NOI PROMISIUNI GUVERNAMENTALE – Premierul Marcel Ciolacu anunta cresterea pensiilor de la 1 ianuarie 2024: „Toate pensiile se maresc cu 13,5%, indicele de inflatie. Eu imi doresc, si asa am convenit si cu Comisia”

449

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Premierul Marcel Ciolacu (foto) a anuntat marti, 24 octombrie 2023, ca pensiile vor creste de la 1 ianuarie 2004. Potrivit acestuia, toate pensiile se maresc cu 13,5%, indicele de inflatie.

Ciolacu afirma ca majorarea pensiilor a fost discutata inclusiv cu reprezentantii Comisiei Europene: Deci la 1 ianuarie toate pensiile se maresc cu 13,5 – indicele de inflatie. Asta e un lucru clar. Eu imi doresc, si asa am convenit si cu Comisia, ca legea sa fie promulgata la 1 ianuarie, ca pe urma ministerul sa aiba cateva luni ca sa o poata pregati sa o puna in aplicare”.

Iata declaratiile prim-ministrului Marcel Ciolacu:

Reporter: Domnule premier, pensia minima la cat ar putea sa ajunga de la 1 ianuarie?

Marcel Ciolacu: Haideti sa avem un feedback intai de la Comisie. Ce este cu certitudine, este faptul ca noi am avut… stiti bine, avem legea cu inflatia. Anul trecut s-a facut o exceptie, pentru ca era inflatia… daca s-ar fi pus inflatia cu un an, cum e legea, cu un an inapoi decat anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult si am avut cea mai mare inflatie, 14,5 media. Si a fost acea discutie. Anul acesta este o inflatie medie de 13,5. De la 1 ianuarie toata lumea primeste la fel.

Reporter:Si pensiile mari si pensiile mici?

Marcel Ciolacu: Toata lumea. Asa e legea, e neconstitutionala daca se aplica altfel. Inechitatile se vor repara in noua lege a pensiilor, e cu totul altceva. Deci la 1 ianuarie toate pensiile se maresc cu 13,5% – indicele de inflatie. Asta e un lucru clar. Eu imi doresc, si asa am convenit si cu Comisia, ca legea sa fie promulgata la 1 ianuarie, ca pe urma ministerul sa aiba cateva luni ca sa o poata pregati sa o puna in aplicare„.

Pensia a crescut cu 0,3%

Amintim ca pensia medie lunara a inregistrat o crestere de 0,3% in trimestrul II 2023 fata de perioada similara a anului trecut.  Mai exact, potrivit Institutului National de Statitica (INS), pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii), a fost de 2.108 lei, in crestere cu 0,3% fata de trimestrul precedent.

De asemenea, in trimestrul II 2023 numarul mediu de pensionari a fost de 4,978 milioane, in scadere cu 5.000 de persoane fata de trimestrul I 2023. 

Ultimele articole