Grid star
criptomonede

NOUA ASOCIATII BANCARE CER RELAXAREA MASURILOR PENTRU EXPUNEREA LA CRIPTO-ACTIVE – Bancile acuza autoritatile de la Basel ca cerintele stricte le obliga sa stea pe bara in jocul cripto global

Noua asociatii din sectorul bancar au trimis o scrisoare Comitetului pentru supraveghere bancara din Basel (BCBS) ca raspuns la propunerea sa de a introduce cerinte stricte de capital pentru bancile care doresc sa detina active criptografice in portofolii. Regulile propuse ar face „implicarea bancii in piata cripto prohibitiva din punct de vedere al capitalului”, sustin bancherii.

Reprezentantii bancilor au reactionat astfel la propunerea din luna iunie a acestui an a BCBS, care a lansat in dezbatere publica un proiect de reglementare a portofoliilor cripto detinute de institutii bancare, in care a atribuit o pondere de risc de 1,250% Bitcoin (BTC), scrie cointelegraph.com. Acest lucru inseamna ca bancile ar trebui sa detina 1 dolar american in capital pentru fiecare expunere de 1 dolar pe care o au la Bitcoin.

Aceasta reglementare ar face ca expunerea bancilor la criptomoneda sa devina prea costisitoare pentru industria bancara, au protestat cele noua asociatii bancare care semneaza scrisoarea.

Printre acestea se numara asociatiile care reprezinta sectoarele bancare care opereaza cu instrumente financiare derivate ISDA si FIA, Institutul de Finante Internationale, organismul pietelor europene AFME si Camera de Comert Digital. Bancherii au sustinut ca acest cadru prudential propus de BCBS ar crea „impedimente materiale la participarea reglementata a bancii pe pietele de cripto-active".

Anumite elemente ale propunerii fac ca implicarea bancii in piata cripto-activelor sa fie prohibitiva din punct de vedere al capitalului. Aceasta abordare este in special nociva (n.r. pentru sistemul bancar), avand in vedere cresterea rapida a activitatii de piata a cripto-activelor cu participanti care se incadreaza in afara perimetrului reglementarilor prudentiale si a pietei", se arata in scrisoarea semnata de cele noua asociatii bancare.

Propunere

Pentru a imbunatati propunerea BCBS, asociatiile bancare au propus o definire mai nuantata a diferitelor active criptografice si a profilurilor de risc variate ale acestora. In loc de o "aplicare bruta a unei singure ponderari de risc de 1250%, nediferentiata”, scrisoarea propune o anexa detaliata care sustine luarea in considerare a unor aspecte precum existenta unei piete lichide, bidirectionale, pentru unele active criptografice.

In ciuda numeroaselor lor dezacorduri ale bancherilor cu propunerile BCBS, asociatiile au subliniat totusi necesitatea unei reglementari "pe termen scurt sau mediu, in special avand in vedere ritmul de evolutie si cererea clientilor pentru cripto -active”.

Scrisoarea a mai mentionat ca, in prezent, expunerea bancilor la criptomonede ramane limitata, dar subliniaza ca industria considera ca aceasta expunere limitata nu este "nici de dorit, nici durabila” din mai multe motive.

Aceste motive includ beneficiile potentiale pe care le detine tehnologia registrului distribuit (blockchain) pentru sectorul serviciilor financiare si cererea existenta si semnificativa a clientilor pentru produse si servicii legate de cripo-active. Mai mult, scrisoarea sustine ca beneficiile activelor cripto si ale tehnologiei lor de baza sunt incontestabile pentru sistemul bancar.

"Piata cripto se va extinde si va deveni mai transparenta atunci cand bancile reglementate [...] vor putea juca un rol semnificativ. In special, publicul si comunitatea de reglementare ar beneficia de implicarea bancilor in spatiul activelor cripto datorita acestei lungi istorii de identificare, monitorizare si gestionare a riscurilor atat din punct de vedere prudential, cat si din perspectiva comportamentului consumatorilor de servicii financiare”, se mai arata in documentul citat.

Scrisoarea propunea ca BCBS sa poata utiliza mai mult cadrul prudential international existent - de exemplu, Basel III - pentru a-si atinge obiectivele si pentru a pune in aplicare un cadru care este agnostic pentru produs.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani