Nivelul ridicat al taxelor si impozitelor, principala problema a firmelor. Iata raportul BNR (Document)
Probleme pentru companiile din Romania. Printre principalele probleme legate de aspectele fiscale percepute de firmele autohtone pe primul loc se afla nivelul ridicat al taxelor si impozitelor, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) realizat in urma unui sondaj in randul companiilor.
“Relativ la principalele probleme legate de aspectele f iscale percepute de firmele autohtone, raspunsurile plaseaza pe primul loc nivelul ridicat al taxelor si impozitelor, similar cu raspunsurile din urma cu sase luni, indicate in proportie de aproximativ 62 la suta dintre firme. Numarul ridicat al taxelor este urmatorul aspect ca importanta (51 la suta, in crestere cu 2 puncte procentuale), urmat de impredictibilitatea mediului fiscal si birocratia (fiecare in pondere de 47 la suta din raspunsuri)”, se arata in document.
In functie de dimensiunea firmelor, se remarca o ingrijorare mai mare a companiilor mici fata de nivelul ridicat al fiscalitatii si numarul mare de masuri fiscale, in special pentru companiile din domeniul constructiilor si industriei (75 la suta, respectiv 68 la suta), in timp ce corporatiile sunt mai degraba afectate de impredictibilitatea mediului fiscal.
Birocratie sufocanta
In functie de sectorul de activitate, se mai observa o presiune accentuata a birocratiei in cazul firmelor din industrie (64 la suta comparativ cu 47 la suta la nivel total). Acestea, impreuna cu firmele din comert, resimt cel mai acut problemele birocratiei (spre exemplu, numarul ridicat de raportari) si numarul ridicat de diverse taxe, impozite si accize aplicabile. Imbunatatirea predictibilitatii masurilor fiscale este un factor important de atragere a investitiilor in afacerile autohtone si o modalitate de a sprijini sanatatea financiara a firmelor.
Conform raportului Bancii Europene de Investitii de la finalul anului trecut, Romania se claseaza in a doua jumatate a clasamentului privind impactul reglementarilor asupra deciziilor de investitii pe termen lung, cu 68 la suta dintre firmele respondente indicand reglementarile din Romania ca un obstacol preponderent major, comparativ cu media Uniunii Europene de 61 la suta. Cele mai bune rezultate au fost inregistrate in Danemarca si Ungaria (29 la suta, respectiv 40 la suta), iar cele mai slabe in Portugalia si Grecia (83 la suta, respectiv 81 la suta).
Firmele din constructii, cele mai afectate de lipsa fortei de munca
Urmatoarele probleme in ordinea importantei, la nivelul agregat al companiilor din Romania, sunt concurenta si disponibilitatea fortei de munca (39 la suta, respectiv 36 la suta), ambele in scadere cu aproximativ 4 puncte procentuale fata de Sondajul anterior si cu 6,5 puncte procentuale fata de septembrie 2023. Firmele din constructii identifica in cea mai mare masura lipsa fortei de munca bine pregatite (63 la suta), fiind urmate, la distanta considerabila, de firmele din agricultura (38 la suta).
In functie de intensitatea tehnologica specifica activitatii firmei, rezultatele Sondajului privind problema disponibilitatii fortei de munca releva, contrar asteptarilor, faptul ca firmele low-tech si cele din categoria less-knowledge-intensive-services raporteaza probleme in gasirea fortei de munca bine pregatite intr-o mai mare masura decat cele cu grad inalt de tehnologizare si a intensitatii cunostintelor.
>>Raportul BNR