Notarii publici aniverseaza 29 de ani de la intrarea in vigoare a legii de organizare si functionare a profesiei
Notarii publici aniverseaza 29 de ani de la intrarea in vigoare a legii de organizare si functionare a profesiei. Mai exact, data de 17 noiembrie 1995 reprezinta pentru cei 2636 de membri activi ai corpului notarial momentul fondator al notariatului modern. Si anume, intrarea in vigoare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995, marcand incheierea activitatii notariatului de stat, concomitent cu inceperea activitatii notariatului public.
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) aminteste, prin intermediul unui comunicat de presa remis Lumea Banilor joi, 14 noiembrie 2024, ca data de 17 noiembrie 1995 este momentul in care, dupa o intrerupere de aproape jumatate de secol, a fost reluata traditia notariatului public, un model de organizare a profesiei care a functionat in Transilvania, Banat si Bucovina inainte de anul 1947, avandu-si originile cu mai bine de noua secole in urma, odata cu aparitia primelor inscrisuri cu caracter notarial in Transilvania.
Prezentam comunicatul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania:
“Notarii publici aniverseaza 29 de ani de la intrarea in vigoare a legii de organizare si functionare a profesiei, pozitionandu-se nu doar ca furnizori traditionali de incredere sociala, garanti ai sigurantei circuitului civil si ai dreptului de proprietate, ci si ca furnizori de incredere digitala.
Data de 17 noiembrie 1995 reprezinta pentru cei 2636 de membri activi ai corpului notarial momentul fondator al notariatului modern: intrarea in vigoare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995, marcand incheierea activitatii notariatului de stat, concomitent cu inceperea activitatii notariatului public. Dupa o intrerupere de aproape jumatate de secol, a fost reluata traditia notariatului public – model de organizare a profesiei care a functionat in Transilvania, Banat si Bucovina inainte de anul 1947, avandu-si originile cu mai bine de noua secole in urma, odata cu aparitia primelor inscrisuri cu caracter notarial in Transilvania.
Cu un statut aparte in galeria profesiilor juridice, notarii publici sunt terti de incredere, supusi unui statut hibrid. Practica o profesie liberala si, totodata, sunt delegati ai puterii publice, asumandu-si un cumul de roluri, respectiv de parteneri al Justitiei, statului, cetatenilor si mediului de afaceri. La aproape trei decenii de la fondarea notariatului modern, ca urmare a proceselor transformative de amploare generate de integrarea tehnologiilor digitale avansate in cvasitotalitatea activitatilor umane, notarii publici se confrunta cu provocarea istorica a digitalizarii activitatii notariale, proces complex care adauga profesiei valenta suplimentara de furnizor de incredere digitala.
'Era digitala aduce noi responsabilitati notarilor publici. Rolului de garanti ai legalitatii si sigurantei circuitului juridic si economic i se adauga, in contextul revolutiei tehnologice, si cel de garanti ai fiabilitatii, credibilitatii si securitatii noilor tehnologii. In relatia de incredere cu notarul public, clientii se bazeaza pe gestionarea responsabila si profesionista a datelor personale si a informatiilor de natura privata. In contextul digitalizarii, increderea in corectitudinea si confidentialitatea actului notarial trebuie sa fie augmentata cu increderea in siguranta noilor instrumente de lucru si a retelelor telematice', puncteaza presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, dl. notar public Dumitru Viorel Manescu, valentele profesiei.
Digitalizarea serviciilor notariale se desfasoara in concordanta cu imperativul accesibilitatii si sigurantei actului notarial, conform Strategiei de Digitalizare a Activitatii Notariale si in acord cu recomandarile Comisiei Europene, tinand, totodata, seama si de experienta in domeniu a notariatelor membre ale Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeana.
Pe plan intern, masurile intreprinse de UNNPR in directia digitalizarii se incadreaza organic in efortul national de adoptare a noilor tehnologii in activitatea administratiei publice si sunt implementate in stransa colaborare cu Ministerul Justitiei si Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii.
Implementarea noilor tehnologii in activitatea notariala este coordonata de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale CNARNN – Infonot, care, in paralel cu sprijinirea activitatilor curente ale UNNPR, finanteaza integral din surse proprii informatizarea activitatii notariale.
Foarte succint prezentate, reperele finalizate ale parcursului digital al notariatului public sunt: infiintarea registrelor notariale de interes national; reformarea si eficientizarea procedurilor de arhivare si inregistrare a actelor notariale si elaborarea noilor metodologii din sfera de competenta a profesiei, astfel incat integrarea noilor tehnologii sa aiba loc pe un fundament solid; promovarea semnaturii electronice, inca din anul 2009, ca mijloc sigur de acces la informatii confidentiale, venind in intampinarea cerintelor si necesitatilor de securitate digitala; realizarea proiectului de informatizare si gestionare a activitatii notariale „INOT Romania”, realizat in parteneriat cu Genapi Franta, finantat exclusiv de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale CNARNN – INFONOT; digitalizarea arhivelor succesorale create de notariatele de stat din perioada 1952-1995, atat cea aflata in custodia Camerelor Notarilor Publici cat si cea a Arhivelor Nationale, in vederea realizarii unei Platforme de succesiuni la nivel national.
Deosebit de utila in procesul de adoptare a noilor tehnologii este si colaborarea cu notariatul italian, in particular cu Notartel S.p.A – furnizorul de servicii informatice si telematice al notariatului italian. Schimbul de experienta si de bune practici, dialogul si comunicarea constructiva dintre cele doua notariate sunt utile, necesare si oportune.
Pe plan international, notariatul roman, prin UNNPR, este o prezenta activa si implicata, fiind parte a acordurilor si protocoalelor de colaborare incheiate cu organizatii similare din Europa si din lume: Uniunea Internationala a Notariatului, Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana, precum si organizatii profesionale ca Asociatia Notariatelor Francofone, Asociatia Franco-Romana a Juristilor, Asociatia Retelei Europene a Registrelor Testamentare, Institutul International de inalte Studii Notariale, Institutul International de Istorie a Notariatului, Institutul European de Cercetare si Studii Notariale. Totodata, UNNPR are un istoric de relatii cordiale si colaborare cu organizatiile reprezentative ale profesiei din Franta, Italia, Germania, Ungaria, Grecia, Malta, Bulgaria, Serbia.
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania este organizatia reprezentativa a profesiei notariale la nivel national si international, infiintata potrivit legii si avand ca obiective permanente siguranta circuitului civil si a actelor si procedurilor notariale, protejarea beneficiarilor serviciilor notariale, largirea competentelor activitatii notariale, precum si crearea unui cadru optim si sigur pentru desfasurarea activitatii notariale”.