Grid star
antreprenoriat

Nemultumiri fata de modificarile la E-factura si Decontul TVA precompletat. Patronatele: “Vor produce efecte economice negative asupra economiei”

Organizatia Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR (OFA UGIR) atrage atentia ca cele doua Ordonante de Urgenta - OUG 69 si OUG 70 (click aici pentru a citi mai multe), aprobate in 21 iunie 2024 fara o consultare publica prealabila vor produce efecte economice negative semnificative asupra economiei romanesti. Actele normative fac referire la introducerea sistemului E-factura pe relatia B2C si Decontul de TVA precompletat RO e-TVA.
Argumentele expertilor din cadrul Grupului de fiscalitate al patronatului OFA UGIR, coordonat de consultantul fiscal Loredana Mihaila, sunt:

1. E-factura pe relatia B2C

Aceasta masura obliga raportarea detaliata a achizitiilor efectuate de persoane fizice, inclusiv cumparaturile online si achizitiile de bunuri de folosinta indelungata. Astfel, statul va detine date detaliate despre structura achizitiilor si bugetele consumate de fiecare persoana fizica.

Impact negativ anticipat:

Perceptia de control excesiv din partea statului asupra modului de cheltuire a banilor de catre cetateni;
Scaderea consumului pe piata nationala din cauza temerii de supraveghere, ceea ce poate duce la diminuarea Produsului Intern Brut (PIB);
Migrarea achizitiilor online catre pietele din tarile vecine (Ungaria, Bulgaria, Polonia) si preferinta pentru cumparaturile directe din magazinele din UE, care va afecta negativ economia romaneasca.

2. Decontul de TVA precompletat RO e-TVA

Acest sistem, desi intentioneaza sa combata evaziunea fiscala, va genera costuri suplimentare si birocratie pentru companii si ANAF, fara a aduce beneficii concrete in cresterea incasarilor bugetare, arata  OFA-UGIR intr-un comunicat.

Impact negativ anticipat:

-Companiile vor trebui sa aloce resurse suplimentare pentru conformarea cu noile cerinte si astfel vor creste costurile operationale si se va reduce competitivitatea pe piata;
-Sistemul va dubla raportarile, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin declaratia 394, astfel birocratia creste fara a aduce beneficii suplimentare in combaterea evaziunii fiscale;
-Riscul ca notificarile ANAF sa devina un avertisment pentru evazionisti,  astfel ca vor avea timp sa isi acopere urmele;
-Costuri publice semnificative pentru implementarea si intretinerea sistemului, resurse care ar putea fi mai bine utilizate pentru automatizarea si dezvoltarea de solutii software eficiente.

Concluzii si solicitari:

“Pornind de la argumentele prezentate, OFA UGIR cere abrogarea OUG 69/2024 si 70/2024. Implementarea acestor acte normative in forma actuala nu aduce beneficii semnificative economiei romanesti si contribuabililor, ci, dimpotriva, impune sarcini administrative suplimentare si genereaza costuri inutile.
OFA UGIR sustine necesitatea unor consultari publice reale si transparente inainte de adoptarea unor masuri legislative cu impact semnificativ asupra mediului economic. Este esential sa promovam un sistem fiscal eficient si echitabil, care sa sprijine dezvoltarea economica si competitivitatea pe piata nationala si internationala”.

>>Proiectul RO e-TVA 

>>Nota de Fundamentare a proiectului Ro e-TVA
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani