Grid star
banci

O NOUA BANCA DE STAT IN ROMANIA - Legea lui George Simion intra la vot. BNR si Guvernul, avize negative (Document)

Proiectul de lege privind infiintarea Bancii Agricola S.A. initiat de liderul AUR, George Simion, intra la vot in Senat luni, 27 februarie 2023.

Initiativa, care are ca obiect infiintarea unei banci de stat care sa sustina dezvoltarea sectorului agricol romanesc, a primit avize negative de la Banca Nationala a Romaniei, Guvernul Romaniei, Consiliul Economic si Social, Comisia Economica, Comisia Juridica, Comisia pentru buget.

BNR arata in avizul negativ ca proiectul de lege nu respecta cerintele legale privind constituirea unei banci de dezvoltare prevazute de cadrul general in materia bancilor de dezvoltare care impun infiintarea unei astfel de banci prin hotarare a Guvernului, si nu prin lege distincta, asa cum a fost propus.
Potrivit Guvernului, "nu sunt respectate prevederile legii pentru reglementarea unor masuri privind cadrul general aplicabil constituirii si functionarii bancilor de dezvoltare din Romania, in sensul ca nu se constituie un mecanism de evitare a fenomenului de excludere a institutiilor financiare private, contrar cerintelor impuse de legislatia europeana in materie de ajutor de stat”.

Sustinere financiara

In Nota de fundamentare a proiectului se arata ca agricultura Romaniei nu este una saraca, ci prost gestionata, insuficient ajutata de stat. Din cele aproximativ 14 milioane de hectare de teren agricol, sub un milion de hectare beneficiaza de sisteme de irigatii, ceea ce ne face in mod evident vulnerabili in fata secetei si a incalzirii globale, fenomene care isi arata din ce in ce mai frecvent efectele, sustin initiatorii proiectului de lege.
"Solutia este acordarea de catre stat, prin intermediul unei banci pentru dezvoltarea agriculturii nationale, a sustinerii financiare necesare dezvoltarii exploatatiilor individuale de dimensiuni mici si medii, a infrastructurii deficitare a sistemului de irigatii national, precum si pentru dezvoltarea optima a segmentului de logistica, din ce in ce mai avansat, insa de care agricultorul roman nu se poate folosi in activitatea desfasurata, din cauza preturilor mari de achizitie.
In prezent, la nivel national, exista peste 1 milion de producatori agricoli mici si foarte mici care au nevoie de microfinantare pentru a creste. Dupa cum stim, la nivel guvernamental nu exista o politica viabila, orientata spre dezvoltare, investitii, pentru sectorul agricol de dimensiuni mici si medii.
De retinut este si faptul ca, prin infiintarea unei banci de dezvoltare cu specific agricol, nu va aparea un asa zis competitor al fondurilor comunitare nerambursabile, ci se va crea un instrument de sprijin oferit fermierului roman de catre stat, prin produse financiare accesibile agricultorilor.

​Institutie de credit detinuta de statul roman

Din perspectiva produselor financiare, unul dintre multele avantaje pe care le va genera aparitia unei astfel de banci, va fi reprezentat, spre exemplu, de durata scurta de contractare a imprumuturilor agricole, prin comparatie cu perioada necesara de timp pe care o implica primirea unor finantari din fonduri nerambursabile.
Pentru a contribui efectiv la dezvoltarea sectorului agricol national, banca va fi o institutie de credit detinuta 100% de statul roman, cu rol de institutie de dezvoltare care va deservi agricultorilor romani si altor entitati apartinand sectorului public si privat din Romania, in scopul sustinerii finantarii de proiecte care sa contribuie la dezvoltarea economica si sociala a tarii si la cresterea competitivitatii, inovarii si cresterii economice, in sectorul agricol.
Amintim ca, rolul creditului este unul de prima marime in economie, fiind alaturi de finante, unul din motoarele principale ale intregului angrenaj economico-social. Astfel, in masura in care acest instrument bancar a sprijinit dezvoltarea sectorului constructiilor, opinam ca modelul poate fi preluat si implementat cu succes si in sectorul agricol, reusita unei astfel de strategii fiind evident una benefica Romaniei si cetatenilor ei”
, precizeaza initiatorii.

*Cititi aici avizul Guvernului

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani