NU EXISTA SUVERANITATE FARA PROPRIETATE – Cititi programul Partidului Romania Puternica pentru economie: „Rascumpararea urgenta a sectorului energetic... Recapitalizarea masiva a CEC Bank... Impozitarea agresiva a cartelurilor multinationale"
Nu exista suveranitate fara proprietate, considera Partidul Romania Puternica – formatiune care propune un program economic national in sase puncte.
Platforma a fost lansata joi, 18 ianuarie 2024, la Crowne Plaza Bucharest, in prezenta catorva sute de participanti. Omul de afaceri si doctor in economie Gabriel Marin (foto stanga) – co-inititator al miscarii Romania Puternica, alaturi de avocata Ingrid Mocanu (foto centru) si de psihologul Ion Duvac (foto dreapta) – a prezentat programul partidului pentru economie.
Viziunea se concentreaza pe sase directii – si anume: rascumpararea urgenta a sectorului energetic; promovarea CEC Bank ca banca sistemica a sistemului bancar romanesc, prin recapitalizarea ei masiva; taxarea si impozitarea agresiva a multinationalelor – in special cele bancare si de retail; mentinerea controlului statului asupra infrastructurii strategice de comunicatii; verificarea urgenta a marilor contracte incheiate de statul roman; promovarea comertului romanesc.
Iata comunicatul Partidului Romania Puternica:
„Refacerea economiei nationale
Este o realitate acceptata aproape universal la acest moment istoric, ca modelul economic globalist ultraliberal initiat in anii ’80, bazat pe absolutizarea conceptului de “piete globale si piete libere”, si eliminarea de-facto a rolului de reglementare si control a statului in procesele economice si financiare (prin asa-numita “ne-interventie statului in economie”) este complet depasit, si inca de la criza din 2008/2009 acest model nu mai raspunde realitatilor actuale. In fata evolutiilor constant negative a economillor occidentale (inflatie galopanta, preturi in crestere accelerata la utilitati si produse alimentare, nivelul urias al deficitelor, majorarea substantiala a dobanzilor, etc) in fapt pietele au incetat sa mai fie globale, ci doar nationale si doar in unele cazuri izolate, au ramas inca (temporar) piete regionale.
Este un consens al tuturor specialistilor din mediul economic academic ca ne indreptam spre un model economic al statelor nationale suverane, fiecare cu specificul sau national si cu libertatea economica exercitata exclusiv in interesul agentilor sai economici si in final a cetatenilor sai, iar marea majoritate a statelor mature si-au definit si implemntat deja politici nationale in slujba propriilor lor agenti economici. Promovarea tratelor bilaterale pragmatice in locul tratatelor multilaterale generice, operationalizarea rapida a unor sisteme tarifare vamale pentru protectia pietelor interne, taxe anti-dumping, etc. sunt doar confirmari ale acestor noi realitati din economia mondiala. O mare parte a organizatiilor si blocurilor economice supra-statale traditionale, aparute dupa cel de-al doilea razboi mondial, abuzive si nedemocratice in multe cazuri (vezi in special in Africa si Asia), se indreapta spre o disolutie care, desi lenta este ireversibila si inevitabila. Ca si celelalte state mature politic, Romania trebuie sa isi pregateasca, in regim de urgenta, scenarii economice si institutii pentru a face fata acestor aceste noi realitati.
Este esential ca Romania sa inteleaga rapid noile realitati economice, sa abandoneze nefericita strategie a ultimilor 30 de ani de „aliniere la modelele altora”, sa gandeasca global, dar sa actioneze exclusiv in interes local, sa uite asa-zisele politici economice de grup (in esenta politici unilaterale favorizand aproape fara exceptie entitati economice multinationale, sub lozinca interesului global sau regional), altfel spus, sa-si elaboreze propriile scenarii de dezvoltare, scenarii exclusiv in interesul statului roman in general si al cetatenilor romani in particular.
Principiul de baza al platformei economice Romania Puternica este ca „Nu exista Suveranitate fara Proprietate” si intreaga strategie economica a platformei se va subordona acestui principiu.
Romania Puternica intelege ca nu putem avea un stat democratic fara o democratie economica. Asa cum cleptocratia are nevoie de un stat mafiot, cu politicieni corupti si un sistem economic dominat de concentrarea masiva a bogatiei si puterii in mainile catorva entitati publice sau private – tot asa existenta micului intreprinzator, a taranului, a micului proprietar, a omului normal este grav amenintata daca nu se desfasoara in cadrul unui Stat Suveran si independent, cu legislatie si institutii solide, altfel spus, al unei economii democratice. Cu un stat anarho-tiranic si slab, slugarnic si mafiot (dupa caz) in relatiile cu plutocratia internationala, cu firmele transnationale si cu propria sa birocratie, autoritar, tiranic in egala masura atat in relatiile cu antreprenorii locali cat si cu simpli cetateni – Romania nu poate iesi la liman mergand pe drumurile batute de bandele de jefuitori din politicul actual in ultimii 30 de ani.
Din punctul de vedere al platformei Romania Puternica rolul statului trebuie sa se intareasca, dar si sa se limiteze la aspectele de mai jos:
• interventia statului in economie pentru impunerea unor reguli concurentiale corecte si egale in special pentru protectia intreprinzatorilor romani in fata corporatiilor multinationale.
• controlul statului asupra rezervelor naturale strategice si asupra sectoarelor strategice ale economiei nationale. Nu poti fi un Stat Suveran economic, daca nu detii PROPRIETATEA asupra propriilor resurse si asupra respectivelor sectoare cheie ale economiei nationale, in special a celor legate de energie si agricultura.
• stabilirea cadrului legislativ pentru interzicerea completa a exportului de materie prima ne-prelucrata.
• stabilirea cadrului legislativ pentru crearea Fondului Suveran al Romaniei, finantat in principal din redeventele din exportul resurselor naturale si din profitul firmelor/regiilor de stat, care valorifica diversele elemente asimilate resurselor economice nationale.
Platforma Romania Puternica propune si sustine un program urgent pragmatic si precis, cu rezultate concrete si verificabile si cu termene precise pentru viitorul guvern al Romaniei, incepand cu prima luna dupa instalarea acestuia in ianuarie 2025.
Masurile urgente includ, dar nu se rezuma doar la urmatoarele:
• rascumpararea in regim de urgenta si instalarea proprietatii directe a statului roman asupra sectorului energetic si al utilitatilor strategice, pe modelul principalelor state din Uniunea Europeana (de exemplu, statul francez a rascumparat integral actiunile ENGIE in anul 2022, iar in prezent detine 100% din distributiile de utilitati din Franta. Similar, Germania a cumparat integral Uniper si VNG la finalul lui 2022, Italia anunta inceperea negocierilor de preluare cu ENEL si ENI, iar Grecia detine integral PPC SA - monopolul utilitatilor si energiei). Romania va trebui sa se alinieze urgent la acest model de etatizare aplicat deja de state europene si sa isi recapete proprietatea asupra sectorului energetic si al utilitatilor, nu mai tarziu de sfarsitul lui 2025;
• intarirea accesului la resursele financiare ale natiunii prin promovarea CEC Bank ca banca sistemica a sistemului bancar romanesc si prin recapitalizarea masiva si agresiva a acesteia. Similar, recapitalizarea Exim Bank si extinderea activitatii acesteia pana la stadiul de banca universala si sprijinirea CEC si Eximbank pentru expansiune regionala si europeana in cel mai scurt timp. Crearea unei entitati bancare specializate atat pentru sectorul IMM si pentru antreprenorialul local (baza dezvoltarii durabile a Romaniei prin sprijinirea clasei de antreprenori locali), cat si a unei banci specializate in finantarea agriculturii si a micului fermier roman. Concomitent, urgentarea infiintarii Bancii de Dezvoltare pentru finantarea locala a marilor proiecte de infrastructura;
• taxarea si impozitarea agresiva a cartelurilor multinationale care domina piata bancara romaneasca, in scopul eliminarii abordarii camataresti a acestora. Dincolo de orice explicatii sau justificari „savante” oferite de „specialisti” si „consultanti” sponsorizati de banci, este complet inacceptabil ca dobanzile din Romania sa fie de trei ori mai mari decat in orice alta tara din UE, la fel cum este inacceptabil ca bancile din Romania sa fie, de departe, cele mai profitabile din Europa si totul pe spatele cetateanului roman.
• mentinerea, ne-negociabila, a controlului statului asupra infrastructurii strategice de comunicatii, precum si modernizarea urgenta a acesteia pentru a mentine o alternativa reala la serviciile electronice de comunicatii, telefonie si multimedia aflate acum aproape integral in proprietatea operatorilor straini;
• verificarea in regim de urgenta a executiei contractelor critice pentru Romania (cu prioritate a celor de concesiuni, redevente, etc) si in cazul in care se evidentiaza deviatii sau neindepliniri din partea concesionarilor, sa se treaca la suspendarea acestora sau, ca solutie ultimativa, sa se treaca la o renegociere agresiva, in interesul exclusiv al statului roman. In cazul in care aceasta re-negociere nu va fi posibila, sau in cazul neacceptarii renegocierii, propunem chiar activarea clauzelor de denuntare a respectivelor agreement-uri si tratate dezavantajoase pentru Romania (in viata economica, nimic nu este etern sau ireversibil - cu exceptia intereselor fundamentale ale natiunilor).
• taxarea si impozitarea agresiva a cartelurilor multinationale din zona de retail, stoparea intentiilor de supra-concentrarea a acestora prin fuziuni si achizitii. Operationalizarea reala (si nu simbolica) a Consiliului Concurentei. Stimularea micilor magazine de cartier si a micilor intreprinzatori romani din sectorul de retail. Scoaterea supermarket-urilor din interiorul oraselor si mutarea acestora la periferie, conform bunelor practici din tarile UE, care interzic constructia si operarea de supermarket/hypermarket in interiorul oraselor.
Aceste ar fi cateva din prioritatile economice ale Platformei Romania Puternica, prioritati care, dupa parerea noastra, ar trebui implementate in primele 6 luni ale unei noi guvernari”.