NIVEL SCAZUT AL PRETURILOR IN ROMANIA - Cu 45% mai mic decat media UE. Cel mai ieftin stat membru la alimente si bauturi nealcoolice (Document)
Cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final al gospodariilor populatiei, in cadrul statelor membre, a fost inregistrat in 2021 in Romania, fiind cu 45% mai mic decat media Uniunii Europene, urmata de Bulgaria (44% sub media UE) si Polonia (40% sub media UE).
Potrivit Institului National de Statistica, in 2021, in randul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al preturilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a inregistrat in Irlanda (44% peste media UE), urmata de Danemarca (43% peste media UE), Luxemburg (36% peste media UE) si Suedia (30% peste media UE).
Potrivit Comunicatului Eurostat, Romania este cel mai ieftin stat membru pentru grupa “Alimente si bauturi nealcoolice” (70%), iar la polul opus se afla Luxemburg avand cel mai ridicat nivel al preturilor pentru aceasta grupa de produse (125%). Bulgaria inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupele “Bauturi alcoolice si tutun” (65%), „Imbracaminte si incaltaminte” (77%) si „Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (36%), urmata de Polonia, pentru grupele “Bauturi alcoolice si tutun” (72%) si „Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (38%). Danemarca are cel mai ridicat nivel al preturilor pentru produsele cuprinse in grupa „Imbracaminte si incaltaminte” (133%), iar Irlanda este cea mai scumpa tara din UE la produsele din grupele „Bauturi alcoolice si tutun” (208%) si respectiv "Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (194%).
Cultura ieftina
Romania are cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupa “Recreere si cultura” (63%) dintre tarile UE, precum si pentru grupa “Transport” (69%), alaturi de Bulgaria. Bulgaria ramane cel mai ieftin stat membru la articolele de mobilier si echipamente de uz casnic (68%), precum si la serviciile de cazare si restaurante (46%). Luxemburg are cel mai mare nivel al preturilor pentru “Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei” (126%) dintre statele membre. In ceea ce priveste grupa “Transport”, Danemarca si Suedia sunt cele mai scumpe tari din UE (128%). Danemarca se detaseaza de restul statelor membre, fiind cea mai scumpa tara la grupa “Recreere si cultura “(141%) si la serviciile de cazare si restaurante (154%).
Produsul Intern Brut
Romania, impreuna cu alte cinci state membre (Polonia, Portugalia,Ungaria, Letonia si Croatia), inregistreaza valori ale indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe bazaparitatii puterii de cumparare (PPC), ce se situeaza in intervalul 70% - 80% fata de media Uniunii Europene. Cea mai mica valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, in anul 2021, a fost inregistrata de Bulgaria, cu 43% sub media UE. Cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeana a fost inregistrat de Luxemburg, acesta depasind media UE cu 168%. Acest lucru se explica partial prin faptul ca un numar mare de cetateni straini au o pondere mare in forta de munca totala a tarii si contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populatia rezidenta.
Precizari tehnice
Paritatea Puterii de Cumparare (PPC) exprima numarul de unitati de valuta necesare pentru cumpararea intr-o tara a aceluiasi volum de bunuri si servicii care se poate obtine cu o unitate monetara a tarii baza de comparare (Austria in anii 1993 si 1996, iar din 1999 media UE). PPC exprima raportul intre preturile practicate in conditiile pietei interne a fiecarei tari.
Puterea de Cumparare Standard (PCS) reprezinta moneda de referinta stabilita la nivelul Uniunii Europene pentru a exprima rezultatele Programului European de Comparare. PCS este o unitate de valuta conventionala care exclude influenta diferentelor intre nivelul preturilor dintre tari.
Indicele nivelului preturilor (INP) reprezinta raportul dintre Paritatea Puterii de Cumparare (PPC) si cursul de schimb oficial; exprima cate unitati din aceeasi valuta sunt necesare pentru a cumpara un volum identic de bunuri si servicii in tari diferite.
Consumul final al gospodariilor populatiei insumeaza toate bunurile si serviciile utilizate pentru satisfacerea directa a nevoilor individuale ale gospodariilor populatiei.
Indicele de volum (IV) reprezinta raportul dintre fiecare agregat de cheltuieli PIB convertit intr-o valuta unica de comparare cu ajutorul Paritatii Puterii de Cumparare (PPC) al unei tari si acelasi indicator al tarii baza de comparare.
Paritatile Puterii de Cumparare sunt calculate pe baza Regulamentului (CE) nr. 1445/2007 al Parlamentului European si al Consiliului, din 11 decembrie 2007 de stabilire a unor norme comune pentru furnizarea de informatii de baza privind paritatile puterii de cumparare pentru calculul si diseminarea acestora.