Grid star
criptomonede

MUSK ATRAGE FURIA INTERNAUTILOR DUPA CE „DEMOLEAZA” BITCOIN – Anuntul sefului Tesla smulge 365 de miliarde de dolari din buzunarele investitorilor

Sute de mii de mici investitori si-au vazut plasamentele in Bitcoin prabusindu-se dupa ce Tesla a sistat vanzarea masinilor sale electrice folosind BTC. Anuntul lansat pe Twitter in noaptea de miercuri spre joi (ora Romaniei) de CEO-ul companiei, Elon Musk a declansat prabusirea monedei digitale pana la un minim de 47.000 de dolari, dupa care a revenit putin, stabilizandu-se in jurul valorii de 50.000 de dolari. Piata cripto a pierdut aproximativ 365 de miliarde de dolari in minute.

Bitcoin a avut, joi dimineata, scaderi de peste 12% in 24 de ore, la un moment dat, potrivit Coindesk. Pretul Bitcoin isi incepuse caderea inainte de anuntul lui Elon Musk, dar declinul s-a accelerat dupa acesta. Internautii au reactionat cu furie in urma impactului urias al twitt-ului asupra pietei cripto.

Micii investitori, furiosi pe Musk dupa ce si-au pierdut economiile de-o viata investite in Bitcoin

Buna Elon. Voiam doar sa va anunt ca ultimul dvs. tweet m-a costat salariul pe un an in mijlocul unei recesiuni globale. Nu voi exprima vreo manie sau rea vointa fata de tine. Cu toate acestea, cred ca ar trebui sa stii ca, acum, in consecinta, voi avea de furca ca sa-mi hranesc familia” scrie Crypto4Future ca raspuns la tweet-ul lui Musk

Am pierdut totul cu un tweet, stiu ca 5000 USD nu inseamna nimic pentru tine, dar a fost totul pentru mine @elonmusk” scrie rayredd, un alt internaut.

Bitcoin a scazut acum si am pierdut 14.000 $! Mi-am pus economiile de o viata, gandindu-ma ca ma va face bogat ... cripto-ul este o inselatorie, nu mai cumpar niciodata bitcoin sau cripto. MULTUMESC ELON!”, scrie si ELA

Daca Tesla acceptă Doge coin, imi tatuez „Elon Musk” pe fund si voi fugi in fundu gol pe Times Square. O sa scriu Elon la dreapta si Musk la stanga” , reactioneaz furibund un alt investitor in cripto, Daniel.

CEO Tesla invoca impacul mineritului de Bitcoin asupra mediului

Excentricul miliardar a motivat decizia Tesla de a renunta la a mai accepta Bitcoin invocand consumul urias de energie cu mineritul criptomonedei, estimat de activistii de mediu ca fiind echivalentul consumului anual al unui stat de dimensiunile Argentinei.

Musk s-a confruntat cu critici puternice dupa ce Tesla a anuntat sustinerea pentru bitcoin, inclusiv din partea investitorilor ESG care sunt preocupati de problemelor de mediu, sociale si de guvernanta. Entuziasmul lui Musk pentru moneda infometata de energie ar fi contrar preocuparilor Tesla de a limita schimbarile climatice, un mesaj cheie de marketing pentru masinile sale electrice, scrie Financial Times. Consumul de electricitate este poluant, iar acest lucru contravine scopurilor declarate ale Tesla de a reduce poluarea.

Tesla a suspendat cumpararea de vehicule folosind Bitcoin. Suntem ingrijorati de cresterea rapida a folosirii combustibililor fosili pentru mineritul de Bitcoin si pentru tranzactii, mai ales de carbune, care are cele mai rele emisii dintre toti combustibilii. Criptomonedele sunt o idee buna din multe puncte de vedere si credem ca au un viitor promitator, dar nu pot sa vina la un cost urias pentru mediu. Tesla nu va vinde niciun Bitcoin si intentionam sa ii folosim in tranzactii imediat ce mineritul trece la energie mai sustenabila. De asemenea, ne uitam la alte criptomonede care folosesc mai putin de 1% din energia pe care o consuma Bitcoin la o tranzactie” - a anuntat Musk pe Twitter, joi dimineata

Cu doua zile in urma, el si-a intrebat fanii, intr-un sondaj pe Twitter, daca vor ca Tesla sa accpeta plata in criptomoneda Dogecoin, iar rezultatul a fost 78,2% favorabil, din aproape 4 milioane de voturi. Asta dupa ce, sambata, a facut glume pe seama Dogecoin, la show-ul TV de satira Saturday Night Live.

Miliardarul, acuzat ca manipuleaza pretul pentru a cumpara criptomoneda la pret redus

Pe de alta parte, internautii sunt sceptici la „povestea” cu grija afisata de Elon Musk fata de amprenta de carbon a mineritului de Bitcoin si impactul acestuia asupra mediului. Ei sustin ca de fapt multimiliardarul urmareste sa manipuleze pretul pentru profit.

O miscare frumoasa ca sa cumperi Bitcoin la pret redus”, scrie Salehamidzic pe Twitter.

Altii sustin ca grija fata de mediu este o mare ipocrizie, deoarece peste 75% din consumul cu mineritul criptomonedei foloseste energie regenerabila.

Elon ... iti dai seama ca 75% dintre mineri folosesc energie regenerabila, nu? Aceasta poveste a consumului de energie a fost dezmintita din nou si din nou” - replica Pomp.

Aceasta este o abordare oribila. Folositi imensele ferme solare pentru a extrage #bitcoin si alaturati-va deja celor 78% dintre minerii care folosesc energie regenerabila. Cererea de Bitcoin presupune inovatie.#Bitcoin este bun pentru mediu si foloseste o fractiune de energie pe care o utilizeaza sistemul bancar si mineritul traditional.”, serevolta alt internaut.

Reamintim ca pretul bitcoin a crescut cu 15% intr-o singura zi in februarie, dupa ce Tesla a dezvaluit ca a pus 1,5 miliarde de dolari din numerarul sau corporativ in moneda digitala si a planificat sa o accepte ca plata pentru masinile sale. Stirea a fost vazuta pe scara larga ca o validare importanta a bitcoinului in lumea corporatiilor si a starnit o dezbatere intre trezorierii corporativi despre oportnitatea utilizarii monedei.

Investitorii companiei au fost surprinsi luna trecuta sa descopere ca Tesla si-a vandut o parte din detinerea in Bitcoin in doar cateva saptamani pentru un profit de 101 milioane dolari. Impreuna cu vanzarile de certificate verzi, profitul tranzactionarii valutei virtuale a compensat cu asupra masura pierderile din activitatea principala a producatorului auto Tesla in primul trimestru al anului.

Anul acesta criptomoneda a crescut brusc, de la 29.000, la 1 ianuarie, pana peste 64.000 de dolari, la jumatatea lunii aprilie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani