OFICIAL SUA: BITCOIN SI-AR PUTEA DUBLA PRETUL – Seful agentiei guvernamentale federale pentru piete derivate: „Cu aceste atribute, institutiile cripto pot invinge pe toti ceilalti din piata”

610

sursa foto: CoinDesk

Presedintele Commodity Futures Trading Commission (CFTC), Rostin Behnam (foto), a declarat miercuri, 28 septembrie, ca in prezent exista un proiect de lege in discutie in legislativul SUA care ar putea pune capat actualei crize din piata cripto. Seful agentiei guvernamentale federale care reglementează pietele derivate a dezvaluit in ce conditii crede ca s-ar putea dubla pretul Bitcoin, in prezent „blocat” la pragul de 20.000 dolari.

Gilda Popa

Un cadru de reglementare clar, care sa atribuie CFTC autoritatea de a supraveghea pietele cripto „la vedere”, a argumentat Behnam, ar putea deschide calea pentru intrarea masiva pe piata a investitorilor institutionali. Institutiile nebancare, inclusiv bursele cripto, „prospera” in conditii de certitudine legislativa, a precizat el.

Aceste institutii existente in spatiul cripto vad o oportunitate masiva pentru fluxuri institutionale care vor avea loc numai daca exista o structura de reglementare in jurul acestor piete (…) Institutiile [cripto] nebancare prospera pe baza de reglementare, se dezvolta in conditii de certitudine a cadrului legislativ si in conditii de concurenta echitabila”, a declarat Behnam la o dezbatere organizata miercuri la NYU School of Law, noteaza CoinDesk.

Seful CFTC: Actorii din piata cripto sunt cei mai destepti, cei mai rapizi si cel mai bine dotati

Pretul Bitcoin s-ar putea dubla daca exista o piata reglementata de CFTC”, a spus presedintele agentiei federale.

El a precizat ca este posibil ca actorii din piata cripto sa nu se puna de acord cu privire la tipul de reglementare, insa intreaga piata isi doreste la unison o legislatie transparenta, clara si unitara.

S-ar putea certa ((n.r. actorii din piata cripto) cu privire la tipul de reglementare – dar ceea ce le place cel mai mult este reglementarea, deoarece sunt cei mai destepti, cei mai rapizi si cel mai bine dotati. Cu aceste atribute, ei pot invinge pe toti ceilalti de pe piata”, a adaugat seful CFTC.

Un proiect de lege bipartizan introdus de liderii Comitetului pentru Agricultura din Senat, care supravegheaza CFTC, ar desemna CFTC ca principalul organism de reglementare pentru industria cripto, extinzand autoritatea agentiei de a supraveghea pietele cripto la vedere si solicitand firmelor de tranzactionare cripto sa se inregistreze la CFTC. Aceasta propunere legislativa vine in contextul in care, de ani de zile, CFTC si Comisia pentru Valori Mobiliare si Exchange (SEC) din SUA s-au certat cu privire la rolul de organism de reglementare de top pentru industria cripto, ambele reticente sa emita multe indrumari oficiale pentru companiile cripto. Cele doua institutii au ales in schimb sa creeze un precedent de reglementare prin actiuni si decizii pe situatii concrete din piata.

Autoritatile de reglementare se confrunta cu probleme de dubla jurisdictie

Lupta CFTC cu problemele de dubla jurisdictie cu care se confrunta pietelor cripto si bugetul sau relativ mic a afectat capacitatea agentiei federale de a face fata in mod eficient criminalitatii cripto, a mai declarat Behnam la dezbaterea de miercuri.

Atingem doar varful aisbergului. In cele aproximativ 60 de cazuri [evaluate de CFTC], a trebuit sa ne bazam doar pe avertizori, pe plangerile clientilor si pe sfaturile care ne vin. Nu avem instrumentele traditionale de supraveghere, instrumentele de supraveghere a pietei, pentru a monitoriza platformele de tranzactionare, pentru a supraveghea brokeri-dealeri sau intermediari cu situatii similare… acestea sunt tipurile de lucruri cu care ne confruntam, nu din lipsa efortului, ci din lipsa de jurisdictie”, a adaugat el.

Behnam a sustinut in mod constant necesitatea de a oferi participantilor din piata cripto claritate in materie de reglementare – in conditiile in care multi din aceasta industrie s-au plans de ambiguitatea legislativa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole