Obligatiuni de 300 milioane euro, listate de CEC pe bursa. Iata dobanda oferita
CEC Bank, institutie cu capital de stat, a listat pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), o emisiune de obligatiuni in valoare de 300 de milioane de euro, de tip senior nepreferentiale, negarantate, eligibile pentru cerinte MREL (cerinte minime de fonduri proprii si de pasive eligibile-n.r.) , cu scadenta in 2029. Dobanda este de 5,625% pe an, iar obligatiunile au primit rating BB din partea agentiei de rating Fitch.
Emisiunea de obligatiuni, cu simbolul bursier CECRO29E, a fost lansata in cadrul programului MTN al CEC Bank in valoare de 1,5 miliarde de euro, fiind listata si la Bursa de Valori din Luxemburg in luna noiembrie a acestui an.
Potrivit CEC, emisiunea de obligatiuni asigura conformarea cu cerintele de reglementare MREL si sprijina planurile de dezvoltare generala a Bancii, reconfirmand statutul CEC Bank de emitent regulat pe pietele internationale de capital. Obligatiunile emise de CEC Bank in 2022 si 2023, simbol CECRO25 si CECRO25E, in valoare totala de peste 650 de milioane de lei si CECRO28E, in valoare de 281,9 milioane euro sunt, de asemenea, listate la BVB.
Profit de milioane
CEC raporta in luna septembrie un profit net de 279,8 milioane de lei in prima jumatate a anului 2024. Banca a continuat sa-si consolideze pozitia pe piata si a inregistrat o crestere a activelor nete pana la 93,23 miliarde de lei – plus 35% fata de perioada similara a anului trecut. CEC anunta ca in primul semestru al acestui an a crescut nivelul activelor cu 35,0% fata de perioada similara a anului trecut, de la 69,05 miliarde de lei la 93,23 miliarde de lei. Veniturile nete din dobanzi au inregistrat o crestere cu circa 27% in semestrul I 2024 comparativ cu semestrul I 2023 (aproximativ 211 milioane lei), pe seama majorarii veniturilor din dobanzi, generate de cresterea lunara a soldului de credite si plasamente (titluri, banci, etc). Astfel, veniturile din dobanzi au crescut cu circa 673 milioane lei, in timp ce cheltuielile cu dobanzile au inregistrat si ele un trend crescator, fiind majorate cu 462 milioane lei.Veniturile nete din comisioane au crescut cu 4,1% ( 5,5 milioane lei), ajungand in primul semestru la 139 milioane lei (157 milioane de lei la nivelul Grupului).
Cheltuielile administrative ale bancii au inregistrat o crestere de aproximativ 15% comparativ cu cele raportate in perioada similara din 2023, in principal din cauza impozitului suplimentar pe cifra de afaceri. In lipsa acestui impozit, care nu a fost transferat clientilor prin marje/tarife mai mari, cresterea ar fi fost de 4%, fiind generata in principal de cresterea cheltuielilor cu amortizarea, ca urmare a investitiilor efectuate in cadrul Programului de Transformare, a investitiilor in modernizarea retelei teritoriale si a flotei de ATM/MFM, precum si de cresterea cheltuielilor cu salariile.
In baza acestor evolutii, raportul cost-venituri la nivelul bancii s-a imbunatatit, ajungand la 51,61% in semestrul I 2024 (46,78% in conditiile in care nu ar fi fost aplicat impozitul suplimentar) fata de 54,07% in 2023. Cheltuiala cu costul riscului a crescut concomitent cu imbunatatirea gradului de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (de la 57,8% la 60,1%), in linie cu cresterea sustinuta a portofoliului de credite.