NIMIC BUN LA ORIZONT – Economista-sefa a FMI se asteapta in iunie la previziuni mai sumbre pentru economia mondiala decat cele din aprilie (Video)
Fondul Monetar International ar putea emite miercuri, 24 iunie 2020, previziuni mai sumbre legate de cresterea economica globala decat cele din aprilie. Ingrijorarea a fost exprimata vineri, 12 iunie 2020, de catre Gita Gopinath (foto), economista-sefa a FMI, in contextul crizei economice provocate de coronavirus si mai ales a lentorii cu care lumea isi revine.
Variabilele luate in calcul – inclusiv profunzimea crizei de sanatate, costurile realocarii fortei de munca, falimentele si obiceiurile consumatorilor legate de cheltuieli – „indica prejudicii semnificative”, a afirmat Gopinath, la Forumul Asiatic pentru Politica Monetara, citata de Business Insider. De asemenea, ea a avertizat asupra cresterii tensiunilor dintre SUA, China si Hong Kong, precum si a modului in care reinvierea razboiului comercial dintre aceste tari ar putea aduce un nou set de riscuri, chiar daca amenintarea virusului scade.
Situatia este cu atat mai sumbra, cu cat in aprilie FMI se astepta ca recesiunea provocata de COVID-19 sa fie cea mai grava din ultimul secol.
Estimarile din aprilie ale FMI au indicat deja o incetinire a cresterii economice. Produsul intern brut global ar trebui sa scada cu 3% in 2020 (conform previziunii de baza a FMI), in timp ce o pandemie care dureaza pana la sfarsitul anului 2020 ar impinge pana in 2022 cea mai mare parte a recuperarii la nivel mondial. O reaparitie a coronavirusului in 2021 ar avea ca rezultat doi ani consecutivi de contractie economica accentuata, avertiza FMI in aprilie.
Doua luni mai tarziu, „profunda incertitudine” inca mai intuneca o mare parte din calea lumii catre progres, a spus Gopinath. In timp ce regiunile cu masuri stricte de combatere a pandemiei, cum ar fi China, au inregistrat o revenire accentuata de la valorile minime inregistrate din cauza virusului, noi focare in mai multe state americane risca sa prelungeasca pandemia in superputerile economice-cheie.
Efectele negative ale coronavirusului nu sunt singurul factor care influenteaza perspectivele FMI. Economista-sefa a evidentiat tensiunile crescande intre China, SUA si Hong Kongm, privindu-le ca pe un risc emergent care ar putea impiedica revenirea economica chiar si dupa ce amenintarea cu virusul va disparea. In timp ce economiile asiatice sunt in mare masura mai bine pozitionate pentru a depasi criza, in comparatie cu alte piete emergente, tensiunile comerciale reactivate ar putea adauga daune pe termen lung asupra regiunii asiatice, a spus Gopinath.
„Toate acestea au implicatii foarte mari pentru lanturile de aprovizionare la nivel mondial, locurile de continuare a productiei, riscurile la adresa globalizarii, precum si cresterea protectionismului”, a mai afirmat Gita Gopinath.