INTALNIREA DINTRE IOHANIS SI LIDERII DIN INVATAMANT S-A INCHEIAT – Greva continua deocamdata. Participantii la intalnire au spus ca discutiile au fost "constructive
UPDATE 17: 08
Intalnirea dintre presedintele Iohannis si liderii sindicatelor din invatamant s-a incheiat. Greva insa continua si maine, urmand ca in cursul zilei de miercuri cadrele didactice sa decida daca vor continua protestul, sau vor renunta.
Presedintele Federatiei "Spiru Haret”, Marius Nistor, a catalogat discutia cu seful statului drept "constructiva”.
"I-am prezentat domnului presedinte care sunt problemele noastre, cele doua revendicari principale: acordarea unei majorari salariale in perioada urmatoare si garantarea aplicarii acelui principiu al salarizarii ca profesorul debutant sa aiba salariul mediu pe economie. Domnia sa a spus ca se angajeaza ca in cazul in care se accepta un acord, il va gira”, a declarat Simion Hancescu.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat intreaga disponibilitate de a garanta, in calitate de mediator intre reprezentantii sindicatelor si Guvernul Romaniei, incheierea unui acord politic in vederea rezolvarii revendicarilor salariale si a obtinerii unui consens care sa permita reluarea cat mai rapida a procesului educational.
Iata anuntul Palatului Cotroceni:
"Presedintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentantii profesorilor despre revendicarile acestora si le-a transmis ca le intelege ingrijorarile si solicitarile, care sunt firesti si legitime. Asigurarea unui mediu de invatare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizata fara ca profesorii sa beneficieze de conditiile adecvate pentru a-si desfasura activitatea. Presedintele Romaniei le-a transmis liderilor sindicali ca doar prin dialog, printr-o abordare constructiva si deschisa, vor putea fi identificate solutii rezonabile care sa satisfaca atat doleantele profesorilor, cat si nevoile si aspiratiile elevilor si ale parintilor. Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca rezolvarea blocajului din educatie si finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfasurare a anului scolar si pentru mentinerea unui climat de stabilitate in sistemul educational. Pentru a asigura dreptul fundamental la educatie al tuturor elevilor sunt prioritare incheierea mediilor si organizarea examenelor nationale.
Presedinte mediator
In urma discutiilor, Presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat intreaga disponibilitate de a garanta, in calitate de mediator intre reprezentantii sindicatelor si Guvernul Romaniei, incheierea unui acord politic in vederea rezolvarii revendicarilor salariale si a obtinerii astfel a unui consens care sa permita reluarea cat mai rapida a procesului educational. Presedintele Romaniei indeamna toate partile angajate in dialogul institutional sa dea dovada de responsabilitate si flexibilitate in procesul de negociere si sa inteleaga ca solutiile viabile necesita un echilibru intre resursele disponibile si solicitarile profesorilor.
Presedintele Klaus Iohannis a reiterat ca educatia este un domeniu prioritar pentru viitorul Romaniei, iar adoptarea noilor legi ale educatiei in Parlament constituie cea mai buna dovada in acest sens. Presedintele Romaniei si reprezentantii sindicali au evidentiat ca legislatia rezultata din proiectul 'Romania Educata' aduce o serie de imbunatatiri semnificative si au agreat ca impreuna sa depuna eforturile necesare pentru punerea in aplicare a acestor prevederi, care creeaza cadrul optim pentru dezvoltarea generatiilor de azi si de maine. Toate aceste masuri vor genera un sistem de invatamant modern, care garanteaza cadrelor didactice statutul pe care il merita si care ofera tuturor elevilor conditiile optime pentru a-si atinge potentialul".
Stirea initiala
Guvernul anunta noile masurile propuse la intalnirea de marti, 30 mai 2023, cu liderii sindicatelor din invatamant, pentru incheierea grevei generale. Printre acestea se numara si acordarea unei prime de 4.000 lei, in doua transe. Deocamdata nu se cunoaste raspunsul sindicalistilor la propuneri, acestia protestand la Palatul Cotroceni.
Potrivit Executivului, in privinta solicitarilor privind majorarea veniturilor din Educatie, pana la intrarea in vigoare a noii grile, in conditiile in care deja prin masurile luate toate veniturile personalului din Educatie au ajuns la maximul din grila, fiecarui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic si didactic auxiliar ii va fi alocat un venit net de 4.000 de lei, in doua transe, incepand cu luna iunie. Iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic, un venit net de 1.500 lei, in doua transe, incepand cu luna iunie.
Iata anuntul Executivului:
“Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca s-a intalnit, la Palatul Victoria, cu reprezentantii liderilor sindicatelor din Educatie. In cadrul dialogului, la care a participat si ministrul Educatiei, Ligia Deca, au fost prezentate masurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Invatamant.
In privinta majorarilor salariale solicitate in cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciuca a prezentat garantiile privind confirmarea utilizarii ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din invatamant la nivelul salariului mediu brut pe economie. Astfel, la nivelul coalitiei de guvernare, asa cum a fost deja convenit si ulterior prezentat luni, 29 mai, in cadrul intalnirii liderilor coalitiei cu reprezentantii sindicatelor din educatie, va fi asumat un acord in acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.
Veniturile, la maxim din grila
In privinta solicitarilor privind majorarea veniturilor din Educatie, pana la intrarea in vigoare a noii grile, in conditiile in care deja prin masurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educatie au ajuns la maximul din grila, au fost consolidate asigurarile privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel incat fiecarui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic si didactic auxiliar sa ii fie alocat un venit net de 4.000 de lei, in doua transe, incepand cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic, un venit net de 1.500 lei, in doua transe, incepand cu luna iunie.
Aceste masuri asumate la nivelul Guvernului vin in completarea alocarilor bugetare deja implementate de catre actualul Executiv privind majorarea la maximul grilelor prevazute de Legea 153/2017 intregului personal din Educatie, alaturi de investitiile in infrastructura sistemului de invatamant”.
[caption id="attachment_51278" align="alignnone" width="600"] sursa foto: facebook Federatia Sindicatelor din educatie Spiru Haret[/caption]