O NOUA ZI LIBERA IN 2022 – Proiectul, in dezbatere publica. Daca premierul va semna, vineri nu se va munci (Document)

1504

sursa foto: gds.ro

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica Proiectul de Hotarare privind stabilirea zilelor lucratoare pentru care se acorda zile libere, altele decat zilele de sarbatoare legala, pentru anul 2022. Concret, se propune ca ziua de 2 decembrie 2022, care pica intr-o vineri, sa fie nelucratoare.

Potrivit Notei de Fundamentare, ziua de 1 decembrie 2022 este declarata zi libera nelucratoare, fiind Ziua Nationala a Romaniei. Iar pentru a asigura o utilizare eficienta a duratei timpului de munca, dar si pentru a crea personalului institutiilor si autoritatilor publice timp liber pentru recuperarea capacitatii de munca, se propune ca ziua de 2 decembrie 2022 sa fie declarata zi libera intrucat aceasta se situeaza intre zilele nelucratoare de sarbatoare legala si perioadele de repaus saptamanal, conform legii.

Iata ce prevede proiectul:

Art. 1

(1) Pentru personalul institutiilor si autoritatilor publice, ziua de 2 decembrie 2022 se stabileste ca zi libera.
(2) Pentru recuperarea zilei de munca stabilita ca zi libera potrivit alin. (1), institutiile si autoritatile publice isi vor prelungi corespunzator timpul de lucru pana la data de 31 decembrie 2022 potrivit planificarilor stabilite.
(3) Pentru munca prestata potrivit alin. (2) nu se acorda timp liber corespunzator.

Art. 2

Prevederile art. 1 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 3

Prevederile art. 1 nu se aplica magistratilor si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in ziua de 2 decembrie 2022 si nici participantilor in aceste procese.

Art. 4

(1) In ziua de 2 decembrie 2022, prin centrala Ministerului Finantelor se efectueaza operatiuni de incasari si plati, operatiuni de plati privind serviciul datoriei publice, precum si eventualele operatiuni de debitare dispuse de Comisia Europeana din contul de resurse proprii in lei deschis la Trezoreria Statului.
(2) Operatiunile de incasari prin virament transmise prin sistemul electronic de plati unitatilor Trezoreriei Statului in data de 29 noiembrie 2022 se inregistreaza in contabilitatea acestor unitati cu data de 2 decembrie 2022.
(3) Operatiunile de incasari prin virament transmise prin sistemul electronic de plati unitatilor Trezoreriei Statului in data de 2 decembrie 2022 se inregistreaza in contabilitatea acestor unitati cu aceeasi data.
(4) Eventualele retururi la incasare aferente operatiunilor inregistrate la unitatile Trezoreriei Statului in data de 29 noiembrie 2022 se intocmesc de acestea cu data de 2 decembrie 2022.
(5) Eventualele retururi la incasare aferente operatiunilor inregistrate la unitatile Trezoreriei Statului in data de 2 decembrie 2022 se intocmesc de acestea cu data de 5 decembrie 2022.
(6) Prin ordin emis de Ministerul Finantelor se poate stabili si desfasurarea altor operatiuni prin Trezoreria Statului.

*Cititi aici proiectul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole