Grid star
eveniment

NOUA LEGE A PENSIILOR A FOST PUBLICATA IN MONITORUL OFICIAL - De la 1 ianuarie 2024 punctul de pensie se majoreaza cu 13,8%. In lege este detaliata si modalitatea de calcul (Document)

Noua lege privind sistemul public de pensii a fost publicata in Monitorul Oficial (vezi facsimil). Legea prevede in 2024 doua mariri. Prima va avea loc in 1 ianuarie 2024, atunci cand se majoreaza cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. A doua de la 1 septembrie 2024, atunci cand pensiile se majoreaza in urma recalcularii.

Legea stabileste, printre altele, modalitatea de calcul, formula de majorare, fiind prevazuta si posibilitatea de a munci pana la 70 de ani. Potrivit Executivului, noua lege vine sa corecteze inechitatile dintre cei care au muncit la fel dar au iesit la pensie in ani diferiti, dintre barbati si femei, intre cei care incaseaza indemnizatia minima sociala. Dreptul la pensie se obtine dupa minim 15 ani de contributii, fara a fi luate in calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, somajul, deportarea, prizonieratul sau detentia politica).

Se egalizeaza treptat, pana in 2035, varsta de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani. In cazul femeilor, concediul pentru cresterea copilului este considerat perioada contributiva, iar varsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (pana la cel mult 3 ani si 6 luni).

​Modalitatea de calcul

​​ Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani dupa urmatoarea formula:

+0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani;

+0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani;

+1 punct/an incepand de la 36 de ani.

De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au platit contributii se iau in calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.

Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflatiei plus 50% din cresterea reala a salariului mediu brut.

Nu in ultimul rand, in baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpara maximum 6 ani de vechime. Conform legii, vor exista urmatoarele tipuri de pensii: pentru limita de varsta, de invaliditate, anticipata, de urmas.

*Cititi aici integral noua lege privind sistemul public de pensii

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani