Ne va exploda bugetul in brate?
Dupa negocieri extrem de tracasante, dupa o puzderie de decizii asupra carora s-a tot revenit, Guvernul Romaniei este in masura sa ne prezinte un buget. Va dura ceva timp pana cand analistii vor reusi sa descopere care este filozofia din spatele acestei legi extrem de importante. Dar pana una alta trebuie sa admitem ca obiectivele propuse sunt extrem de ambitioase. Sa speram ca nu sunt si total nerealiste.
Nu este clar daca reprezentantii Fondului Monetar International vor veni in Romania zilele urmatoare sau in ianuarie. Sau daca vor fi prezenti la Bucuresti si in decembrie, si in ianuarie. Cert este ca, sub acest aspect, situatia se precipita. Ceea ce denota un grad ridicat de ingrijorare la nivelul conducerii acestei institutii in raport cu situatia economico-financiara a Romaniei. Iar ingrijorarea, la randul ei, nu poate fi generata decat de existenta unor cifre care fie se bat cap in cap, fie nu se potrivesc cu realitatea.
Plapuma cheltuielilor pe care si le propune Executivul in 2024 este in mod cert extrem de generoasa. Unii – ma numar si eu printre acestia – considera ca este de cel putin doua ori si ceva mai mare decat resursele pe care le vom avea la dispozitie. In definitiv, ce este bugetul unei tari? Un raport previzionat intre venituri si cheltuieli. Si chiar daca este previzionat, el nu poate capata sub nicio forma elasticitatea unei gume de mestecat, pe care o poti intinde cat vrei.
Situatia este extrem de complicata intrucat, pentru prima data in istorie, urmeaza un an in care vor exista patru runde de alegeri. Cei aflati la putere, cei care au si croit bugetul pe 2024, se vor face luntre si punte pentru a reusi sa miste in sens pozitiv Romania pe calea unor investitii, pentru a pastra macar aparenta in ceea ce priveste relativa bunastare a populatiei si, in acelasi timp, pentru a nu se auto-detona, prin impunerea unor noi biruri evidente asupra populatiei si societatilor comerciale.
Ori asta presupune o veritabila inginerie financiara. O inginerie pentru care specialistii din Executiv, in frunte cu domnul Marcel Bolos, ministrul cu zambet suav, nu sunt capabili. Iar daca asa stau lucrurile, si daca informatiile destul de sumbre care circula se confirma, ei bine atunci Guvernului Romaniei nu-i va mai ramane intr-un an de patru ori electoral decat o singura solutie pentru a evita implozia. O solutie de amanare. De rostogolire a gaurii catre orizontul lui 2025. Ceea ce inseamna ca, dupa ce se incheie cele patru runde electorale, vom intra intr-un an al curbei de sacrificiu.
sursa: corectnews