NORMELE PENTRU LEGEA PENSIILOR – Ministerul Muncii: “Majorarea stagiului minim/complet de cotizare contributiv si a varstei standard de pensionare se realizeaza in functie de evolutia sperantei de viata” (Documente)
Cu cat speranta de viata creste in Romania, cu atat se va munci mai mult, arata in normele elaborate de Ministerul Muncii: "Majorarea stagiului minim/complet de cotizare contributiv si a varstei standard de pensionare, prevazute de lege, se realizeaza in functie de evolutia sperantei de viata din Romania"
Noua lege a pensiilor intra in linie dreapta. Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica luni, 19 februarie 2024, proiectul de Hotarare pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Printre prevederi: majorarea stagiului minim/complet de cotizare contributiv si a varstei standard de pensionare se realizeaza in functie de evolutia sperantei de viata din Romania.
Se arata ca perioadele necontributive si perioadele asimilate stagiului de cotizare se valorifica la stabilirea prestatiilor de asigurari sociale daca persoana a fost asigurata in sistemul public si a realizat stagiu de cotizare contributiv. Iar perioadele necontributive si perioadele asimilate stagiului de cotizare prevazute de lege se valorifica la stabilirea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prezentei legi, daca persoana a fost asigurata in sistemul public si a realizat stagiu de cotizare contributiv.
Stagiul minim de cotizare contributiv prevazut la art. 47 alin. (2) din lege (stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati - n.r) reprezinta perioada minima de timp prevazuta de lege in care asiguratii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.
Stagiul de cotizare contributiv cuprinde si perioada in care persoana a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv 7 ani.
Munca pana la 70 de ani
O alta prevedere: persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani. La valorificarea tuturor veniturilor brute realizate pentru care s-au datorat contributiile de asigurari sociale se iau in calcul acordul global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii.
In situatia in care din diverse motive nu se poate face dovada acestor venituri brute cu adeverinte, la calculul punctajelor se utilizeaza ca si in prezent salariile din carnetul de munca si sporurile permanente. Iar egalizarea varstelor standard de pensionare dintre barbati si femei la 65 de ani se va face esalonat pana in 2035. Femeile care au nascut si crescut copii pana la varsta de 16 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare astfel: 6 luni pentru primul copil, un an pentru doi copii mergand cu reducerea pana la 3 ani si 6 luni, pentru 7 copii. Reducerea varstei de pensionare de lege se aplica si pentru copiii adoptati si crescuti pe o perioada de cel putin 13 ani.
Se acorda puncte suplimentare
La calculul numarului total de puncte se adauga un numar de puncte suplimentare pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, astfel:
-0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
-0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
-un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Asiguratul care isi schimba domiciliul sau resedinta, poate solicita transferul contractului de asigurare la casa de pensii teritoriala in raza careia si-a stabilit noul domiciliu sau noua resedinta, prin incheierea unui act aditional la contractul de asigurare sociala situatie in care beneficiaza de prestatiile de asigurari sociale stipulate in contractul de asigurare sociala incheiat.
*Cititi aici Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii