NOIEMBRIE 2022-IANUARIE 2023: ANUNT DESPRE ECONOMIE – Domeniile in care cresc preturile. Prognoza privind industria (Document)

1468

Managerii anunta o crestere accentuata a preturilor in comertul cu amanuntul in cadrul unei “anchete de conjunctura” a Institutului National de Statistica. Este vorba despre tendintele in evolutia activitatii economice in perioada noiembrie 2022-ianuarie 2023.

Astfel, se anunta cresterea activitatii in comertul cu amanuntul, relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare si servicii, si o crestere accentuata a preturilor in comertul cu amanuntul.

Industria prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -2%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere a volumului productiei (sold conjunctural -17%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +38 %).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +16%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +50%).

Servicii

Conform estimarilor din luna noiembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +7%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +25%).

*Datele INS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole