MUNCA LA NEGRU: REZULTATELE CONTROALELOR – Numarul celor care lucrau fara contract. Amenzile aplicate

479

foto: evz.ro

Numar record de persoane depistate in luna septembrie prestand munca nedeclarata: 1.551.

Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 2 – 29 septembrie 2022, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 10.178.300 lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Au fost aplicate 4.287 avertismente si au fost dispuse 10.180 masuri de remediere a neconformitatilor constatate. In luna septembrie, au fost identificate 1.551 persoane desfasurand munca nedeclarata.
Dintre acestea, 1.379 nu aveau intocmit contract individual de munca, 117 nu aveau contract individual de munca transmis in Revisal, 5 persoane prestau activitate avand contractul de munca suspendat, iar 50 persoane prestau activitate in afara programului de lucru din contractul part-time.

Record negativ

Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, a declarat ca luna septembrie a venit cu un record negativ: numar mare de persoane depistate prestand activitate fara forme legale de angajare:

„Inspectorii de munca le-au aplicat angajatorilor amenzi in cuantumul maxim prevazut de lege, insa impactul social negativ al muncii nedeclarate si subdeclarate ne afecteaza pe toti. Avand in vedere contextul actual in care incidenta muncii nedeclarate tinde sa capete noi forme de manifestare si sa se extinda in tot mai multe sectoare de activitate, am intensificat cooperarea cu toate institutiile cu responsabilitati pe piata muncii si cu partenerii sociali, in vederea schimbului de informatii pentru identificarea si combaterea muncii nedeclarate si subdeclarate.

Efecte negative

Munca nedeclarata constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecintelor sociale si economice grave pe care le produce, cu efecte negative pe termen scurt, dar, mai ales, pe termen lung, atat pentru individ, cat si pentru societate, precum si pentru bugetul de stat, existand o relatie interdependenta intre plata contributiilor sociale si a impozitelor si accesul la drepturile de asigurari sociale si alte masuri de protectie sociala, de aceea, indiferent de statutul fiecaruia: salariat, angajator, beneficiar al unor servicii, nu incurajati munca nedeclarata sau subdeclarata”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole