Grid star
punguta cu doi bani

O tara vecina are de furca cu bancile mai rau decat Romania

Stim ca sunt zeci de mii de debitori in situatii dificile in relatia cu bancile, dar, daca le putem oferi o minima consolare, le spunem ca in Romania lucrurile inca stau rezonabil.

Spre deosebire de Ucraina, unde functioneaza pur si simplu legea junglei, iar cei care nu-i mai pot plati bancii rate se trezesc imediat aruncati in strada, la propriu. In cazul in care te opui, situatia devine pur si simplu de cosmar, dupa cum a relatat pe Facebook luni, 1 martie 2021, juristul Dorin Tanase (foto), presedintele organizatiei Credere, care se ocupa cu protectia debitorilor in fata bancilor. Mentionam ca ONG-ul a pornit de la un grup de Facebook intitulat Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC).

Iata postarea de pe Facebook a lui Dorin Tanase:

Sambata am participat din partea Credere la a doua editie a conferintei internationale organizate de catre Financial Maidan Ucraina. Multumesc Iryna si Iuliya pentru invitatie.

Situatia din tara vecina este, pe alocuri, socanta. Cursul de schimb a crescut cu 500% (hryvnia-usd); numeroase banci au dat faliment (80%), dar nu mai inainte de a isi crea companii de colectare creante. Este o lupta contracronometru pentru identificarea unei solutii. Zecii de mii de ucrainieni risca sa isi piarda locuintele dupa 21 aprilie 2021, data la care expira legea ce suspenda evacuarile.

Ca sa intelegeti magnitudinea situatiei, trebuie sa va prezint cum se desfasoara acolo executarea silita. Pleci dimineata la serviciu si, fara nicio avertizare, dupa-amiaza ajungi acasa si descoperi ca nu mai este casa ta. Ialele sunt schimbate. Bunurile din locuinta le vei gasi aruncate in strada, iar daca te opui niste baieti cu cagule (neidentificati) iti distrug casa pana cand nu vei mai putea sa locuiesti efectiv in aceasta (exista cazuri filmate). Instanta de judecata nu prea este un remediu, iar pentru foarte multi nici nu este accesibila, intrucat costurile cu un avocat sunt ffff mari. Banca se poate duce extrem de rapid la notar, iar acesta din urma modifica datele dintr-un registru al proprietatilor. Cam atat de simplu, in cateva minute, Banca devine proprietar, iar debitorul ajunge in strada. In practica, debitorul nici macar nu este notificat sau instiintat. Legea mai arata ca daca ai copii sub 18 ani nu poti fi dat afara din locuinta. Doar ca si aici se intampla nereguli la evidenta populatiei: se falsifica acte, astfel incat banca sa te poata evacua din locuinta. In Ucraina nu exista vreun ANPC, iar transparenta este undeva spre 0, inclusiv din partea Bancii Nationale.

De asemenea, spre deosebire de Romania, in Ucraina exista executori judecatoresti publici si executori judecatoresti privati. Cei din urma comit extrem de multe abuzuri, fiind adusi in legalitate printr-o lege promovata de fostul presedinte, bancher de profesie.

Un haos, o chestie de neimaginat pentru Romania. Asa putem caracteriza situatia din Ucraina.

Daca Romania este vazuta, pe alocuri, drept o oaie neagra in Europa pe zona de protectia consumatorilor, as spune ca situatia din Ucraina este dramatica, problemele noastre fiind minore in comparatie cu ale lor.

Mi-am permis la aceasta conferinta sa prezint cum se desfasoara executarea silita in Romania. Avem si noi multe bube in aceasta privinta, dar nicidecum de nivelul celor pe care le-am detaliat ca fiind existente in Ucraina.

In ciuda lobby-ului agresiv din Ucraina, imi doresc tare mult ca pana pe 21 aprilie 2021 sa fie adoptata o solutie pentru toti imprumutatii de acolo. Parlamentul este, mai degraba, ostil imprumutatilor, din moment ce balanta este inclinata (cel putin pentru moment) in favoarea creditorilor.

PS: La conferinta au participat si reprezentanti ai asociatiilor de consumatori din Spania, Croatia, Slovenia si Ungaria”.

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani