N-AU INVATAT NIMIC DIN AMENZILE PRIMITE – Euroins a fost sanctionata de zeci de ori in ultimii trei ani, amenzile depasind 16 milioane lei (Tabelul)
Problema cu societatea bulgara de asigurari Euroins are o gravitate mai mare decat la prima vedere si in niciun caz nu dureaza de ieri, de azi.
Compania condusa de Tanja Blatnik (foto) a fost sanctionata de 26 de ori in ultimii trei ani, amenzile depasind 16 milioane de lei, arata datele publice ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Patru dintre aceste amenzi (totalizand 410.000 de lei) i-au fost aplicate directoarei Tanja Blatnik, in principal din cauza ca nu a furnizat la timp documente solicitate de ASF. Trei dintre cele patru decizii au fost confirmate in prima instanta.
Cele 26 de amenzi (dispuse de ASF atat in cazul companiei, cat si fata de directorii ei) au fost rezultatul a 17 actiuni de control, care au vizat aspecte precum indicatorii de solvabilitate si lichiditate, gestionarea si plata daunelor din asigurarile de raspundere civila auto etc. Amintim ca Euroins, din pozitia de lider al pietei RCA, gestioneaza anual intre 250.000 si 300.000 de daune din accidente rutiere.
Nu doar Tanja Blatnik a fost sanctionata de catre ASF. Predecesorul ei, Mihnea Tobescu, a primit de la Autoritatea de Supraveghere Financiara cea mai aspra pedeapsa: retragerea autorizatiei de conducator executiv, la pachet cu o amenda de un milion de lei. De aceeasi sanctiune a fost vizata Milena Guenceva, fosta directoare adjuncta a Euroins.
N-au invatat lectia
Cazul Euroins este cu atat mai revoltator, cu cat sefii stiau ca firma are probleme si este controlata la sange. Cu toate acestea, Euroins a fost gasita in mod repetat cu abateri: intarzieri la plata, plati partiale, refuzul de a plati daunele si de a furniza documente echipelor de control s.a. Iar frecventa controalelor si a sanctiunilor a fost mereu mai mare decat media pietei de asigurari, in conditiile in care societatea a avut constant cote semnificative pe RCA (asigurarea cu cele mai multe daune), precum si un istoric de plata nu tocmai exemplar.
De exemplu: in ultimul an si jumatate, frecventa ridicata a amenzilor a fost pricinuita de faptul ca Euroins se afla sub un plan de masuri, cu scopul de a aduce in parametrii legali indicatorii de solvabilitate si lichiditate si de a imbunatati procedurile de gestionare a dosarelor de dauna.
Chiar daca problemele punctuale identificate de controale erau rezolvate (inclusiv prin aport de capital), acelasi tip de abateri reapareau, in cazul altor dosare, dupa cum se vede din cronologia sanctiunilor.
In unele cazuri, problemele au avut in vedere chiar justificarea fondurilor necesare pentru a acoperi indicatorii de solvabilitate. Mentionam ca, potrivit normelor europene Solvency II (transpuse in legislatia din Romania), o societate care nu respecta nivelurile adecvate de solvabilitate si nu isi remediaza deficitele in anumite termene prevazute de lege ajunge sa isi piarda licenta.
Lumea Banilor aminteste cateva dintre amenzile primite de Euroins de la ASF:
- februarie 2020: 500.000 lei pentru: proceduri de daune neclar formulate; instrumentare dosar de daune neconforma; plata dosare de daune cu intarziere si fara plata suplimentara de penalitati; dosare daune cu rezerva constituita subevaluata fata de pretentii rezultate din documente, inclusiv fata de valoarea platita:
- septembrie 2020: 1,5 milioane lei pentru: calculare necorespunzatoare a celei mai bune estimari a rezervelor tehnice; nedetinerea de fonduri proprii eligibile care sa acopere SCR si MCR (indicatorii de solvabilitate impusi de legislatia Solvency II);
- ianuarie 2021: 450.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind termenele de plata a despagubirilor;
- februarie 2021: 500.000 lei (idem ca mai sus);
- decembrie 2021: 3,546 milioane lei pentru: neconstituire rezerve regim national si solvabilitate 2; evidenta neadecvata a dosarelor de daune; nerespectarea prevederilor legale privind instrumentarea si termenele de plata a despagubirilor;
- decembrie 2021: 2,314 milioane lei pentru neprezentarea tuturor documentelor solicitate de echipa de control;
- martie 2022: 2.398.700 lei pentru: inregistrare de fonduri proprii neconforme; nedetinere de fonduri proprii;
- septembrie 2022: 1.023.200 lei pentru: constituirea necorespunzatoare a rezervelor tehnice sub regimul national; nerespectarea principiului persoanei prudente in cazul investitiilor;
- noiembrie 2022: 422.600 lei pentru constituirea necorespunzatoare a rezervelor tehnice sub regimul national;
- ianuarie 2023: 309.400 lei pentru plata despagubirilor cu intarziere.
Instantele confirma
Incheiem, mentionand ca majoritatea sanctiunilor aplicate de ASF a fost confirmata de instantele de judecata – unele deocamdata doar pe fond, dar altele chiar definitiv. Astfel, in perioada analizata (2020-2023), reglementatorul pietei de asigurari a beneficiat de 35 de decizii favorabile – inclusiv in cazul impunerii planurilor de redresare.
Luba.ro prezinta situatia sanctiunilor aplicate de ASF societatii Euroins si conducerii acesteia incepand cu luna iulie a anului 2020, precum si deciziile luate de instante in dosarele de contestare a amenzilor: