NICUSOR A BAGAT PRIMARIA CAPITALEI IN INSOLVENTA – Avocatul Gheorghe Piperea prezinta dezastrul managerial al lui Nicusor Dan: “Datoriile catre Termoenergetica si STB depasesc cu mult 15% din buget, apropiindu-se periculos de 50%... Sa nu uitam ca PMB are
Primaria Capitalei a ajuns intr-o situatie dezastruoasa sub mandatul de primar general al lui Nicusor Dan. Dezvaluirea ii apartine avocatului Gheorghe Piperea (foto).
Intr-o analiza facuta pe pagina sa de Facebook, vineri, 21 ianuarie 2022, Gheorghe Piperea atrage atentia ca cel mai probabil nivelul datoriilor a depasit 50% din buget, ceea ce, conform legii, ar trebui sa atraga insolventa Primariei Capitalei. In acest sens, Gheorghe Piperea ofera si cateva date concrete, aratand ca numai datoriile Primariei Municipiului Bucuresti catre Termoenergetica si catre Societatea de Transport Bucuresti (STB), rezultate din subventii, se apropie de 50%.
Lor li se adauga sumele datoratie creditorilor privati care au obtinut titluri executorii in instanta, dar si obligatiunile de peste 550 milioane euro pe care Primaria Capitalei le are de plata.
“Nu imi vine sa vorbesc de banii necesari co-finantarii unor proiecte din bani publici de la guvern sau UE, ca acolo e jale”, adauga avocatul Gheorghe Piperea.
Acesta aminteste prevederile OUG 47/2013 privind criza financiara si insolventa utilitatilor administrativ-teritoriale, conform carora daca datoriile financiare ale unei primarii sunt mai mari de 15% din buget si nu sunt achitate in maxim 60 de zile, e stare de criza financiara, iar daca procentul e mai mare de 50% si plata nu se face in maxim 90 de zile, atunci e stare de insolventa.
Redam analiza avocatului Gheorghe Piperea:
“Datoriile Primariei Municipiului Bucuresti catre Termoenergetica si catre Societatea de Transport Bucuresti, rezultate din subventii, depasesc cu mult 15% din buget, apropiindu-se periculos de 50%, odata cu majorarea pretului la gigacalorie (de la 500, la 900 de lei…). Sa nu uitam ca PMB are de plata obligatiuni de peste 550 de milioane de euro, precum si diverse sume datorate creditorilor privati, care au obtinut titluri executorii in instanta (numai in cazul Costanda vorbim de peste 100 de milioane de euro). Nu imi vine sa vorbesc de banii necesari co-finantarii unor proiecte din bani publici de la guvern sau UE, ca acolo e jale… Este, asadar, foarte probabil ca pragul de 50% este deja depasit cu mult.
Bugetul scriptic al PMB, inca neaprobat, e de cca 6,5 miliarde de lei, dar anul trecut cu a fost realizat decat pentru incasari de sub 3,5 miliarde de lei.
Potrivit OUG nr.47/2013 privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale, daca datoriile financiare ale unei primarii sunt mai mari de 15% din buget si nu sunt achitate in maxim 60 de zile, e stare de criza financiara, iar daca procentul e mai mare de 50% si plata nu se face in maxim 90 de zile, e stare de insolventa.
Primarul e obligat sa faca ambele stari cunoscute public si sa ceara deschiderea procedurilor legale - in caz contrar, poate fi amendat si pus sa achite datoriile din propriile conturi/buzunare.
Insolventa poate fi ceruta si de creditori.
Daca se deschide insolventa, primarul nu mai este ordonator de credite si nu mai poate angaja primaria in relatiile cu tertii - aceste atributii trec la administratorul judiciar. De altfel, atributiile primarului si ale consiliului local/general trec in umbra controlului creditorilor, ceea ce face ca exercitiul democratic sa fie in mare parte inghetat.
Cam asta este cararea pe care a fost orientata PMB sub inteleapta domnie a domnului Nicusor Dan.
Pana clarifica DNA angajarile fictive/ilegale la cabinetul primarului, poate ca insolventa ne scapa mai rapid de minunata administrare a trebilor publice de catre olimpicul la procese derulate fara a avea calitatea de avocat”.