In SUA, Sectiunea 230 din Legea Decentei in Comunicatii (Communications Decency Act) asigura imunitate pentru companiile care detin site-uri de internet ce le permit utilizatorilor sa publice materiale proprii. Ideea de baza este ca aceasta sectiune le ofera protectie furnizorilor si utilizatorilor unui „serviciu informatic interactiv” care publica informatii furnizate de terte parti. Niciun un furnizor sau utilizator al unui serviciu informatic interactiv nu va fi tratat ca entitate media sau autorul original al informatiei furnizate de catre un alt furnizor de materiale informative, ca de exemplu stirile, prevede Sectiunea 230.

In luna mai 2020, Donald Trump a semnat un ordin prezidential care privea protectia contra raspunderii pentru marile firme de internet, ca de exemplu Twitter. Acel ordin anunta ca „protectia lor contra raspunderii” ar fi eliminata daca se angajeaza in „acte de cenzura sau orice comportament politic”.

Satui de cenzura, utilizatorii migreaza in masa spre platforme alternative

Spuneam la inceputul articolului ca fanii lui Donald Trump migreaza masiv de pe Facebook si Twitter catre retelele Gab, MeWe si Rumble. Initial, una dintre destinatii era si Parler, dar intre timp Amazon i-a suspendat gazduirea pe servere, motiv pentru care Parler a dat in judecata corporatia, acuzand-o ca este complice cu Twitter si ca suspendarea gazduirii este motivata politic. Cererea de chemare in judecata se refera si la faptul ca Amazon ar fi scurs o serie de e-mailuri interne ale Parler in presa de stanga (adversara a lui Donald Trump).

Gab, o alternativa la Twitter, demonstreaza ca a invatat lectia Parler. Conducerea Gab a anuntat ca a creat un intreg ecosistem, care include nu doar crearea unei retele de socializare, ci si cumpararea serverelor proprii, crearea unui serviciu de gazduire, a unui magazin de aplicatii, a unui browser si a unui serviciu de e-mail, pentru a fi imuni la cenzura. La acestea se adauga un procesator de plati si o platforma de comert electronic proprii.

Pe 9 ianuarie 2021, Gab anunta ca primea peste 10.000 de utilizatori noi pe ora si chiar 12 milioane de vizite in ultimele 12 ore, castigand mai multi utilizatori noi in ultimele doua zile decat in primii doi ani de existenta.

Insusi Andrew Torba (directorul Gab) – care se declara „antreprenor crestin si populist american” – a fost restrictionat de catre diverse banci online, burse de criptomonede si Twitter, iar familia lui a fost trecuta pe lista neagra de catre Visa. Torba a lucrat in trecut in Silicon Valley si sustine ca a fost „defaimat in mod repetat de marile firme de tehnologie, de presa sistemului (mainstream media), mediul universitar, membri ai Congresului SUA, guverne straine, si sistemul politic pentru ca refuza sa cenzureze exprimarea libera protejata de Primul Amendament (n.r. la Constitutia americana)”.

Site-ul Bitchute.com (alternativa la Youtube, pe care Twitter l-a declarat „nesigur”, blocand orice link-uri catre el) a avut de asemenea o crestere exploziva in ultimii ani, ca urmare a intensificarii cenzurii practicate de Youtube. Impreuna cu Rumble, Bitchute a intrat in topul primelor 500 de site-uri realizat de catre serviciul Alexa detinut de Amazon.

Impulsionata de catre Elon Musk, care a scris pe Twitter: „Treceti pe Signal”, aplicatia de mesagerie online a cunoscut o crestere de milioane de utilizatori in primele zile ale anului 2021, dupa ce Facebook a anuntat o noua politica de colectare agregata extrem de intruziva a datelor de pe Facebook si WhatsApp, care pana acum erau colectate separat, precum si din cauza cenzurii care a devenit extrem de stricta pe Facebook, reteaua inchizandu-le gura utilizatorilor care critica lockdown-urile interminabile, care pun la indoiala siguranta sau eficienta vaccinurilor contra Covid-19, care isi exprima nemultumirea fata de miscarea Black Lives Matter si o sumedenie de alte subiecte considerate incomode.

Intre 6 si 10 ianuarie, Signal a fost instalat de 7,5 milioane de ori in intreaga pe App Store si Google Play”, a declarat un reprezentant al firmei de analize a aplicatiilor Sensor Tower pentru Business Insider.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani