Grid star
business capital

NOUA FORMULA DE CALCUL PENTRU RCA – Plata politelor de asigurare se poate face in rate. Se introduce posibilitatea suspendarii efectelor contractului

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) condusa de Alexandru Petrescu (foto) anunta ca noua formula de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguratilor cu risc ridicat, persoane fizice si juridice, care detin autovehicule de transport cu o masa maxima autorizata mai mare de 16 tone, este operationala. Astfel, au fost emise de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) mai multe oferte in acest sens.

Conform ASF, in contextul discutiilor purtate de conducerea Autoritatii cu reprezentantii transportatorilor si cu cei ai companiilor de asigurari, solutiile identificate pentru protejarea asiguratilor RCA incep sa se concretizeze: Posibilitatea suspendarii efectelor contractului RCA, certificatul de daunalitate si monitorizarea electronica prin reteaua de camere de supraveghere in trafic a valabilitatii RCA sunt masuri cuprinse in Proiectul de lege care asigura transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118/CE, care este deja inregistrat la Senatul Romaniei si urmeaza sa parcurga etapele necesare in cadrul procesului legislativ”.

 

Plata in rate

 

De asemenea, efectuarea platii primei RCA in rate indiferent de nivelul acesteia, posibilitatea diminuarii valorii primei prin introducerea fransizei platibila doar in caz de dauna si alte elemente care privesc reducerea efortului financiar al potentialilor asigurati urmeaza sa fie introduse ca amendamente in cadrul proiectului legislativ mentionat anterior. 
ASF mai precizeaza ca a demarat deja procesul de revizuire a Normei nr. 20/2017, necesar ca urmare a modificarilor ce vor fi aduse prin proiectul de lege privind transpunerea Directivei 2021/2118/CE. Termenul estimativ de elaborare este de 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a proiectului de Lege, iar termenul de implementare a dispozitiilor este de 30 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.

 

 

Iata anuntul ASF:

 

"In contextul discutiilor purtate de conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiare (ASF) cu reprezentantii transportatorilor si cu cei ai companiilor de asigurari, solutiile identificate pentru protejarea asiguratilor RCA incep sa se concretizeze.
Noua formula de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguratilor cu risc ridicat, persoane fizice si juridice, care detin autovehicule de transport cu o masa maxima autorizata mai mare de 16 tone, este operationala, fiind deja emise de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) mai multe oferte in acest sens.

Posibilitatea suspendarii efectelor contractului RCA, certificatul de daunalitate si monitorizarea electronica prin reteaua de camere de supraveghere in trafic a valabilitatii RCA sunt masuri cuprinse in Proiectul de lege care asigura transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118/CE, care este deja inregistrat la Senatul Romaniei si urmeaza sa parcurga etapele necesare in cadrul procesului legislativ.
De asemenea, efectuarea platii primei RCA in rate indiferent de nivelul acesteia, posibilitatea diminuarii valorii primei prin introducerea fransizei platibila doar in caz de dauna si alte elemente care privesc reducerea efortului financiar al potentialilor asigurati urmeaza sa fie introduse ca amendamente in cadrul proiectului legislativ mentionat anterior. 

ASF a demarat deja procesul de revizuire a Normei nr. 20/2017, necesar ca urmare a modificarilor ce vor fi aduse prin proiectul de lege privind transpunerea Directivei 2021/2118/CE. Termenul estimativ de elaborare este de 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a proiectului de Lege, iar termenul de implementare a dispozitiilor este de 30 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.
ASF va continua sa identifice si sa implementeze masuri, pe termen mediu si lung, necesare stabilizarii pietei RCA si protejarii drepturilor si intereselor consumatorilor (persoane fizice si persoane juridice)”.

 


Plafonare la 9.000 lei

 

ASF anunta zilele trecute ca a fost elaborata noua formula pentru gestionarea asigurarilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat la accidente, iar valoarea maxima a primei recomandate nu va depasi 9.000 de lei la clasa B0. Este vorba despre persoane fizice si juridice care detin autovehicule de transport cu o masa maxima autorizata mai mare de 16 tone. 

Procedura asiguratului cu risc ridicat inseamna o varianta de plafonare a preturilor RCA. Astfel, daca un sofer daca primeste de la cel putin trei asiguratori oferte ale caror prime de asigurare sunt cu 36% mai mari fata de tariful de referinta, acestia sunt incadrati in categoria asiguratilor cu risc ridicat si pot sa solicite BAAR o oferta pentru incheierea unui contract RCA. 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani